Własny biznes |
Autor |
Wiadomość |
sprawnydpf
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-06-2020, 12:13
|
|
|
Moim zdaniem - jeśli masz doświadczenie w branży, o której myślisz to nie musisz brać franczyzny. Jeżeli nie masz doświadczenia to bezpieczniej jest działać ze wsparciem. Ale sieci pseudofranczyznowych jest teraz bardzo wiele, trzeba uważać.... |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 01-07-2020, 20:25
|
|
|
Franczyzą McD kiedyś się interesowałam. Na Europę Środkowo - Wschodnią trzeba było wyłożyć 1.2 mln zł w inwestycji + posiadać kilka mln zabezpieczenia jako weksle. Teraz chyba progiem wejścia jest równowartość 5 mln zł. To kwota postawienia budynku wg ich wytycznych, urządzenia lokalu, kuchni i szkolenia ajenta. Gdy posiada się co najmniej dwa lokale można od McD „dostać” ich lokal w ajencje. Aha no i płaci się co miesięczny „czynsz” do McD. To m in. z tego czynszu utrzymuje się korporacja i z tych pieniędzy wypłacana jest dywidenda inwestorom globalnym.
Orlen. Tam też można zostać ajentem. Ale na ogół jest to forma dla pracowników niżeli dla osób z zewnątrz. Kolejny minus to lokalizacja. W PKN Orlen nie ma rejonizacji. Więc po szkoleniu i okresie próbnym / oczekiwania można dostać stacje paliw na drugim końcu Polski. Tyle słyszałam.
Z takich fajnych garkuchni które mi smakują interesowałam się marką Subway. Tam tylko trzeba mieć podpisaną umowę z galerią handlową. Progiem wejścia są kwoty od 80 do 400 tys zł. Obrót oczywiście dużo niższy niżeli McD. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Kesz
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 11-05-2021, 08:05
|
|
|
Moim zdaniem teraz najlepiej iść w sklepy online. Założenie i prowadzenie nie jest takie drogie, w [edit] fajnie to opisali, a zyski mogą być spore, zwłaszcza teraz w pandemii |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są niewykonalne |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 23-03-2023, 13:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
damiano86
Nowy Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 25-05-2021, 13:44
|
|
|
Kesz napisał/a: | Moim zdaniem teraz najlepiej iść w sklepy online. Założenie i prowadzenie nie jest takie drogie, w tym artykule fajnie to opisali, a zyski mogą być spore, zwłaszcza teraz w pandemii |
Jak teraz każdy otwiera sklep internetowy to to traci troche sens - trzeba serio mieć łeb na karku żeby to było dochodowe - klienci się sami nie pojawią. Obsługa reklam, analityka, stworzenie dobrego sklepu. Daj pan spokój. |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
|
Wysłany: 03-06-2021, 11:36
|
|
|
ja myślałem nad foodtruckiem i naszczęście odpuściłem... miesiąc po tym jak byłem obejrzeć przyczepę wszystko zamknięto... miał to być mój dodatek do głównej działalności ( tak w razie czego i żeby spróbować)
ogólnie żeby coś sensownego wymyślić i mieć z tego dobry dochód to na start moim zdaniem trzeba min 100tyś |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 16-06-2021, 07:58
|
|
|
Obecnie bardzo trudno jest iść w gastronomię. Szczególnie,ze nie wiadomo czy rząd nie wprowadzić kolejnych lock downów (mam nadzieję,ze nie bo to totalnie wykończy naszą gospodarkę).
Od siebie polecam poczytac sobie o tematyce 5 sił portera - szczególnie jeśli juz prowadzicie dzialalnośc i działacie na rynku. Dzięki temu łatwiej będzie Wam przetrwać. |
|
|
|
 |
Kyronliam
Nowy Forumowicz
Auto: Fiat Coupe 20V
|
Wysłany: 27-07-2021, 17:29
|
|
|
Spam. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 27-07-2021, 17:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
mork
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 29-08-2021, 20:58
|
|
|
szczególnie, że zbliża się czwarta fala |
|
|
|
 |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 15-09-2021, 12:35
|
|
|
W jaki sposob zabezpieczacie się przed inflacją? Mówi się, ze bedzie w Polsce się coraz bardziej napędzała. |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 15-09-2021, 13:57
|
|
|
Najpierw odpowiedz sobie na kilka pytań 1. Jaka jest Twoja wiedza ekonomiczna. 2. Jesteś expertem w zarządzaniu kapitałem i ocenie ryzyka inwestycyjnego ? 3. Chcesz aktywnie inwestować , nerwowo obserwować każdego dnia kursy akcji , metali , inflację itp . 4. Chcesz zabezpieczyć się przed spadkiem wartości pieniądza.
Od siebie polecam
złoto
obce waluty
konta oszczednościowe których oprocentowanie w ostatnim czasie staje się coraz wyższe - w zeszłym roku oprocentowanie było w okolicach zera, w tym roku jest o wiele większe. W getin bank maja konto oszczędnościowe oprocentowane na 6%, poza tym możńa otworzyć lokate na nowe środki oprocentowaną na 6,5%
Po tym oczywiście jak wszystko sobie na spokojnie porównasz i wybierzesz najlepsze oprocentowanie. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
|
Wysłany: 17-09-2021, 09:08
|
|
|
myślę że kupno ziemi/mieszkania to dobre zabezpieczenie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24259 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-09-2021, 09:21
|
|
|
teraz? na górce w wycenie nieruchomości? w "przeddzień" rozważań o podatku katastralnym dla osób posiadających więcej niż 1 nieruchomość? gdzie prawo z powodu kowida zabrania usunięcia wynajmujących w każdym przypadku?
właśnie upada największy chiński developer Evergrande a kupno nowych nieruchomości spadła tam z dnia na dzień o 20%
https://www.bloomberg.com...urts-confidence |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 03-12-2021, 12:16
|
|
|
Pchajcie dalej bańkę nieruchomości. Będzie większe boom. Jeszcze czekam jak wszystko teraz zdrożeje, kredyty jeszcze są liczone zdolności na aktualnym WIBOR, po nowym roku ludziom się obniży zdolność o 100-200 tys i będzie jazda. Lokaty, giełda jak pójdą w górę to się nawet grubym rybom przestanie opłacać kupować hurtem.
A ostatnio słyszałem, że teraz bardzo trudno wymyśleć coś nowego. Czasem warto otworzyć/robić to co inni tylko lepiej/inaczej i to wystarczy. |
|
|
|
 |
coxim
Nowy Forumowicz
Auto: Auto
Kraj/Country: Bielarus
|
Wysłany: 21-03-2023, 17:17
|
|