Autopoziomowanie lamp Full LED nie działa O3 2019 |
Autor |
Wiadomość |
szary11
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT, Colt CZ
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2022, 15:46 Autopoziomowanie lamp Full LED nie działa O3 2019
|
|
|
Po rozłączeniu akumulatora (prawdopodobnie, bo być może wcześniej coś się zadziało) przestało mi działać autopoziomowanie reflektorów. Jadąc z obciążeniem świecę ludziom po oczach. Byłem na pobliskiej stacji kontroli pojazdów i w położeniu nominalnym ustawienie lamp jest prawidłowe. Czujniki na wahaczach wyglądają na nietknięte, kostki zapięte. Lampy świecą prawidłowo.
Co mogę zrobić/sprawdzić przed wizytą w ASO? Dopiero w przyszłym tygodniu będę miał jak tam wskoczyć.
Czy układ posiada dodatkowy bezpiecznik? W instrukcji nie znalazłem żadnego opisanego tak, by powiązać z regulacją. Może do jakiegoś układu jest wpięty?
Miał ktoś podobny problem?
[ Dodano: 22-11-2022, 23:53 ]
Potomnym: padł mi moduł komfortu etax/etacs (nie jestem pewny pisowni). Zostanie wymieniony na gwarancji, jednak zamówienie nieco trwa, teoretycznie do grudnia.
ASO deko coś poprawiło, regulacja działa z opóźnieniem. Na równych drogach jedzie się normalnie, na wyboistych zdarza się, że ktoś mi mignie.
[ Dodano: 11-03-2023, 09:54 ]
Sprawa się ciągnęła i niedawno dopiero dobiegła końca.
Wymiana komputera nie pomogła, nadal był problem. Ale zdiagnozowano dzięki nowemu dokładnie problem - tkwił w prawej lampie. Więc aby rozwiązać problem poziomowania został wymieniony komputer i prawa lampa.
Wszystko działa teraz jak należy. |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 11-03-2023, 11:09 Re: Autopoziomowanie lamp Full LED nie działa O3 2019
|
|
|
szary11 napisał/a: | (...)
Wymiana komputera nie pomogła, nadal był problem. Ale zdiagnozowano dzięki nowemu dokładnie problem - tkwił w prawej lampie. Więc aby rozwiązać problem poziomowania został wymieniony komputer i prawa lampa.
Wszystko działa teraz jak należy. |
Następny dowód na to, że zatrudniają idiotów nie mających pojęcia o sprzęcie, który mają niby naprawiać. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
szary11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2023, 11:26 Re: Autopoziomowanie lamp Full LED nie działa O3 2019
|
|
|
Rander napisał/a: |
Następny dowód na to, że zatrudniają idiotów nie mających pojęcia o sprzęcie, który mają niby naprawiać. |
To chyba niezupełnie tak.
W ASO mają procedury producenta. Naprawa była gwarancyjna. I ponoć nie człowiek tam decyduje co ma robić, a to co mają wpisane w procedurach i ścieżce usuwania usterki. Tu najpierw czujniki, później komp, a następnie lampy. Miejsca na inwencje nie ma. Kto pracuje w korpo pewnie to zrozumie. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 11-03-2023, 14:33
|
|
|
Procedury procedurami ale już od dawna w serwisach pracują nie mechanicy tylko wymieniacze. Wymieńmy to wymieńmy tamto a Ty zapłać. Niestety tak się porobiło. |
|
|
|
 |
szary11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2023, 15:53
|
|
|
mohinder napisał/a: | Procedury procedurami ale już od dawna w serwisach pracują nie mechanicy tylko wymieniacze. Wymieńmy to wymieńmy tamto a Ty zapłać. Niestety tak się porobiło. |
To prawda. Tylko co taki pracownik w ASO ma do gadania? Ma się trzymać ścieżki i tyle. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-03-2023, 21:38
|
|
|
mohinder napisał/a: | Procedury procedurami ale już od dawna w serwisach pracują nie mechanicy tylko wymieniacze. Wymieńmy to wymieńmy tamto a Ty zapłać. Niestety tak się porobiło. |
Też mnie to denerwuje, ale:
1) Roboczogodzina kosztuje - zapłaciłbyś 1000 zł albo i 2000 zł za szukanie/diagnozę i 100 zł za naprawę?
2) Wymiana na nowe to gwarancja i dla Ciebie i dla nich. Jakby coś naprawiali i za chwilę przestało działać to miałbyś do nich pretensje i wróciłbyś na naprawę (i patrz punkt 1. - roboczogodzina kosztuje) |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 13-03-2023, 22:40
|
|
|
Nie, chciałbym żeby zdiagnozowali i wymienili to co trzeba a nie to co im się zdaje. |
|
|
|
 |
szary11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2023, 00:36
|
|
|
mohinder napisał/a: | Nie, chciałbym żeby zdiagnozowali i wymienili to co trzeba a nie to co im się zdaje. |
Ale w moim przypadku nie robili tego co im się zdaje tylko tak jak mówi procedura.
I z mojego punktu widzenia wolę nowe części niż naprawiane stare. |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 15-03-2023, 00:19
|
|
|
szary11 napisał/a: | mohinder napisał/a: | Nie, chciałbym żeby zdiagnozowali i wymienili to co trzeba a nie to co im się zdaje. |
Ale w moim przypadku nie robili tego co im się zdaje tylko tak jak mówi procedura.
I z mojego punktu widzenia wolę nowe części niż naprawiane stare. |
To się ciesz, że matołki wymienili komputer w ramach gwarancji.
Bo inaczej, to należałoby od nich żądać montażu starego sprawnego komputera oraz zwrotu opłaty za montaż. Albo przynajmniej zwrotu za komputer i montaż, bo jeszcze przy ponownym montażu mogliby coś innego uszkodzić.
Ja owszem, pracowałem też w korporacjach. Dość często zdarzało się myśleć i iść niezgodnie ze specyfikacją, natomiast zgodnie z doświadczeniem i zdrowym rozsądkiem. Jeśli naprawa odmiennym tokiem została udokumentowana i uzasadniona, to następowały zmiany w procedurach. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2023, 09:04
|
|
|
Z pracy właśnie w korporacji wiem, że czesto procedury sa pisane przez ludzi którzy nawet nie do końca wiedza o czym piszą. W moim przypadku na przykład nigdy nie brali udziału w naprawie czy remoncie. |
|
|
|
 |
|