Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] kontrolka srs
Autor Wiadomość
agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 21:55   [Cari 1.8 GDI] kontrolka srs

Witam wszystkich.

Właśnie zakupiłem Carisme 1,8GDI z 2000 roku.Autko ma przejechane już 180 tys. km i do 135tys. było serwisowane w ASO. Przed zakupem świeciła sie kontrolka SRS - od razu zaniepokoiło mnie to wiec podjechałem do serwisu żeby sprawdzić co dolega. Podpieli pod kompa i wyszło "błąd 92 - czujnik poduszek bocznych". Błąd skasowano (i mnie też na 100zł) a facio powiedzał że to błąd czujnika drzwi lewych i nie oznacza to że czujnik jest do wymiany tylko przyczyn może być wiele i mógł to byc jakiś spadek napięcia bądź jakieś przepięcie np na alternatorze itp. Niestety po kilku dniach znowu zapaliła sie kontrolka SRS :( Nie jade do serwisu bo obawiam sie że znowu skasują błąd i mnie a za kilka dni kontrolka znów zacznie świecić :cry: Ogólnie samochód mi sie podoba tylko ta kontrolka mnie drażni :evil:
Czy moze ktoś spotkał sie z takim problemem? Czym grozi mi jazda z tą kontrolką?Czy poduchy same nie wystrzelą? Gdzie to można naprawić (w okolicach Wrocław, Opole) i za jakie pieniądze?

Ps. To jest mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli pisze coś nie zgodnie z zasadami

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 22:11   

agent_olo napisał/a:
Czym grozi mi jazda z tą kontrolką?Czy poduchy same nie wystrzelą?

same nie wystrzela bo sa zdeaktywowane, niewystrzela nawet w razie kolizji.

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 22:45   

arturro napisał/a:
agent_olo napisał/a:
Czym grozi mi jazda z tą kontrolką?Czy poduchy same nie wystrzelą?

same nie wystrzela bo sa zdeaktywowane, niewystrzela nawet w razie kolizji.

no nie koniecznie zależy to od układu srs jaki został zastosowany. Nawet jak sie swieci kontrolka to w czasie kolizji wszystko może (ale nie musi) działać jak najbardziej poprawnie (przypadek mojego kolegi któremu swieciła sie kontrolka a przy kolizji i napinacze pasów i poduszki zadziałały). A czy same wystrzela zapewnie nie, same z siebie nie.
pozdro

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 23:07   

deadly napisał/a:
przypadek mojego kolegi któremu swieciła sie kontrolka a przy kolizji i napinacze pasów i poduszki zadziałały

w carismie?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2007, 09:27   

Może masz kabelki pod siedzeniem uszkodzone/przełamane popękanymi sprężynami albo obluzowaną wtyczkę tam - do niej podpinane są siedzenia z poduchami bocznymi. Ja bym kazał im w serwisie posprawdzać te kable i złączki - ale sam tego nie ruszaj bo możesz sobie poduchę przypadkiem wystrzelić :p A może ty juz nie masz tych poduch? Jakiś małe bum wcześniej było i zadrutowali a teraz to wychodzi...

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2007, 14:56   

Bum to raczej nie było bo nie ma śladów naprawy. Siedzenia całe więc poduchy chyba są. Jakby nie było poduch to chyba no kompie w serwisie cos by więcej pokazało a nie tylko błąd czujnika? I czy dał by sie błąd skasować jesli uszkodzenie byłoby trwałe? Środek samochodu jest zaniedbany, siedzenia powycierane więc może to te kabelki ale jak mi poduchy mogą strzelic to aż boje sie tam zaglądać...

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 28-05-2007, 15:55   

nawet nie wiesz, jak zdolni są szpece jeżeli chcą oszukać elektronikę SRS.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 28-05-2007, 16:08   

w sumie to pojechales do serwisu naprawic poduszki, podpieli kompa skasowali blad, po tygodniu to samo - wiec jedz do serwisu i powiedz ze ciebie to nie obchodzi ale znowu sie swieci, a ty zaplaciles tydzien temu za naprawe, wiec ma byc zrobione
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 28-05-2007, 22:07   

Grzebanie przy SRS to delikatny temat i jak ktoś w tym nie ma doświadczenia i nie przeczytał workshop manuala o tym to niech lepiej tego nie rusza. Po co sobie namieszac przez przypadek - do tego prawie nieodwracalnie (w rozsądnych cenach ;) ) - w tym przypadku zdecydowanie do ASO.

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2007, 22:21   

No tak tylko ja byłem w ASO jak kupowałem samochód - prawie 300km od domu więc jazda tam jeszcze raz to nie ma sensu bo mi na paliwo drozej wyjdzie :dontknow:
Więc pozostaje mi ASO Wrocław lub Opole

Kobe
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2007, 23:13   

Poduchy nie wystrzelą ale ja spotkałem sie z takim samym problemem w oplu. Kontrolka SRS świeci sie też wtedy kiedy taśma w kierownicy jest uszkodzona albo przerwana! Sprawdź czy aby ktoś nie majstrował przy taśmie bo wiem że częste są to przypadki a ludzie zachodzą co to może być
Pozdro!

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2007, 11:00   

Właśnie padł mi akumulator. Samochód stał 3 dni i juz rozrusznik nie zakręcił. Prawdopodobnie jest juz do wymiany bo od zakupu samochodu cieniutko kręcił. Czy słaby akumulator mógł spowodować zapalenie sie tej lampki? Bo gdzieś na forum wyczytałem że komuś padł aku i mu sie zapaliła ta kontrolka

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 10-06-2007, 11:43   

agent_olo, popatrz tutaj http://www.mitsubishi-gra...&highlight=kody jesli to co wyżej nie wystarczy :p

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2007, 11:52   

maxwell61 napisał/a:
agent_olo, popatrz tutaj http://www.mitsubishi-gra...&highlight=kody jesli to co wyżej nie wystarczy :p

Tylko tam jest o kontrolce ABS a nie SRS

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 10-06-2007, 15:04   

rzeczywiście przepraszam, rozpędziłem się... http://www.mitsubishi-gra...5&highlight=srs

Odpowiedz do tematu