strzelanie tynego ukladu hamulcowego |
Autor |
Wiadomość |
sokolowski.k
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III instyle navi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-12-2017, 13:15 strzelanie tynego ukladu hamulcowego
|
|
|
generalnie od 2-3 tygodni mam problem z tylnym ukladem hamulcowym - tak mi sie wydaje.
Generalnie podczas hamowania dochodzi od czasu do czasu to tepego strzalu zupelnie jakby jakis tloczek uderzal w cos. sytuacja sie powtarza jednak nie jest to sytuacja permanentna. nasila sie gdy ostrzej sie hamuje autem.
Bylem w serwisie - wymienili mi na gwarancji Jarzma Hamulcow - nie pomoglo dalej to samo. udalem sie do drugiego serwisu we Wroclawiu - tam podobno jak mi powiedziano rozebrano wszystko na czesci pierwsze nasmaronwano- przeczyszczono - w sumie nowe jarzma i dalej to samo. Powiedziano mi ze ustawiono rowniez reczny bo byl juz rozregulowany i dogieto blaszki mocowania klockow bo podobno to miala byc przyczyna. Jak sie okazalo niestety bledna ocena.
Jestem umowiony na 3 wizyte - ale moze ktos mial podobny problem - chetnie pomoge panom naprowadzic ich na wlasciwa diagnoze?
PS. mam ponagrywane filmiki z tym dzwiekiem wiec jakby jakis specjalista chcial posluchac chetnie udostepnie - moze to pomoze?! |
|
|
|
 |
clen1
Nowy Forumowicz
Auto: outlander III
|
Wysłany: 27-12-2017, 22:36
|
|
|
Witam
Łączę się w bólu. Też to zaobserwowałem u siebie ( III gen ) a raczej usłyszałem. Dziś dałem auto do I przeglądu gwarancyjnego i zgłosiłem tę usterkę. Przy odbiorze zapewniono mnie, że dokładnie sprawdzono układ hamulcowy, został zdemontowany, nasmarowany smarem miedziowym, i tym podobne. ) Nie ukrywam, że w drodze powrotnej do domu ( 10 km ) nie słyszałem żadnych hałasów w tylnej osi. U mnie ten dźwięk pojawiał się przy hamowaniu przy niskich prędkościach, od 50 km/h w dół. Zobaczę jak ( usłyszę ) jest teraz i dam Ci znać, jak będzie OK. Jak będziesz w potrzebie to dowiem się dokładnie co u mnie z tym problemem zrobili. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Terex23
Forumowicz
Auto: Outlander 3 2016
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lis 2016 Posty: 61 Skąd: Goczałkowice
|
Wysłany: 22-01-2018, 19:23 układ hamulcowy
|
|
|
witam.
czy doszliście panowie co strzela w tylnym układzie hamulcowym bo u mnie zaczęło a serwis rozkłada ręce nar razie.
dodam ze to się pojawia tylko przy małej prędkości ok 10 km/h |
|
|
|
 |
sokolowski.k
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III instyle navi
|
Wysłany: 04-06-2018, 12:46
|
|
|
Witam, tak serwis wymienil tylne klocki hamulcowe. wyciagniete mialy uszkodzone krawedzie - sciete pod katem 45 stopni. Generalnie nie wyglada to naturalnie. Germaz wykrecil sie warunkami gwarancji - stanowiacymi ze elementy scierne nie podlegaja wymianie gwarancyjnej i sksowali mnie za klocki 357PLN - w momencie gdybym nie chcial to zalozyli by mi spowrotem te uszkodzone. Parodia. Generalnie nie o kase tu chodzi a o bezpieczenstwo - pisalem reklamacje do Mistusbishi Polska w tej sprawie natomaist na ten momen jestem na etapie wymiana maili i udawadnianinem swojej racji. doszedlem do etapu wynajecia rzeczoznawcy w celu weryfikacji i udokumentowania problemu do dalszch celow - ewentualnie procesowych.
Slyszalem od kierownika serwisu ze podobny problem ma ASX i definitywnie L200 - wiec dziwilo mnie to ze autoryzowany serwis nie porafil soebibe z tym poradzic od reki i kombinowali z wymianami i smarowaniami.
