Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Propozycje samochodu 4x4
Autor Wiadomość
Tuff 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2002 2,5td 98kW
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-01-2022, 07:53   Propozycje samochodu 4x4

Cześć wszystkim!
W związku zakupu "nowego" starego komunistycznego domu w ratach na 30 lat okazuje się, że najlepiej byłoby również zmienić samochód. Hyundai I30 nie bardzo mieści się do garażu, jak przerobię bramę to już praktycznie wcale a do tego w zimie bez napędu na 4 koła nie bardzo są szanse wyjechać :-(
Wymagania są dość wyśrubowane bo hyundai ma całkiem fajne wyposażenie:
- napęd 4x4
- długość ok. 4m
- silnik benzynowy do gazu, ewentualnie diesel
- tempomat
- cena do 40tys.
- zestaw głośnomówiący przez BT
- czujniki cofania
- dobrze jakby była automatyczna klima i podgrzewane siedzenia

Na ten moment wszystkie te wymagania spełnia suzuki swift i w tym budżecie można kupić coś z rocznika 2010-2016, podobają mi się, ale mało jest sztuk z tak bogatym wyposażeniem, więc może ktoś wymyśli coś lepszego? I oczywiście nie musi być to mitsubishi bo jedno już mam, drugi samochód może być innej marki :p

Celcamp.pl 
Nowy Forumowicz

Auto: kamper
Wysłany: 14-07-2022, 15:30   

Dacia Duster z napedem na 4 koła. W tej kwocie ma mały przebieg, skórzne fotele, kamere cofania itp. Wdzięczny, ekonomiczny, bezawaryjny, samoobsługowy:)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 15-07-2022, 07:00   

Rozbuduj garaż. Chyba, że to ta słynna kostka z garażem w piwnicy i stromym zjazdem... Wtedy lepiej postawić blaszak na poziomie gleby...
W pierwszej chwili też pomyślałem o jakimś suzuki, sx-4, fiat 16.

Roza787 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 31-07-2022, 19:07   

A co uważacie o koreańcach? Hyundai? Kia?
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 29-08-2022, 23:48, w całości zmieniany 2 razy  

Tuff 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2022, 10:58   

Koniec końców w maju kupiłem swifta 4x4, ale miałem świeżo wypadek i znowu muszę czegoś szukać :cry: hyudai fajny, ale u mnie pojawiła się rdza na nadkolach tylnych, znajomy miał kiedyś kia ceed od nowości i też tam korozja po kilku latach się pojawiła mimo, jeśli chodzi o sam garaż to problemem jest wjazd na podwórko pod górkę z dużym spadkiem i dwoma zakrętami 90 stopni, dłuższym autem trzeba by się składać na co najmniej dwa razy

Roza787 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 29-08-2022, 19:30   

Jak Ci się przed wypadkiem spisywał ten suzuki swift? Zastanawiam się nad zakupem, ale różne opinie można przeczytać

Tuff 
Forumowicz

Wysłany: 30-08-2022, 10:12   

Ogólnie to brakuje mu strasznie mocy. Najlepiej by było trzymać go pod czerwonym polem. W trasie na ekspresowce pod górki potrafiłem redukować do 3 biegu trzymając 5-6tys obrotów, żeby utrzymać 120km/h. Jako drugie auto do jazdy tylko na miejscu w trudnych warunkach spoko, jako główne auto do wszystkiego jednak niepraktyczny, przy gazie brak bagażnika jeśli się wozi koło zapasowe, no i wspomniany brak mocy. Dodatkowy napęd zabija chyba wigor tego samochodu, bo wersja z napędem na przód jest szybsza do 100 o 2 sekundy.

OSKPSKORZEWO 
Nowy Forumowicz

Auto: DUSTER
Wysłany: 08-09-2022, 15:52   

Jeśli moc to tylko jeep wrangler 4.0 W sprzęcie z napędem 4x4 nie ma półśrodków. To samo można zrobić samurajem 1.3/1.9D ;) ))

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 09-09-2022, 09:26   

OSKPSKORZEWO napisał/a:
Jeśli moc to tylko jeep wrangler 4.0

Ło panie... Autorowi wątku
Tuff napisał/a:
Hyundai I30 nie bardzo mieści się do garażu

to wranglera raczej tam nie upchnie :P

A odnośnie suzuki swifta i
Tuff napisał/a:
W trasie na ekspresowce pod górki potrafiłem redukować do 3 biegu trzymając 5-6tys obrotów, żeby utrzymać 120km/h

to chyba coś nie tak z autem było. Miałem Mitsu Colta 75 KM i nigdy nie musiałem takich rzeczy na ekspresówkach robić. Przy prędkości autostradowej miało to to na 5 biegu ok 3-3,5k obrotów i po depnięciu w podłogę szło dalej bez większych oporów. Nigdy nie musiałem walczyć o utrzymanie prędkości pod górkę.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-09-2022, 15:33   

tościk napisał/a:
Nigdy nie musiałem walczyć o utrzymanie prędkości pod górkę.
mi się zdarzało gdy tankowałem vpower na Shell - najgorsze paliwa miała ta stacja
a propos 4x4 - kupiłem jakiś czas temu mercedesa klasa R - ale to się też nie zmieści w tamtym garażu (wersja L - 516cm)

Tuff 
Forumowicz

Wysłany: 13-09-2022, 09:38   

Koniec końców kupiłem golfa 6 kombi bo taki się trafił z napędem 4x4. Pogodziłem się z tym, że jedno auto pewnie będzie stało pod chmurką albo jeszcze ścianę trzeba będzie wybić. Miła zmiana na diesla, którego nie trzeba prosić o jechanie mimo tylko 105KM przy masie 1600kg.
W swifcie to ten napęd zabijał chęci do jazdy tego auta co widać w osiągach w stosunku do wersji z napędem na przód. Maksymalna moc 5800 obr. maksymalny moment 4200. Po prostu ten silnik osiąga wszystko na samej górze.

Leras 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 19-07-2023, 05:29   

Czy zastanawiałeś się nad Mini Cooperem?

Odpowiedz do tematu