|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
2,5 td 115hp błąd układu przepustnicy |
Autor |
Wiadomość |
Orzechp1
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2 2,5 115KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-04-2021, 16:05 2,5 td 115hp błąd układu przepustnicy
|
|
|
Witam,
Pajero clasic 2,5 td 115hp.
u mnie brak mocy, check engine. Kod 41 - układ przepustnicy.
Auto zimne pali od razu, Ciepłe, po kilku minutach postoju trzeba długo kręcić. Nie ma w ogóle mocy. Ledwo przekracza 3000 obrotów.
Wymienione elektrozwaory przepustnicy i turbiny - bez zmian. Turbo po regeneracji, płynnie otwiera i zamyka łopatki elektrozawór. Nowe filtry paliwa i powietrza. Przepustnica czyściutka, klapka ładnie pracuje. Check świeci od startu.
Elektrozawory EGR również wymienione.
Wtryski ne leją, przelew uszczelniony.
Auto nic nie kopci.
Czujnik temperatury działa ok.
Czy problem może leżeć w pompie wtryskowej?
Proszę o pomoc co jeszcze sprawdzić |
|
|
|
|
zbyszekm2
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4634 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 28-04-2021, 07:59 Re: 2,5 td 115hp błąd układu przepustnicy
|
|
|
Orzechp1 napisał/a: | Witam,
Auto zimne pali od razu, Ciepłe, po kilku minutach postoju trzeba długo kręcić. Nie ma w ogóle mocy. Ledwo przekracza 3000 obrotów.
Wymienione elektrozwaory przepustnicy i turbiny - bez zmian. Turbo po regeneracji, płynnie otwiera i zamyka łopatki elektrozawór. Nowe filtry paliwa i powietrza. Przepustnica czyściutka, klapka ładnie pracuje. Check świeci od startu.
Auto nic nie kopci.
moze byc czujnik w pompie wtryskowej.
jeszcze ważne jakim kompem diagnozujesz/ Mozę być różnice w odczytach. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
|
|
|
|
|
Orzechp1
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2 2,5 115KM
|
Wysłany: 01-05-2021, 21:41
|
|
|
Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedź.
Auto było podpięte pod komputer diagnostyczny SUN oraz w ostatnim czasie G-scan I.
Oba pokazują kod błędu 41 - obwód elektrozaworu 1 przepustnicy, układ elektrozaworu głównej przepustnicy.
Auto miało wcześniej wiele błędów, w tym 12, 49 i 52 związane z pracą turbiny, przeładowanie i blokowanie geometrii. Turbina zregenerowana, elektrozawór ładnie nią steruje. Był bład 43 - timing control valve system. Pompa po serwisie w Boschu, wymieniony jeden z zaworów w niej, uszczelnienie. Po założeniu zgodnie z wcześniejszymi znakami jednak błąd 43 był dalej. Okazało się, że poprzedni właściciel miał ją źle ustawioną. Nie jestem mechanikiem, ale mój Mechanik powiedział, że "ustawił ją teraz książkowo" i ten bład zniknął. Nie mniej jednak auto na czwórce i piątce praktycznie nie przyśpiesza przy pedale do dechy. Trójka ledwo. Wydaje mi się, że pali też bardzo dużo, ok 15 litrów na 31x10,5x15.
Poza tym, że ciepły pali słabo, trzeba długo kręcić, to jeszcze wydaje mi się, że auto jak się rozgrzeje, to traci moc. Przeczytałem na zagranicznej stronie internetowej informację, że może być to związane z wtryskami i że silnik dostaje za mało ropy. Zrobiłem test i podpiąłem zasilanie poza filtrem paliwa, tylko przez mały filterek jak z dużego fiata, i bez zmian. Podpiąłem zasilanie pompy tylko z bańki 5 litrowej, ale również bez zmian. Już nie mam sił do tego auta -to było moje marzenie z dzieciństwa - Mitsubishi Pajero. O jakim czujniku z pompy Pan pisze? Czy w Boshu mogli nie zauważyć jego błedów? Czy wtryski mogą być jakoś źle ustawione do nastawnika w pompie i jej ciśnienia? |
|
|
|
|
Modern9
Nowy Forumowicz
Auto: L 200 2.5TD 115KM
|
Wysłany: 10-01-2023, 23:01 Re: 2,5 td 115hp błąd układu przepustnicy
|
|
|
Orzechp1 napisał/a: | Witam,
Auto nic nie kopci.
Witam,gdy ktoś szuka interpretacji błędu 41 , w Dieslu 2,5 TD, 2003rok 115 KM , pompa sterowana elektronicznie, błąd 41 opisywany jako "Polecenie 1 elektrozaworu przepustnicy" , w rzeczywistości oznacza on awarie sterownika (nastawnika) umieszczonego na pompie wtryskowej , a nie przepustnicy pneumatycznej-klapy gaszącej...
Budowa pompy ZEXEL bardzo podobna jak BOSCH 1.9TDI..W moim przypadku pomogło dokładne czyszczenie nastawnika. Gromadzą się tam opiłki i zakłócają prace układu..Cały proces jest dokładnie opisany na forach VAG.
Nie trzeba demontować pompy wtryskowej z pojazdu. Przed demontażem należy zaznaczyć dokładnie położenie względem korpusu pompy,(regulacja dawki paliwa)-otwory maja "fasolki". Odsuwając od rozrządu zwiększamy dawkę...Myślę że się to komuś przyda..
Moje auto paliło rano na tylko plaka i nie reagowało na pedał gazu..(przepustnicy
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Hupahups
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi L200 2.5 td k74
|
Wysłany: 17-10-2023, 18:36
|
|
|
Dodając dla potomnych do poprzedniej wiadomości. Miałem identyczny przypadek z błędem w pojedzie. Samochód kopcił nie chciał jechać brak mocy i świecący check engine. Po pierwsze jest to winowajcą pompa paliwa jak kolega opisuje oraz czujnik położenia wału wraz z impulsatorem lub blacha która wytycza kiedy ma być zapłon. Kupiłem używana pompę wymieniłem czujnik położenia wału wraz z nową blaszka z wycięciami ważę że nie może ona miec żadnych uszkodzeń ani zagięć, u mnie pomogło samochód sprawny. |
|
|
|
|
|
|