Mam fotki uszkodzonych klockow - moge sie podzieli i sprawdzic czy wy rowniez macie podobne problemy. |
|
|
|
 |
Mariusz602
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander lll
|
Wysłany: 26-10-2018, 11:41
|
|
|
U mnie jak silnik jest zimny przy małej prędkości jak zdejmę nogę z gazu pojawia się szarpanie |
|
|
|
 |
esesen
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.0 CVT I+
|
Wysłany: 06-11-2018, 19:16
|
|
|
Witam, zaczyna mi się dziać coś takiego ale z przodu. W trakcie hamowanie przy prędkości bliskiej 0 słyszę i odczuwam stukot. Miesiąc temu serwis wymieniał mi przednie klocki hamulcowe. |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
|
|
|
 |
robus88
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen Xantia/Peugeot 207
|
Wysłany: 16-05-2022, 09:21
|
|
|
esesen napisał/a: | Witam, zaczyna mi się dziać coś takiego ale z przodu. W trakcie hamowanie przy prędkości bliskiej 0 słyszę i odczuwam stukot. Miesiąc temu serwis wymieniał mi przednie klocki hamulcowe. |
Czy wymiana klocków rozwiązała problem?
Słyszałem też jak już kolega tu wspomniał że jest to problem z prowadnicami ale na razie nie chciałbym wchodzić w niepotrzebny koszt.
U mnie jest to samo (OIII 2020 - manual), szczególnie słyszalne z przodu i przy małych prędkościach do 10 na parkingu. W parkingu podziemnym jak zjeżdżam w dół hamując silnikiem i hamulcami to bardzo "ładnie" ten dźwięk się rozchodzi echem. Podczas parkowania dźwięk się wzmaga przy skręconych przednich kołach.
ASO rozkłada ręce i mówi że nie jest to niebezpieczne że ten model tak ma, że przeczyścili hamulce rozebrali i wszystko wygląda ok.
Pojechałem nawet na stację kontroli pojazdów, żeby dobrze wyszarpali auto. Po tym szarpaniu okazało się że przestał. Jak na złość, gdy z pracownikiem jeździłem po parkingu to dźwięk się też nie pojawił. Po tygodniu problem znów wrócił. Pracownik powiedział, że z hamulcami tarczami i całym układem wszystko dobrze, że nie widzi tutaj jakiś elementów które źle pracują i mogłyby sprawić niebezpieczną sytuację.
1. Jeżeli wymiana kloców pomoże, to pytanie czy te ceramiczne też się nadadzą (chodzi mi o uniknięcie ciągłego mycia felg).
2. I drugie pytanie, jaki zestaw prowadnic polecacie? |
|
|
|
 |
radek6
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2020
|
Wysłany: 26-10-2022, 13:34
|
|
|
Cześć,
U mnie się to samo dzieje w niskich temperaturach. ASO oczywiście mówi, że tak ma być i specjalnie klocki mają luz aby się nie zapiekły... Przesmarowali je tylko ale problem nie znikł.
Czy komuś udało się rozwiązać problem ? inne klocki, sprężynki ? |
|
|
|
 |
parian
Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 CVT+LPG, 2009r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2015 Posty: 217 Skąd: Police
|
Wysłany: 02-12-2022, 12:32
|
|
|
Miałem to samo w Outlander 2. Pomogło odkręcenie śrub trzymających zaciski, położenie na nich sporej ilości smaru superfit od Boscha i ponowne wkręcenie.
Od tego momentu mam spokój. |
_________________ To już 5 Mitsu w moim życiu!
Były:
- 1987r. Galant 1,8TD
- 1992 r. Galant 1,8 Pb
- 1993 r. Lancer 2,0 D
- 2002 r. Galant 2.5 V6 Elegance kombi+LPG Stag QMax Plus
Jest: 2009 C-Crosser 2.4 CVT (też Mitsu!) |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-12-2022, 08:17
|
|
|
parian napisał/a: | położenie na nich sporej ilości smaru superfit od Boscha i ponowne wkręcenie |
tam są takie gumowe mieszki przez które śruby przechodzą i niemal cały smar w nich zostanie |
|
|
|
 |
parian
Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 CVT+LPG, 2009r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2015 Posty: 217 Skąd: Police
|
Wysłany: 07-12-2022, 13:31
|
|
|
Coś tam na gumkach zostało, ale pomogło |
_________________ To już 5 Mitsu w moim życiu!
Były:
- 1987r. Galant 1,8TD
- 1992 r. Galant 1,8 Pb
- 1993 r. Lancer 2,0 D
- 2002 r. Galant 2.5 V6 Elegance kombi+LPG Stag QMax Plus
Jest: 2009 C-Crosser 2.4 CVT (też Mitsu!) |
|
|
|
 |
radek6
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2020
|
Wysłany: 11-01-2023, 10:55
|
|
|
Smarowanie załatwia problem tylko na jakiś czas...
Czy wymieniał ktoś może te sprężynki trzymające klocki ? Gdzieś spotkałem się z opinią, że ich wymiana rozwiązała problem. |
|
|
|
 |
|