|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Elektrozawór ciśnienia turbiny MR258166 - zamiana. |
Autor |
Wiadomość |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 29-08-2023, 08:47 Elektrozawór ciśnienia turbiny MR258166 - zamiana.
|
|
|
Po remoncie góry silnika w moim PIV, okazało się że silnik powyżej 2500obr/min nie ma swojej mocy. Odpalał pięknie, równo pracował ale w okolicy 3k zaczynał kuleć. Czuć było że brak mu powietrza lub paliwa.
Problem z paliwem wykluczyły testy w firmie, która regenerowała pompę oraz wtryskiwacze. Zostało powietrze.
Okazało się że elektrozawór sterowania turbiną pracuję, ale jest nieszczelny i nie steruje listwą turbiny w pełnym zakresie.
Może to zbieg okoliczności a może w czasie remontu, coś się wydarzyło. Nieistotne teraz.
Wczoraj dla upewnienia się, podpiąłem elektrozawór z rodziny VW (Pietburg N75). Problem zniknął, moc wróciła i po temacie.
Podpiąłem komputer, ustawiłem wykres zamierzonej dawki oraz rzeczywistej i w drogę.
Oba parametry praktycznie się pokrywają ale przy mocnym wciśnięciu pedału gazu w podłogę, widać że pompa vacum nie nadąża. Europa poradziła sobie z tym problemem, montując w układ zbiornik podciśnienia (gruszka). Miejsca w komorze silnikowej od groma i korci mnie żeby zostawić elektrozawór N75 + gruszkę z zaworem kierunkowym.
Ktoś nad tym już myślał? |
|
|
|
|
 |
Azz
Forumowicz
Auto: Pajero Sport I
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sie 2017 Posty: 64 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 26-09-2023, 14:39
|
|
|
Cześć, podrzuć konkretnie jaki zawór wrzuciłeś i podłączyłeś. U mnie też on nie domaga, wrzuciłem inny ale czasami nie daje rady i wywala awarię. Mam jeszcze Sporta i tam zbiornik ciśnienia jest, także na pewno nie zaszkodzi . |
_________________ PAHERO Sport 2.5 TD 115 '01
PAHERO IV 3.2 DiD 170 '07 |
|
|
|
|
 |
|
|