Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klapa bagaznika rdza na spawach i przy zamku
Autor Wiadomość
Kulos50 
Forumowicz

Auto: ASX 2019
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2022, 15:44   

Krzyzak napisał/a:
Koszty przeglądu samochodu są znane podczas kupna, nie rozumiem w czym problem. Czasem jest możliwość wykupienia pakietów.
Świadoma rezygnacja z przeglądów zwalnia gwaranta z odpowiedzialności. Przecież to jest opisane w książce gwarancyjnej...
Przerzucanie na gwaranta odpowiedzialności za błędy producenta i własne zaniedbania a potem żale w internecie tego nie zmienią.

Koszty przeglądów są znane na dzień dzisiejszy, za rok może być np 200zł przegląd droższy. Sam tam miałem, przy kupnie auta w salonie, prierwszy przegląd po roku miał kosztować około 850zł, po roku zadzwoniłem umówic się na przegląd a oni że 1100zł.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-11-2022, 20:19   

Mimo wszystko uważam, że kupując nowe auto trzeba brać na klatę te warunki. To m.in. z tego powodu ja już więcej nowego nie kupię. Stare jeżdżą tak samo tylko taniej. I pomimo, że z kolegami się zgadzam co do większości spraw, także z tym, że to żenujące, żeby nowe auto tak rdzewiało, to z prawnego punktu widzenia nie spełniając warunków gwarancji, gwarant może odmówić pewnych procedur.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 12-11-2022, 09:55   

Krzyzak napisał/a:
Mimo wszystko uważam, że kupując nowe auto trzeba brać na klatę te warunki. To m.in. z tego powodu ja już więcej nowego nie kupię. Stare jeżdżą tak samo tylko taniej. I pomimo, że z kolegami się zgadzam co do większości spraw, także z tym, że to żenujące, żeby nowe auto tak rdzewiało, to z prawnego punktu widzenia nie spełniając warunków gwarancji, gwarant może odmówić pewnych procedur.

Z doświadczenia z inną marką wiem, że ta cała gwarancja producenta to jest fajna na papierze. A jak już się chce albo musi z niej skorzystać to już na pewno gwarant znajdzie milion powodów aby odmówić wykonania naprawy gwarancyjnej. Tu na forum jeden kolega całkowicie zrezygnował z gwarancji producenta przy kupnie nowego ASX i żyje. A i samochód ma się dobrze.

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 12-11-2022, 20:25   

Krzyzak napisał/a:

Ja chyba też po raz pierwszy i ostatni kupiłem nowy samochód, jeździ tak samo a jeszcze ciągle jakieś rysy samoistnie się pojawiają na lakierze, szybach, jak miałem mondeo 10 letnie to żadnych rys nie widziałem ... A tutaj co chwile, najmniejszą rysę widzę...wszędzie rysy... Cieniutki lakier, jakiś delikatny, tak samo przednia szyba, same rysy bóg wie skąd, przeszkadząją tylko podczas jazdy.

[ Dodano: 12-11-2022, 20:28 ]
Laknat napisał/a:
Krzyzak napisał/a:

Z doświadczenia z inną marką wiem, że ta cała gwarancja producenta to jest fajna na papierze. A jak już się chce albo musi z niej skorzystać to już na pewno gwarant znajdzie milion powodów aby odmówić wykonania naprawy gwarancyjnej. Tu na forum jeden kolega całkowicie zrezygnował z gwarancji producenta przy kupnie nowego ASX i żyje. A i samochód ma się dobrze.

A jak wygląda sytuacja przy sprzedaży auta, czy potencjalni kupujący patrzą na to czy auto było serwisowane w ASO co roku? Czy nie zwracają wogóle na to uwagi? Załózmy że po 5 lat sprzedam auto i jeżdziłem co roku do ASO na wymiane oleju, filtrów itd na wszystko mam dokumenty, faktury.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 13-11-2022, 08:28   

Kulos50 napisał/a:

A jak wygląda sytuacja przy sprzedaży auta, czy potencjalni kupujący patrzą na to czy auto było serwisowane w ASO co roku? Czy nie zwracają wogóle na to uwagi? Załózmy że po 5 lat sprzedam auto i jeżdziłem co roku do ASO na wymiane oleju, filtrów itd na wszystko mam dokumenty, faktury.

Jeśli liczysz na to, że dostaniesz więcej to wątpię. Moje poprzednie auto serwisowałem do końca w ASO, miało 117 000 km na liczniku, wszystkie fakturki, wydruki z komputera etc.. Kupione w salonie w PL z przebiegiem 7 000 km bo poprzednio było demo carem. Dobre wyposażenie. Auto miało 5.5 roku jak je przedawałem i sprzedało się w średniej dla marki wersji i rocznika. Tyle tylko, że nabywca obejrzał papiery i nie domagał się dodatkowych przeglądów stanu technicznego.

