Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:56
[I 2.0] Zepsuty mechanizm podnoszenia szyby
Autor Wiadomość
miron 
Forumowicz

Auto: 2,4 mivec cvt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-02-2021, 11:44   

https://allegro.pl/oferta/outlander-03-07-podnosnik-szyby-przod-lewy-9753123345?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Uk%C5%82ad+elektryczny,+zap%C5%82on&gclid=EAIaIQobChMI1eCR5InV7gIVTPgYCh3Qlg_iEAQYBSABEgIw4PD_BwE

flower1976 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander 2,0 Benzyna
Wysłany: 08-09-2021, 09:41   

Witam. U mnie padł silniczek ze ślimakiem i mechanizm... mechanizm po przesmarowaniu zaczął pięknie chodzić. Silniczek niestety już zmolestowany i grzeje się. Ślimak tak skorodowany że nie idzie nawet rozebrać. I tu jest pytanie. Podobny rozstaw śrub mają silniczki ze ślimakami z Lancera VII. Czy próbował ktoś zamontować? Bo nie ukrywam że różnica w cenie jest kolosalna...

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 10-09-2021, 14:41   

flower1976 napisał/a:
Witam. U mnie padł silniczek ze ślimakiem i mechanizm... mechanizm po przesmarowaniu zaczął pięknie chodzić. Silniczek niestety już zmolestowany i grzeje się. Ślimak tak skorodowany że nie idzie nawet rozebrać. I tu jest pytanie. Podobny rozstaw śrub mają silniczki ze ślimakami z Lancera VII. Czy próbował ktoś zamontować? Bo nie ukrywam że różnica w cenie jest kolosalna...
Mają rozmiar i kształt identyczny, przy czym montowane są jakby w odbiciu lustrzanym, czyli do drzwi prawych outlandera, potrzebujesz silnik od drzwi lewych Lancerach. Dodatkowo nie działają plug-and-play, robiłem kiedyś u siebie adaptację silniczka od Lancera, trzeba było zamienić przewody w kostce elektrycznej. Ale finalnie działało, teraz nie pamiętam które przewody, ale trzeba by porównać schematy elektryczne obu samochodów.

flower1976 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2021, 11:50   Re: silniczek

gregorwas napisał/a:
Nie wymieniajcie silniczków od opuszczania szyb tak jak kolega pisał wystarczy otworzyć tą okrągłą blaszkę która jest zaklepana na rantach a pod nią jest metalowy mechanizm czyścimy go dokładnie druciakiem i benzyną ekstrakcyjną, smarujemy te zębatki smarem i działa jak nowy.
Pozdrawiam Grzegorz

U mnie ten mechanizm niestety już był w stanie agonalnym. Silniczek zamieniłem, Zmieniłem kolejność pinów. Opuszcza i podnosi teraz - jedyna rzecz która się różni to działanie skokowe - jedno wciśnięcie przycisku nieważne na jak długo to obrót mechanizmu o kilkadziesiąt stopni. Może to jest właśnie ta różnica między mechanizmami Outka i Lancera....

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-09-2021, 12:03   

flower1976, może spróbuj przeprowadzić naukę szyb.

flower1976 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2021, 12:30   

Bizi78 napisał/a:
flower1976, może spróbuj przeprowadzić naukę szyb.

Jak ta procedura wygląda?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-09-2021, 18:36   

flower1976 napisał/a:
Jak ta procedura wygląda?

Cytat:
-Opuszczamy szybę na sam dół.
-Wciskamy przycisk do końca i przytrzymujemy na 2-3 sekundy. Zaprogramowaliśmy właśnie dolne położenie.
-Teraz podnosimy szybę do samej góry.
-Podciągamy przycisk do końca i przytrzymujemy na 2-3. W ten sposób zaprogramowaliśmy górne położenie.

flower1976 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-09-2021, 18:52   

Niestety u mnie ta procedura nie działa.... dalej poruszam się skokami ;-)

[ Dodano: 08-10-2021, 23:44 ]
Zrobiłem tak.. . Rozebrałem w oryginalnym przekładnię - sama rdza i poszło out. Z mechanizmu od Lancera wyciagnałem przekładnię i stojan że ślimakiem (stan fabryczny). Po złożeniu pasuje idealnie. Szyba sunie jak powinna. Nie trzeba było uczyć. Czyli jednak ta elektronika co jest w mechanizmie przy outku jest niezbędna. Mechanizmy oczywiście odpowiednio zaopatrzylem w smar a zamykając całość uszczelniłem silikonem.

TomekONY 
Forumowicz

Auto: Outlander I
Wysłany: 26-01-2023, 11:38   Re: silniczek

gregorwas napisał/a:
Nie wymieniajcie silniczków od opuszczania szyb tak jak kolega pisał wystarczy otworzyć tą okrągłą blaszkę która jest zaklepana na rantach a pod nią jest metalowy mechanizm czyścimy go dokładnie druciakiem i benzyną ekstrakcyjną, smarujemy te zębatki smarem i działa jak nowy.
Pozdrawiam Grzegorz

Kolega mówi o tym elemencie?

best_x_treme 
Forumowicz
best_x_treme

Auto: O1T
Wysłany: 26-01-2023, 15:14   

Yes, you have to open that cover with a knife or screwdriver, it's a press cover. Then you see how much rust is inside and decide if can be cleaned or you need a new one. A good idea will be to use motors from the back, I wrote about this on my car thread.

Odpowiedz do tematu