|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-01-2007, 20:47 |
Softwarowe chlodzenie komputer |
Autor |
Wiadomość |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2005, 19:32
|
|
|
niestety ja mam plyte gigabyte, plyta asusa o ktorej mowisz w jakis magiczny sposob zdejmuje blokade mnoznika z procesora przez co da sie go krecic tak jak piwalem wyzej (oczywiscie taka plyta w dniu kiedy kupowalem komp kosztowala 3 razy tyle co moja ) |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 02-11-2005, 19:47
|
|
|
Dodam, ze to na kompie służbowym Do domciu kupiłem tego samego procka ale płyte AsRocka i d**a... krecic sie nie da ;( |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2005, 19:58
|
|
|
zostaje krecenie FSB ale ja znajde sposob na odblokowanie mnoznika |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 03-11-2005, 11:09
|
|
|
No cóż Płyty assusa są zajebiste - znaczy najlepsze moim skromnym zdaniem. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 03-11-2005, 22:50
|
|
|
borecki napisał/a: | zostaje krecenie FSB ale ja znajde sposob na odblokowanie mnoznika |
Borecki jak masz płytę Gigabyte, będąc w głównej zakładce BIOS-u wciśnij Ctrl+F1 w zakładkach pojawią się dodatkowe opcje. Może tam znajdziesz coś do podkręcania. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2005, 22:56
|
|
|
gracias senior |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24306 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-11-2005, 09:45
|
|
|
Karwoś napisał/a: | No cóż Płyty assusa są *cenzura* - znaczy najlepsze moim skromnym zdaniem. |
Też doszedłem do tego wniosku - próbowałem różne: od no-name, przez Abit, Gigabyte, ale TYLKO Asus nie sprawił mi żadnego problemu. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-11-2005, 01:17
|
|
|
ja mam kt333 cos tam a moj brat ma jakiegos nonama (ja mam 1,8 athlon on 2,0)
Na jego plycie nadruk zajmuje jakies 60%miejsca. U mnie nackane jest tego pelno.
I samo to juz swiadczy o tym, ze czegos w tym nonamie brakuje. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-11-2005, 14:11
|
|
|
Z płytami to wszystko zależy od konkretnego modelu - są mniej i bardziej udane. Ale ogólnie rzecz biorąc: Asus to najlepsza stabilność, Abit dobra wydajność, DFI LanParty doskonałe możliwości kręcenia, MSI dobre wyposażenie i stabilność w rozsądnej cenie, Gigabyte jest stosunkowo tani i nienajgorszy ale czasami sprawia niespodzianki. Innych płyt nie wsadzam w komputery - nie chcę mieć potem problemów.
Procki 3.4 i 3.6 na jajku Prescott nie nadają się za bardzo do kręcenia ze względu na bardzo wysokie temperatury osiągane już na stockowych zegarach (na boxowym wiatraczku 70-80 stopni w stresie to norma). Dodatkowo mają bardzo duży pobór mocy co powoduje na niektórych płytach problemy w temperaturą stabilizatorów napięcia dla procka.
Do dobrego schłodzenia procka nie ma sensu bawić się w rozwiązania programowe tylko odrazu kupić dobre smigło. Do procków na socket 478, 754, 939 i LGA 775 polecam Scythe Kamakiri (cena ok. 160zł) lub nieco tańszy Pentagram Freezone 120 CU+ (podróbka Zalmana ale dobrze zrobiona a sporo tańsza). Do tego dobry, cichy wiatrak w skrzynce (np. Akasa), porządny zasilacz (Huntkey należy do tych tańszych - jest dobry do tanich komputerów podobnie jak niższe modele Chiefteca, do lepszych polecam wybrać coś z Tagana, Enermaxa, NeoTeca z serii Maximus). No i oczywiście coś o czym wiele osób zapomina - DUŻA SKRZYNKA żeby to wszystko nie kisiło się w środku. Ostatnio przełożenie kompa na prescocie 3.4 ze standardowej skrzynki ATX wielkości jakiegoś Codegena do Chiefteka serii LBX i zmiana wiatraka w obudowie z 80mm na 120mm (tylko takie wchodzą do tego chiefteca) pozwoliła mi na obniżenie temperatury procka o 15 stopni a stabilizatorów o 20 stopni. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|
|