Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
przewody hamulcowe
Autor Wiadomość
raku 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 24V
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-05-2018, 13:00   przewody hamulcowe

Odnośnie przewodów hamulcowych w Galancie z 99 roku. Wykonane są z metalu, niestety nie wiem czy to miedź czy aluminium czy jeszcze coś innego(są koloru srebrnego). Auto prawie 20 letnie, nasunęło mi się do głowy pytanie: czy warto je wymienić ?

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 28-05-2018, 15:39   

To stal. Lubią przegnić w tylnej części auta.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 28-05-2018, 17:33   

W moim bolidzie przy awaryjnym hamowaniu pękł jeden elastyczny a po wymianie gdy mechanik testował hamulce to pękł stalowy :evil: .
Jeśli są jeszcze oryginalne to choćby ze względu na wiek bym wymienił komplet dla spokojności ducha :wink: .

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 28-05-2018, 17:40   

raku napisał/a:
czy warto je wymienić ?

Napisałbym, że wręcz obowiązkowo trzeba.
Jak koledzy wyżej napisali, przewody hamulcowe są wykonane ze stali, która niestety po jakimś czasie koroduje. Większość warsztatów bez problemu wymieni przewody hamulcowe na miedziane.
Oczywiście, przewody elastyczne tez warto przy okazji wymienić.

roorku 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Avance 2,5 A/T
Wysłany: 10-04-2023, 18:47   

Cześć, odkopię temat.

W drodze zrobił mi się "miękki" pedał hamulca i zaświeciła się kontrolka ręcznego (co, jak już znalazłem na forum, oznacza niski poziom płynu hamulcowego i rzeczywiście poziom był na kresce minimum). Uzupełniłem płyn ale hamulec dalej wpadał w podłogę i hamowanie stało się bardzo nieefektywne.

W serwisie informacja, że uszkodzone są miedziane przewody hamulcowe z tyłu. Z tego co piszecie, przewody są stalowe więc być może już były wymieniane lub zwyczajna pomyłka w oględzinach.

Czy jest jakaś możliwość poprawy tego stanu rzeczy, żeby podobna awaria się więcej nie pojawiła lub odsunąć pojawienie się jej maksymalnie w czasie? Zależy mi na jak najlepszym efekcie, nie interesuje mnie cena.

Pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-04-2023, 19:59   

Można wymienić przewody na stalowe, tylko należy je poprowadzić w zgodzie z oryginałem a to wymaga demontazu (conajmniej) zbiornika paliwa
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 10-04-2023, 21:09   

roorku napisał/a:
W serwisie informacja, że uszkodzone są miedziane przewody hamulcowe z tyłu.

To mało precyzyjna informacja. Ważne jest, co się z tymi przewodami stało. W moim aucie pięć lat już jeżdżą przewody miedziane, i jedynie trochę kolor zmieniły. Być może, że u Ciebie ktoś źle poprowadził instalację, i któryś z przewodów został przetarty. Tutaj odsyłam do postu powyżej.

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 11-04-2023, 11:25   

Dobrze zrobione i założone przewody miedziane starcza Ci do końca życia tego auta, chyba że robisz go na klasyka. Jedź do jakiegoś dobrego zakładu który wymienia przewody hamulcowe i będzie dobrze. Przy okazji sprawdź w jakim stanie są elastyczne i na lata będziesz miał spokój.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-04-2023, 19:40   

Pewnie z rozpędu nazwali je miedzianymi, a tak naprawdę to są jeszcze oryginalne stalowe rurki, które po prostu zgniły ze starości. Polecam wymianę na miedziane i włożenie ich w koszulki termokurczliwe. Będą na wieki, bo miedź też koroduje, a tym bardziej teraz, gdy oszczędza się na wszystkim i jakość części jest tragiczna.

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 11-04-2023, 20:12   

Nie wiem czy z termokurczliwymi to dobry pomysł, po roku na zewnątrz koszulka może popękać i jak wtedy tam woda wejdzie to już tam zostanie i będzie po zawodach, tak mi się przynajmniej wydaje.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-04-2023, 07:20   

Hugo napisał/a:
miedź też koroduje
miedź nie koroduje lecz pokrywa się patyną - jako proces pasywacji oznacza to, że śniedź jest dodatkową warstwą, materiału będzie więcej a nie mniej (jak przy utlenianiu) - coś jak dodatkowa izolacja na niej
czasem można znaleźć miedziane dachy, które są trwałe albo popatrz np. na Statuę Wolności (zrobiona ze spiżu czyli stopu miedzi)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 12-04-2023, 07:33   

roorku, po kilku latach na razie nic takiego się nie dzieje, koszulki zakładane dodatkowo na zakładkę kilku cm. Krzyzak, dzięki za objaśnienie.

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 12-04-2023, 07:41   

Z koszulkami termokurczliwymi też bym uważał ale z torchę innego powodu. Zdarzają sie diagności na przeglądach którzy lubią dokładnie sprawdzać rurki hamulcowe i wiem, że jak są własnie w jakichś koszulkach to lubią odesłać takie auto do wymiany owych rurek bo on nie wie w jakim są stanie. Rurki mają być gołe.
Tutaj w Irlandii to jest stały punkt przez który wysyłają samochody do warsztatów, nawet nie lubią jak rurki są pomalowane.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 12-04-2023, 09:40   

mohinder, to muszę się modlić, by mój diagnosta jak najdłużej robił przeglądy.

roorku 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Avance 2,5 A/T
Wysłany: 15-04-2023, 11:04   

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Przewody jednak były stalowe, obecnie wymienione na miedziane. Elastyczne sprawdzone i pozostawione w samochodzie. Płyn wymieniony.

Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz do tematu