Zmiana zarowek DS2 ksenon na DS2 led |
Autor |
Wiadomość |
robert_warka
Nowy Forumowicz
Auto: pajero4 3.5 2012
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-10-2023, 20:00 Zmiana zarowek DS2 ksenon na DS2 led
|
|
|
Witam
Pytanko uzywam zarowek ds2 Amio wiem taniocha ale od momentu obtrzachniecia sie drogich 2 kompletow philipsa stwierdzilem ze jak maja leciec to niech kosztuja 70zl komplet (swoja droga calkiem spoko swieca) zamiast 300zl.
Z racji wyczerpania moich pokladow cierpliwosci zapadla decyzja zeby sprobowac Amio ds2 led koszt ok 200zl. Ma ktos z tym jakies doswiadczenia? Cos trzeba przerabiac w instalacji? Lddy sa zywotniejsze i mniej czule na wstrzasy? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-10-2023, 07:51
|
|
|
Ledy, szczególnie te tańsze to padają znacznie szybciej niż palnik xenonowe. Ogólnie - dlaczego nie korzystałeś z gwarancji na nie?
A jeśli chcesz zrobić to raz a dobrze, to polecam naprawić lampy, bo wymiana źródła światła niewiele da jeśli wypalone są odbłyśniki. I tu z pomocą przychodzą zestawy EVOX-R wraz z dedykowanym źródłem światła LED. I pamiętaj - jest to przeróbka nielegalna z powodu której można mieć różne kłopoty. |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 05-10-2023, 09:31 Re: Zmiana zarowek DS2 ksenon na DS2 led
|
|
|
1) jeżeli słabe - zregenerować lampy szczególnie odbłyśniki - koszt może około 800zł
2) kupić klasyczne (co do barwy) ale markowe ksenony (np. osram)
3) założyć lampy dzienne z homologacją w miejsce halogenów (dzięki temu ksenony będą jakby "wieczne")
W ten sposób uzyska się bdb światło, mało zużywające się, bo będą lampy dzienne. Poza tym zestaw będzie legalny. |
|
|
|
 |
robert_warka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2023, 17:40
|
|
|
Lampy dzienne sa.
Reklamacja nie jest problemem ale znudzilo mi sie wymieniac zarowki moze innych to bawi i lubia te robote ja nie.
Slabe nie sa tyle ze padaja zarowki.
Jezeli chodzi o markowe to ostatnie markowe ktore sie obtrzachnely to wlasnie OSRAM
Przypuszczam ze to przez zawieszenie pedders ale przod z twardszymi sprezynami.
Wiec bede wdzieczny za sugestie jak ktos instalowal ledy czy trzeba przerabiac instalacje itp. |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 05-10-2023, 20:28
|
|
|
robert_warka napisał/a: | Lampy dzienne sa.
Reklamacja nie jest problemem ale znudzilo mi sie wymieniac zarowki moze innych to bawi i lubia te robote ja nie.
Slabe nie sa tyle ze padaja zarowki.
Jezeli chodzi o markowe to ostatnie markowe ktore sie obtrzachnely to wlasnie OSRAM
Przypuszczam ze to przez zawieszenie pedders ale przod z twardszymi sprezynami.
Wiec bede wdzieczny za sugestie jak ktos instalowal ledy czy trzeba przerabiac instalacje itp. |
Możesz kupić D2S/LED w wersji z osobnymi przetwornicami (jak np. H4/LED) - wtedy należałoby podpiąć dodatkowe przewody - co zresztą nie jest żadnym problemem.
Mimo wszystko dużo wygodniej jest kupić z driverem od razu w cokole - nic nie trzeba robić.
Przykład: D2S_LED |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 05-10-2023, 21:44
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | I pamiętaj - jest to przeróbka nielegalna z powodu której można mieć różne kłopoty. |
Ale kto bogatemu zabroni ??
robert_warka napisał/a: | Reklamacja nie jest problemem ale znudzilo mi sie wymieniac zarowki moze innych to bawi i lubia te robote ja nie. |
A myślisz, że ledy ile wytrzymają ?? 30 lat ??
gshesiu napisał/a: | kupić klasyczne (co do barwy) ale markowe ksenony (np. osram) |
OSRAM lub Philips, chociaż nazwa tej pierwszej marki może się ciut nieprzyjemnie kojarzyć
Ale kupić w salonie lub markowym sklepie, nie na Ali, Allegro czy stacji benzynowej jakieś super-hiper wyżyłowane modele, o których ori producent nawet nie wie, że takie produkuje
Już się takim "czymś" spotkałem
No i warto sprawdzić układ elektryczny w samochodzie, żeby się nie okazało, że daje jakieś dziwne napięcie - wtedy nawet chińskie podróbki będą świecić jak supernowa....jasno, ale krótko |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
robert_warka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2023, 03:50
|
|
|
Możesz kupić D2S/LED w wersji z osobnymi przetwornicami (jak np. H4/LED) - wtedy należałoby podpiąć dodatkowe przewody - co zresztą nie jest żadnym problemem.
Mimo wszystko dużo wygodniej jest kupić z driverem od razu w cokole - nic nie trzeba robić.
Przykład: D2S_LED[/quote]
Dziekuje za rzeczowa odpowiedz o takie cos mi chodzilo
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-10-2023, 08:36
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Ale kto bogatemu zabroni ?? | polecam od razu dobrego adwokata, bo to nie tylko o pieniądze się rozbija
a jeśli ktoś uważa, że dlatego, że jest bogatszy, to jest lepszy od innych, to także psychologa
(ps. żadna z uwag nie jest do konkretnej osoby - tylko luźne rozważania a obecnym stanie prawnym)
przeróbka lamp na led jest nadal w Polsce nielegalna i w razie wypadku można mieć spore problemy |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 06-10-2023, 15:11
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | i w razie wypadku można mieć spore problemy |
Wystarczy nawet kolizja. Przegląd techniczny. Zwykła, standardowa kontrola drogowa, szczególnie po zmierzchu.
Oczywiście, przy jakimś zdarzeniu drogowym konsekwencje będą dużo poważniejsze - mało kto się tym tematem interesuje, ale auto ze zmienionymi, niedopuszczonymi do ruchu reflektorami czy żarówkami (np. retrofity LED przy halogenach), traci z automatu homologację, chyba że komuś chce się indywidualnie przeprowadzić całą procedurę, a to czas i koszt. W każdym razie, wg obowiązujących w Polsce przepisów takie auto jest niedopuszczone do ruchu.
No ale jak pamiętam, jest to już któraś dyskusja tutaj, na Forum, co jakiś czas ktoś następny z tym tematem wyskakuje. Któraś, no i na pewno nie ostatnia.
Coraz bardziej chyba dochodzę do wniosku, że szkoda marnować czas na wszystkolepiejwiedzących |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|