Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-01-2007, 20:47
Softwarowe chlodzenie komputer
Autor Wiadomość
borecki
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2005, 19:32   

niestety ja mam plyte gigabyte, plyta asusa o ktorej mowisz w jakis magiczny sposob zdejmuje blokade mnoznika z procesora przez co da sie go krecic tak jak piwalem wyzej (oczywiscie taka plyta w dniu kiedy kupowalem komp kosztowala 3 razy tyle co moja :| )

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2005, 19:47   

Dodam, ze to na kompie służbowym :) Do domciu kupiłem tego samego procka ale płyte AsRocka i d**a... krecic sie nie da ;(

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2005, 19:58   

zostaje krecenie FSB ale ja znajde sposob na odblokowanie mnoznika ;-)

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 03-11-2005, 11:09   

No cóż Płyty assusa są zajebiste - znaczy najlepsze moim skromnym zdaniem.

Czas może na Space Stara dla żony?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 03-11-2005, 22:50   

borecki napisał/a:
zostaje krecenie FSB ale ja znajde sposob na odblokowanie mnoznika ;-)

Borecki jak masz płytę Gigabyte, będąc w głównej zakładce BIOS-u wciśnij Ctrl+F1 w zakładkach pojawią się dodatkowe opcje. Może tam znajdziesz coś do podkręcania. :wink:

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2005, 22:56   

gracias senior :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-11-2005, 09:45   

Karwoś napisał/a:
No cóż Płyty assusa są *cenzura* - znaczy najlepsze moim skromnym zdaniem.

Też doszedłem do tego wniosku - próbowałem różne: od no-name, przez Abit, Gigabyte, ale TYLKO Asus nie sprawił mi żadnego problemu.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 05-11-2005, 01:17   

ja mam kt333 cos tam a moj brat ma jakiegos nonama (ja mam 1,8 athlon on 2,0)
Na jego plycie nadruk zajmuje jakies 60%miejsca. U mnie nackane jest tego pelno.
I samo to juz swiadczy o tym, ze czegos w tym nonamie brakuje.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 05-11-2005, 14:11   

Z płytami to wszystko zależy od konkretnego modelu - są mniej i bardziej udane. Ale ogólnie rzecz biorąc: Asus to najlepsza stabilność, Abit dobra wydajność, DFI LanParty doskonałe możliwości kręcenia, MSI dobre wyposażenie i stabilność w rozsądnej cenie, Gigabyte jest stosunkowo tani i nienajgorszy ale czasami sprawia niespodzianki. Innych płyt nie wsadzam w komputery - nie chcę mieć potem problemów.
Procki 3.4 i 3.6 na jajku Prescott nie nadają się za bardzo do kręcenia ze względu na bardzo wysokie temperatury osiągane już na stockowych zegarach (na boxowym wiatraczku 70-80 stopni w stresie to norma). Dodatkowo mają bardzo duży pobór mocy co powoduje na niektórych płytach problemy w temperaturą stabilizatorów napięcia dla procka.
Do dobrego schłodzenia procka nie ma sensu bawić się w rozwiązania programowe tylko odrazu kupić dobre smigło. Do procków na socket 478, 754, 939 i LGA 775 polecam Scythe Kamakiri (cena ok. 160zł) lub nieco tańszy Pentagram Freezone 120 CU+ (podróbka Zalmana ale dobrze zrobiona a sporo tańsza). Do tego dobry, cichy wiatrak w skrzynce (np. Akasa), porządny zasilacz (Huntkey należy do tych tańszych - jest dobry do tanich komputerów podobnie jak niższe modele Chiefteca, do lepszych polecam wybrać coś z Tagana, Enermaxa, NeoTeca z serii Maximus). No i oczywiście coś o czym wiele osób zapomina - DUŻA SKRZYNKA żeby to wszystko nie kisiło się w środku. Ostatnio przełożenie kompa na prescocie 3.4 ze standardowej skrzynki ATX wielkości jakiegoś Codegena do Chiefteka serii LBX i zmiana wiatraka w obudowie z 80mm na 120mm (tylko takie wchodzą do tego chiefteca) pozwoliła mi na obniżenie temperatury procka o 15 stopni a stabilizatorów o 20 stopni.

Odpowiedz do tematu