|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
zerwane szpilki mocowania koła |
Autor |
Wiadomość |
krystiangr
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2023, 22:27 zerwane szpilki mocowania koła
|
|
|
Witam wszystkich,
może ktoś już wymieniał szpilki mocujące koło? Dziś dokręcałem koła (moze nie potrzebnie pomagałem nogą i moim ciężarem) i zerwałem trzy szpilki w dwóch kołach przednich. Mam pytanie czy trzeba odkręcać piastę żeby włożyć nowe szpilki czy jest tam dosyć dużo miejsca? i wystarczy tylko wybić i włożyć?
Dziękuję za odpowiedzi.
[ Dodano: 19-05-2023, 11:23 ]
krystiangr napisał/a: | Witam wszystkich,
może ktoś już wymieniał szpilki mocujące koło? Dziś dokręcałem koła (moze nie potrzebnie pomagałem nogą i moim ciężarem) i zerwałem trzy szpilki w dwóch kołach przednich. Mam pytanie czy trzeba odkręcać piastę żeby włożyć nowe szpilki czy jest tam dosyć dużo miejsca? i wystarczy tylko wybić i włożyć?
Dziękuję za odpowiedzi. |
Naprawdę nikt tego nie wymieniał? |
_________________ KG |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 19-05-2023, 14:45 Re: zerwane szpilki mocowania koła
|
|
|
krystiangr napisał/a: | Witam wszystkich,
może ktoś już wymieniał szpilki mocujące koło? Dziś dokręcałem koła (moze nie potrzebnie pomagałem nogą i moim ciężarem) i zerwałem trzy szpilki w dwóch kołach przednich.
(...)
Naprawdę nikt tego nie wymieniał? |
Widocznie nikt szpilek nie wymieniał, bo koła dokręca się kluczem dynamometrycznym.
A poza tym szpilki są na tyle mocne, że powinny wytrzymać nawet kilkaset nM, bo inaczej ludzi gubili by koła na zakrętach. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-05-2023, 21:31
|
|
|
Rander, całe obciążenie koła przenoszone jest przez ten wystający element piasty a nie przez szpilki
ja wymieniałem, ale nie wiem jak to jest w pajero zrobione - generalnie nie waliłbym młotkiem w szpilkę, bo nie wiem czy się piasta nie pognie - osobiście to miałem piastę w ręku i wybijałem szpilkę przez tulejkę z mosiądzu a pod spodem miałem podłożoną inną tulejkę, żeby miejscowo to podeprzeć
jak jest miejsce, to spróbowałbym wycisnąć przyrządem do sworzni itp - szpilki są na końcu radełkowane i na stożek i w ten sposób wchodzą w piastę |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 21-05-2023, 23:58
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Rander, całe obciążenie koła przenoszone jest przez ten wystający element piasty a nie przez szpilki(...) |
Mówisz o siłach wzdłużnych, czy poprzecznych?
Zauważ, że samochody czasem jadą po łuku.
W podręcznikach też są obliczenia na taką okoliczność.
Podobnie siły ścinające, które mogą wystąpić przy bardzo słabym przykręceniu felgi podczas hamowania. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-05-2023, 09:03
|
|
|
Nie ma tam jednej siły - jest wypadkowa powyższych. Nie jestem specjalistą, żeby się jakoś dokładnie wypowiadać, ale takie informacje mam od swojego tokarza, który materiałoznawstwo ma dobrze opanowane. |
|
|
|
 |
|
|