Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Keyless - jak to działa dokładnie?
Autor Wiadomość
dannyboy 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-06-2021, 08:48   Keyless - jak to działa dokładnie?

Cześć,

Niestety niedawno mi skradziono auto. Sytuacja dość specyficzna bo na policji ze mną był człowiek, któremu też ukradli. Dzień/kilka dni wcześniej byliśmy w serwisie autoryzowanym (tym samym) i cyk - nie ma. Nie chcę tu wspominać imienia Macierewicza "przypadek, nie sądzę?", ale mocno posmutniałem. Pojeździłem autem rok z groszami.

W każdym razie mam inne pytanie. A propos kluczyka.
Jak to dokładnie działa? Celem tego posta jest mój spokój trochę szczerze mówiąc.

Pytanie do znawców tematu, bo szukałem w internecie i nie znalazłem nic precyzyjnego:

1. Czy jadąc samochodem, ktoś jadąc za mną może zeskanować mój kluczyk?

2. Jeśli pkt 1 tak, to na jaką odległość i jak długo mniej więcej trwa skanowanie albo może trwać?

3. Czy są jakieś dobrze wykonane i sprawdzone futerały na kluczyk pełniące rolę klatki faradaya, ale na kluczyki? Czy ktoś zna coś naprawdę sprawdzonego?

4. Podobno czasem złodzieje podjeżdżają pod posesję i skanują taki kluczyk na odległość. Domyślam się, że pozostawiony sam sobie bez takiego futerału jest możliwy do zeskanowania i o takich praktykach słyszałem, ale czy ktoś, tu na sali, był świadkiem czegoś takiego?

Wiem, że pytam o wiele, ale będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi!
Pozdro!

siu lee 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander III
Wysłany: 11-06-2021, 09:16   

Myślę, że bezpieczniej jest dezaktywować KEYLESS. Jest co prawda dość wygodny, bo nie trzeba szukać kluczyków po kieszeniach ale ma też swoje minusy.
Po tym jak mojemu koledze spod domu ukradli samochód z tym systemem postanowiłem w moim samochodzie go dezaktywować.
Czyli: auto otwiera się tylko z pilota, uruchomianie silnika jest możliwe tylko i wyłącznie gdy kluczyk jest w "gnieździe".
Wiadomo, że nie ma systemu w 100% zabezpieczającego przed kradzieżą, a jak będą chcieli to wciągną auto na lawetę. Moim zdaniem jest to jednak pewnego rodzaju utrudnienie przed kradzieżą "na walizkę". ;-)

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 11-06-2021, 09:30   

siu lee napisał/a:
Myślę, że bezpieczniej jest dezaktywować KEYLESS. Jest co prawda dość wygodny, bo nie trzeba szukać kluczyków po kieszeniach ale ma też swoje minusy.

A! Czyli można to wyłączyć? Czyli to działa tak, jak kiedyś, że po prostu muszęręcznie kliknąć na kluczyku żeby otworzyć samochód a nie jak do tej pory, że miałem go w kieszeni i sobie otwierałem po prostu auto? I co to daje? Dobrze zrozumiałem? Ze w ten sposób nie da się już zeskanować kluczyka?

siu lee napisał/a:
Czyli: auto otwiera się tylko z pilota, uruchomianie silnika jest możliwe tylko i wyłącznie gdy kluczyk jest w "gnieździe".

Mówisz o takiej dziurze w aucie przy kokpicie na kluczyk?

siu lee napisał/a:
Wiadomo, że nie ma systemu w 100% zabezpieczającego przed kradzieżą, a jak będą chcieli to wciągną auto na lawetę. Moim zdaniem jest to jednak pewnego rodzaju utrudnienie przed kradzieżą "na walizkę". ;-)

Tak, nie szukam w ogóle systemu 100% bo coś takiego nie istnieje. To wiem... zmieniłem tok myślenia. Teraz po prostu chcę uzyskaćjak najwięcej informacji i zminimalizować prawdopodobieństwo kradzieży do jakiegośstopnia. Jak to wyjdzie to się okaże w praniu...

siu lee 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander III
Wysłany: 11-06-2021, 11:26   

Napisz do TOKYO z forum On na 100% to dezaktywuje.

Nie wiem jak to technicznie działa :-(
Pogadasz z TOKYO i wszystko Ci wyjaśni. ;-)

Auto otwiera się i zamyka przyciskiem na tym "pilocie"

Powodzenia!

adrianoos 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER III
Wysłany: 11-06-2021, 11:57   

Raczej ciężko byłoby zeskanować sygnał keyless podczas jazdy. Może na pustej drodze... Większość kradzieży jest na zaparkowane samochody. I mogą to zrobić na większą odległość.

Zaraz po kupnie O3 zaopatrzyłem się w etui 2szt., jest tego sporo na allegro. Ja mam te skórzane z BUYPRO. I trochę nie rozumie osób, które nie chcą się w tak łatwy sposób zabezpieczyć.

Dodatkowo zamontowałem odcięcie zapłonu IGLA 231. Gdzie bez breloka nie odpalisz samochodu. Pozostaje chyba tylko laweta lub kradzież kluczyków.

Jakby to nie pomogło to jeszcze mam AC :) .

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 12-06-2021, 20:36   

A propos IGLA 231. Korzystałeś z konkretnej firmy? Jak to wygląda w praktyce? Jeśli nie tu to chętnie poczytam na priv :)

adrianoos 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER III
Wysłany: 13-06-2021, 18:42   

Zamontował mi to w cenie IGLY autoryzowany punkt montażowy z mojego miasta. Zostawiłem auto na ok 6 godzin. Po tym czasie zostało mi wytłumaczone działanie i w którym miejscu zostało założone. Wejdź na author alarm, tam masz zakładkę gdzie kupić zabezpieczenie IGLA najbliżej twojego miasta.

acent 
Forumowicz

Auto: O3 lpg
Wysłany: 17-06-2021, 11:01   

ad 1. w trakcie pracy silnika siła sygnału ograniczona jest do wnętrza samochodu.
ad 2. musi siedzieć obok Ciebie
ad 3. tak, jest tego dość dużo
ad 4. tak, jest to standardowa metoda.

Na dwa pierwsze, to faktycznie możesz nie wiedzieć. Pozostałe, to aż "czerwono" od informacji.

wawa_marek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III 2.4
Wysłany: 27-07-2021, 18:07   

dannyboy napisał/a:
Czy ktoś zna coś naprawdę sprawdzonego?

To jest chyba dobre rozwiązanie i nie skomplikowane w obsłudze:
https://keyless.com.pl
Rozmawiałem z gościem bo to znajomy mojego kolegi i demonstrował mi działanie tego. Dla mnie trochę drogie, bo i tak płacę za parking strzeżony, znowu po sklepach jeżdżę autem którego nikt raczej nie ukradnie pomimo że też ma keyless.

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 19-10-2022, 08:45   

Niektóre kluczyki można samodzielnie dezaktywować. Np. przytrzymuje się przycisk zamknięcia i w tym czasie naciskając dwa razy przycisk otwarcia wyłącza się Keyless. Ponowna aktywacja Keyless następuje po tradycyjnym otwarciu auta przyciskiem na kluczu.
Może istnieje taka kombinacja dla Outlander?

Odpowiedz do tematu