|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Tryby pracy silnika |
Autor |
Wiadomość |
czarny78
Nowy Forumowicz
Auto: asx
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2023, 22:15 Tryby pracy silnika
|
|
|
Witam, stałem się właścicielem asx z 2019 i mam pierwsze pytanie, przycisk do uruchamiania silnika start/stop, cisnę sprzęgło i wciskam guzik jak przy kluczyku, ok. Ale potem czytam że nie wciskajac sprzęgła ten guzik przełacza tryby pracy silnika na off, acc, on. Instrukcja mówi żeby nie zostawiać silnika na innym trybie niż off(bo może wyczerpać aku) i jednocześnie że jest system ostrzegający przed tym i nie zamknie wtedy auta. To czy ja muszę jakoś sprawdzać na jakim trybie zostawiam silnik, czy jak zamyka się bez problemu to jest git? I po co te tryby np. acc żeby na postoju posluchać radia? Korzystacie z tych trybów? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 26-01-2023, 07:08
|
|
|
Nic nie musisz sprawdzać bo widać po kontrolkach co i jak. Poza tym - przyjeżdżasz do celu i wyłączasz samochód naciskając przycisk Start/Stop. Więc w czym problem? Tak samo jak byś miał kluczyk i przekręcił kluczyk.
Każdy tryb odpowiada temu, co jest napisane na klasycznej stacyjce
Off - wyłączony
Acc - zasilanie elektryczne
On - zapłon samochodu
Tak, nie zamkniesz auta jak nie wyłączysz samochodu. Będzie piszczał. To samo gdy zostawisz kluczyk w aucie. Będzie piszczał i się nie zamknie.
Tak, używam innego trybu niż tylko wyłącz/wyłącz. Choćby po to, żeby sobie radia posłuchać.
I tak dla poczytania
https://dixi-car.pl/blog/2016/12/05/kos-czyli-system-bezkluczykowego-dostepu/ |
|
|
|
 |
czarny78
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2023, 07:51
|
|
|
Ok, dzieki, zostawiłem wczoraj auto pod domem a potem zacząłem czytać instrukcje i ostrzeżenia o wyładowanym aku bo nie sprawdziłem koloru kontrolki jaka się świeci. Z tego co piszesz system działa praktycznie bezobsługowo wieć trochę na wyrost "straszą". Wczoraj zrobiłem pierwsze 30 km i było wilgotno w powietrzu, nie padało ale czujnik deszczu chyba wyłapał tą wilgoć i rozmazał mi dwa razy szybę. Tak więc te "nowinki" na razie mnie drażnią:). Uruchamiał się też całą drogę czujnik niskiego ciśnienia w oponie, dotychczasowy właściciel twierdził ze opona musi się rozgrzać... No cóż przez 30 km nie "rozgrzała" się |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 26-01-2023, 08:21
|
|
|
System bezkluczykowy nie sprawia problemów. Tylko trzeba pamiętać o regularnym wymienianiu baterii w kluczyku. Ja swoją wymieniam co dwa lata.
Co do czujników deszczu ... ja na co dzień mam to wyłączone. Włączam jak pada deszcz.
Co do czujnika opon. Podjedź na stację i dopompuj koła. Ale wszystkie. Wiadomo, że w zależności od temperatury jest inne ciśnienie powietrza w oponach, zwykła fizyka i rozszerzalność gazów. Ale jak ciśnienie jest prawidłowe to nie ma znaczenia czy opony są rozgrzane czy nie. Tylko musisz napompować wszystkie koła bo w ASX komputer nie rozróżnia które koło ma niższe ciśnienie. Więc ja zawsze sprawdzam i dopompowuję wszystkie. A jak to nie pomoże to może być już po czujniku w kole, tam są baterie które się zużywają. Ale masz w miarę nowe auto i nie powinno być jeszcze tego problemu. |
|
|
|
 |
czarny78
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2023, 08:46
|
|
|
Co do czujnika opon. Podjedź na stację i dopompuj koła. Ale wszystkie. Wiadomo, że w zależności od temperatury jest inne ciśnienie powietrza w oponach, zwykła fizyka i rozszerzalność gazów. Ale jak ciśnienie jest prawidłowe to nie ma znaczenia czy opony są rozgrzane czy nie. Tylko musisz napompować wszystkie koła bo w ASX komputer nie rozróżnia które koło ma niższe ciśnienie. Więc ja zawsze sprawdzam i dopompowuję wszystkie. A jak to nie pomoże to może być już po czujniku w kole, tam są baterie które się zużywają. Ale masz w miarę nowe auto i nie powinno być jeszcze tego problemu.[/quote]
Ok, tak zrobię, dzieki |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 27-01-2023, 12:19
|
|
|
Laknat napisał/a: | może być już po czujniku w kole, tam są baterie które się zużywają. Ale masz w miarę nowe auto i nie powinno być jeszcze tego problemu. |
Przy rozładowanej baterii w czujniku jest inny komunikat, nie o niskim ciśnieniu "low tire pressure" tylko o usterce układu TPMS "TPMS service required". |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
|
|