|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
koszty prac projektowych |
Autor |
Wiadomość |
krolda
Nowy Forumowicz
Auto: Skoda Fabia
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-07-2022, 15:45 koszty prac projektowych
|
|
|
Dzień dobry!
Czy korzystał ktoś kiedyś z gotowych projektów do kupienia? Ja kompletnie nie mam zamiaru. W końcu ten sam schemat planów może mieć wielu odbiorców, raczej nie umieszcza się klauzul o ekskluzywności. I gdyby kiedyś przypadkiem mój dom miał wyglądać tak samo, jak dom sąsiada 10 lat później, to bardzo by mi się nie podobało. To samo zjawisko dotyczy również wielu innych dziedzin, na przykład stron internetowych - unikalność jest w cenie, buduje prestiż, poczucie wartości, pozwala się wyróżnić.
Problemem są zawsze pieniądze . Jaką sumę trzeba sobie wygospodarować, żeby projektanci przygotowali coś wyjątkowego, a potem jeszcze przekazali mi wszystkie prawa autorskie? O dziwo sami twórcy nie deklarują żadnych kwot
Wiadomo, że później inni mogą się inspirować, ale lepsze coś takiego niż ordynarna kopia 1:1 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 18-07-2022, 20:08
|
|
|
krolda napisał/a: | Jaką sumę trzeba sobie wygospodarować, żeby projektanci przygotowali coś wyjątkowego, a potem jeszcze przekazali mi wszystkie prawa autorskie? O dziwo sami twórcy nie deklarują żadnych kwot | Idziesz do architekta, 1, 2, 3-ego i entego nastepnego i mówisz co Ci sie widzi jaki, styl, etc on wycenia swoją prace i tyle, jeden zrobi za 10tys drugi za 100tys projekt, ale podstawa jest by okreslic co budujesz zeby gadac o cenie. Nawet w kilku róznych piekarniach z pozoru taki sam chleb bedzie miał inna cene - jezeli wiesz w czym rzecz |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
|
Wysłany: 19-07-2022, 14:35
|
|
|
krolda napisał/a: | a potem jeszcze przekazali mi wszystkie prawa autorskie |
Nie wiem jak architekci, ale ja bym ci tego tanio nie oddał
Bo potem mógłbym mieć problem z:
krolda napisał/a: | Wiadomo, że później inni mogą się inspirować, ale lepsze coś takiego niż ordynarna kopia 1:1 |
gdzie mógłbyś mnie pozwać właśnie z tytułu naruszenia praw autorskich.
A po co sobie problemy robić, skoro się nad projektem napracowałem. |
|
|
|
 |
Leras
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 19-07-2023, 05:31
|
|
|
Dzień dobry!
Rozważanie zakupu gotowych projektów to rzeczywiście osobista decyzja. Niektórzy znajdują w nich dużą wartość, szczególnie gdy mają ograniczony budżet lub nie mają konkretnych wymagań co do swojego projektu. Ale jak słusznie zauważyłeś, istnieje ryzyko, że twój dom lub strona internetowa będzie wyglądać tak samo, jak wiele innych.
Jeśli chodzi o koszt niestandardowego projektu, to jest on zdecydowanie wyższy, ale zależy od wielu czynników, takich jak specyfikacje projektu, reputacja projektanta, lokalizacja i wiele innych. Niestandardowy projekt domu może kosztować od kilku tysięcy do dziesiątków tysięcy złotych, a być może więcej.
Jeśli chodzi o przeniesienie praw autorskich, warto zauważyć, że nie wszyscy projektanci zgodzą się na to, a jeśli się zgodzą, będzie to prawdopodobnie kosztować więcej. W każdym razie, zawsze warto omówić te kwestie z projektantem zanim zdecydujesz się na jego usługi.
Pamiętaj, że choć unikalność ma swoją wartość, kluczowe jest, aby projekt spełniał twoje potrzeby i oczekiwania. |
|
|
|
 |
Zygmunt55
Nowy Forumowicz
Auto: Golf
|
Wysłany: 31-08-2023, 14:43
|
|
|
Warto podkreślić, że nawet gotowe projekty często ulegają zmianom. W końcu trudno zaprojektować taki sam dom. Z pewnością różnią się również wystrojem. Chociaż masz rację z zewnątrz mogą wyglądać identycznie, ale też nie zawsze |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 11-02-2024, 11:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|