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 13-11-2022, 09:58   

Kulos50 napisał/a:

Patrząc na to, jak kiepsko często gęsto działają nasze krajowe ASO, to ja na auta serwisowane u nich patrzę tak samo jak na te co "dziadek tylko w niedzielę do kościoła jeździł", czy "użytkowane wyłącznie przez kobietę".
Także faktury czy z ASO, czy z innego warsztatu to mi jakiejś różnicy nie robi. A już szczególnie jak mówimy o wymianie oleju i filtrów.

Kulos50 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2022, 15:13   

tościk napisał/a:
Kulos50 napisał/a:

Patrząc na to, jak kiepsko często gęsto działają nasze krajowe ASO, to ja na auta serwisowane u nich patrzę tak samo jak na te co "dziadek tylko w niedzielę do kościoła jeździł", czy "użytkowane wyłącznie przez kobietę".
Także faktury czy z ASO, czy z innego warsztatu to mi jakiejś różnicy nie robi. A już szczególnie jak mówimy o wymianie oleju i filtrów.

A co z tą wymianą oleju i filtrów nie tak? Oszukują? Bo to że drogie to wiem...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-11-2022, 19:16   

Laknat napisał/a:
Tu na forum jeden kolega całkowicie zrezygnował z gwarancji producenta
nie wiem czy tak można - kupił i zapewne do pierwszego niespełnienia warunków jednak tę gwarancję miał

może powiem jak było u mnie, bo jak kupiłem auto to się po pół roku okazało, że mam drzwi niedomalowane - tylko w specyficznych warunkach widoczne; dealer w porozumieniu z importerem zaoferował bezpłatny przegląd i 1500zł netto do wydania u nich, zatem pierwszy przegląd też zrobiłem (po 2 latach) - pierwszy i ostatni, bo przy wymianie oleju silnik zachlapany okrutnie - czyścili potem, bo "się afera na FB zrobiła"...

i tak jak piszecie - sram się o każdą ryskę, z daleka od dzieci zostawiam, parkuję daleko od wejścia do sklepu... psychiczny dyskomfort... mam też 3 stare auta, dzieciaki obijają piłką, obcierają rurkami od kierownicy rowerów, brudzą, kopią, łamią i ogólnie mam to gdzieś...
może, gdybym robił dużo km, to co innego, ale przy pracy w domu tym nowym autem zrobiłem 1500km w prawie 3 lata... jednak nie sprzedaję, bo może kiedyś jak się banda wyprowadzi, to się przyda - właściwie jest jak nowe... 24000 km przebiegu w 5 lat :) z czego ponad 20 w pierwsze dwa a może i 1.5 roku...

oczywiście myślę, że potencjalni właściciele patrzą czy auto przechodziło serwis i dla mnie akurat liczy się, że auto jest z polskiego salonu bo da się niemal całą historię sprawdzić
a napis "auto z Niemiec" mnie odstrasza bo tam turcy czy bałkańczycy potrafią niezłe czary odprawiać...

andrew95k 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 13-11-2022, 20:46   

Szanowni,

jako, że już zdążyliście mnie tu "zwyzywać", że moja wina bo przeglądu nie zrobiłem, który kosztuje kilkadziesiąt złotych, chciałem tylko powiedzieć, że ten samochód nie jest u mniej od nowości. Przerwa w przeglądzie już była po poprzednim właścicielu ;)

Aczkolwiek tak jak mówię, sytuacja z klapą, która występuje praktycznie w każdym modelu z tamtego okresu jest dla mnie żenująca. I to, że Mitsubishi nie poczuwa się do odpowiedzialności za felerny spaw.

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 14-11-2022, 21:16   

Kulos50 napisał/a:
A co z tą wymianą oleju i filtrów nie tak? Oszukują? Bo to że drogie to wiem...

Zdanie:
tościk napisał/a:
A już szczególnie jak mówimy o wymianie oleju i filtrów.

odnosi się do:
tościk napisał/a:
Także faktury czy z ASO, czy z innego warsztatu to mi jakiejś różnicy nie robi.

Chodziło mi o to, że wymiana oleju i filtrów to nie jest nic skomplikowanego i ASO nie będzie tu robić nic super tajnego czego nie zrobi pierwszy lepszy nieautoryzowany warsztat. Dlatego faktury z ASO na powyższe nie wnoszą dla mnie nic dodatkowego względem faktur z nieautoryzowanego serwisu przy kupowaniu auta.

Natomiast w pierwszej części wypowiedzi miałem na myśli tyle, że auto w pełni serwisowane w ASO to dla mnie sygnał, żeby bardzo dokładnie zweryfikować jego historię i stan techniczny. Choćby dlatego, że znam sporo przypadków, w których ASO nie potrafiło poprawnie zdiagnozować usterki.

Odpowiedz do tematu