nie działa klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
mistrzswiatla
Nowy Forumowicz
Auto: COLT Z3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-05-2023, 19:27 nie działa klimatyzacja
|
|
|
witam
colt VI _ 2006 _ 1.5 DID _nie działa klimatyzacja
mam problem z klimatyzacja
rozgrzany silnik
na 1 - ustawienie na pokrętle _ temp na minimum _ leci chłodne ( nie wiem czy zewnętrzne czy z klimy powietrze gorąco jeszcze nie jest
przekręcenie pokrętła na 2 , 3 ,4 _ powoduje ze odrazu dmucha ciepłem
na zimnym na wszystkich ustawieniach 1 2 3 4 dmucha zimnym
klima nabita i rzekomo szczelna
bylem u 1 speca powiedział ze to sprężarka
2 _ klapka ( ciepło/ zimno ) _ gdzie znajduje się ta klapka ? jak sie do nie dobrać
2 temat _ zmiana temp z włączona klimą czy bez nawiew _ powoduje takie dość głośne stuknięcie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24310 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-05-2023, 08:26
|
|
|
A sprawdzałeś elektromagnes na krótko?
Weź też naciśnij zawór Schroedera na cieńszym przewodzie (popularny wentyl) - delikatnie i krótko - jak jest tam odpowiednia ilość czynnika, to powinno syknąć porządnie, czasem nawet olej i kontrast (jak jest) potrafi strzelić, zatem warto to szmatką zakryć. |
|
|
|
 |
mistrzswiatla
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2023, 22:39
|
|
|
to co napisałeś to trochę jak byś mówił do mnie po chinsku _ nic nie rozumie
chodzi mi o klapkę zimno / ciepło _ sry za nie fachowe słownictwo
gdzie ona się znajduje jak się dostać do niej
bylem w warsztacie sprawdzali sprężarkę _ niby chodzi wzorcowo , szczelna czynnik uzupełniałem parę dni temu 430 g
wg nich wina jest po stronie tej klapki która przepuszcza zimne cieple powietrze
chwilowo wiem ze zaraz za panelem jest silniczek z ciegnem do tej klapki _ silniczek jest zaraz jak sie odegnie obudowe tunelu tuz przy schowku pasazera z wyjeciem schowku tez nie ma problemu ale po wyjeciu schowka to jest dostep do sterownika _ maglownicy ?
gdzie ta klapka sie znajduje i duzo trzeba demontowac ?> |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24310 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-05-2023, 21:09
|
|
|
Klapa o którą pytasz jest wewnątrz mieszalnika - tam, gdzie miesza się powietrze z zewnątrz wraz z zimnym albo ciepłym. Jak sam piszesz - masz elektrozawór do tego - czyli zapewne klimatyzacja elektroniczna a nie ręczna na linki.
Musisz zdjąć jakieś boczne elementy plastikowe i zobaczyć, który z elektrozaworów się rusza podczas zmiany temperatury (z reguły są 3 - nawiew wewnętrzny, ciepło/zimno oraz kierunek (nogi/twarz/szyba).
Jak podczas zmiany temperatury żaden się nie poruszy, to masz odpowiedź - czasem się tam łamią ząbki przekładni (bo są z tworzywa) i faktycznie jest blokada ruchu.
Zasugerowałem się sprężarką - że ktoś stawia na nią.
I ważna uwaga - czynnik uzupełniony, ALE! - on sam z siebie nie ucieka. Czy nieszczelność została naprawiona? Inaczej dopełniony czynnik szybko znów ucieknie. |
|
|
|
 |
mistrzswiatla
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 07-05-2023, 21:53
|
|
|
dokładnie - steruje klapą wewnątrz mieszalnika
dlatego pisałem - zmieniaj temperaturę max/min i sprawdzaj czy się toto rusza (tym białym ramieniem) - jeśli nie, to trzeba rozkręcić i sprawdzić środek, co padło... |
|
|
|
 |
mistrzswiatla
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2023, 21:13
|
|
|
a ten mieszalnik gdzie się znajduje ?
generalnie zamierzam usiąść do tego silniczka na weekendzie chwilowo brak czasu
przez wszystkie kanały wieje _ regulacje temperatury tez mam _ to chyba silniczek działa ale tak jak pisałem na weekendzie będę mu się przyglądał
jedynie co zmiana temp nawet z polowy na zakres maksymalny powoduje takie dość głośne stuknięcie w okolicach deski ( zegara - wyświetlacza chwilowe , maksymalne , ilość paliwa itd) tak jakby coś tam się działo
[ Dodano: 08-05-2023, 22:49 ]
a mieszalnik gdzie sie znajduje _ w nagrzewnicy ? _ dośc spore to jest a wewnatrz jakas chlodniczka _ dmuchawa wchodzi do tego _ kanałów zadnych tam nie ma _ po filmiku z rozbiorki wnioskuje |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 09-05-2023, 08:00
|
|
|
mistrzswiatla napisał/a: | jedynie co zmiana temp nawet z polowy na zakres maksymalny powoduje takie dość głośne stuknięcie w okolicach deski | to dosyć znacząca informacja - zapewne w środku połamana jest przekładnia i przeskakuje - musisz wyjąć i zajrzeć
to jest kilka plastikowych kół zębatych, dla przykładu tak to wygląda wewnątrz:
https://www.youtube.com/watch?v=ystEhSxf2zk |
|
|
|
 |
mistrzswiatla
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2023, 20:43
|
|
|
oby to było to _ łatwy dostęp używek mnóstwo _ zobaczymy w weekend
[ Dodano: 14-05-2023, 19:08 ]
temat rozwiązany działa klima _ 2 minuty roboty nawet silniczka nie musiałem odłączać
a w serwisie klimy już mnie postraszyli _ złamana klapka _ trzeba będzie deskę zdejmować _ za samo zdjęcie 1200 zł _ całe szczęście ze nic nie płaciłem za te ich diagnozy
sierota zaglądał i nie widział ze ten biały element powinien bolcem chodzić w tej szynie a wyskoczył i ślizgał się po brzegach i przy końcach strzelało ( załączone zdjęcie _ szyna czerwone _ a był tam gdzie na zdjęciu jest zielone
załączona fotka
https://files.fm/f/77dc8hrhb |
|
|
|
 |
|