Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pilna sprawa
Autor Wiadomość
Tyson300 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer VII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2023, 22:27   Pilna sprawa

Witam Panowie i Panie. Jestem nowy na grupie jak i w marce Mitsubishi :) Kupiłem parę dni temu lancera VII z 2006 roku. Dziś rano pojawił się problem a mianowicie... 2! Rano zaczął piszczec pasek klinowy. Piszczy parę sekund - przestaje. Po paru km znowu chwilę piszczy i tyle. Problem z głowy. Trzeba wymienić :) zastanawia mnie jednak inna rzecz... Mianowicie auto grzeje tylko podczas jazdy. Gdy zatrzymam się na światłach itd nagle dmucha zimnym powietrzem. Czy uważacie, że może być to wina klinowego a mianowicie jego "luzow"? Kupując Lancera gościu mówił, że wymienił nie dawno chłodnicę. Myślicie, że są powody do obaw o uszczelke pod głowica?

Jeśli pomyliłem temat itd wybaczcie.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-11-2023, 07:37   

A jak wygląda wskazanie temperatury silnika w tym czasie? Jaki jest stan płynu chłodzącego?
Jeśli pasek ma automatyczny napinacz, to też warto go sprawdzić czy prawidłowo napina. A jak ręcznie się naciąga to może wystarczy mocniej napiąć.

Tyson300 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2023, 16:23   

Temp silnika stoi w miejscu. Lekko pod połowa (na wysokości tej kontrolki) plynu wydaje mi się, że trochę ubyło. Jednak za nic nie powiem ile było go dokladnie. Pasek zauważyłem, że piszczy gdy mam włączona dmuchawce. jak jej nie włączam to cicho sza. Możliwe, że alternator nie ma jak lądować czy coś?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 14-11-2023, 07:22   

Dziwna sprawa z tym ogrzewaniem - ale zrób jeszcze jeden test - na postoju przytrzymaj gaz na 2500 rpm przez jakiś czas i czy wtedy też będzie ciepłe czy nie, bo albo pompa wody nie wyrabia albo dmuchawa nie działa i dlatego tylko podczas jazdy powietrze jest wdmuchiwane od pędu powietrza. To nawet by się kleiło z faktem, że włączenie dmuchawy powoduje nadmierne obciążenie alternatora i piszczenie paska.
Sama dmuchawa to tylko 2 kabelki od spodu ma - bym podłączył jakieś aku i amperomierz. Albo wymontował i sprawdził na stole czy w ogóle kręci - nie trzeba całego zespołu wyjmować, 3 śrubki i silnik z turbiną wychodzi dołem (plus wymontowanie plastików).

Tyson300 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-11-2023, 23:57   

Sprawa chyba wyjaśniona. Dziś rano podjechałem do znajomego mechanika i w przeciągu 2h spowodował, że pasek nie piszczy. Natomiast jeśli chodzi o ogrzewanie to stwierdził, że musi być zakamieniona nagrzewnica czy jakoś tak. Mówił, że spróbuje ja jakoś na dniach zrobić/ew. Wymienić.

Zauważyłem dziś podczas deszczu inny problem. Zdecydowanie gorszy

Mianowicie na podsufitce (troszkę nad slupkiem plastikowym) u pasażera przód dostaje się woda... Zalewa podłogę pod dywanikami + woda pod dywanikiem kierowcy....

Wymieniać od razu przednią szybe ( nie mam wycieraczki z tylu, więc zbiorniczek żaden być to nie powinien -sedan + nie mam szyberdachu.) czy może być inna rzecz winowajcą? Wyciek na pewno jest ponad polem widoczności gdyż róg podsufitki jest mokry. Do wysokości uchwytu im dalej trochę mniej zapocony.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 17-11-2023, 06:35   

Zdemontuj te kilka elementów jak uchwyt, osłona słoneczna i uszczelka i zobacz skąd cieknie. To nie musi być szyba, aczkolwiek jeśli nie jest oryginalna to może być pierwszy trop. Czasem wystarczy napchać kleju i będzie szczelne.

Tyson300 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-11-2023, 10:18   

Dziś powinno udać mi się zabrać za rozkrecanie. Szyba oryginalna na 100%. Jak pisałem wyciek jest nad prawymi drzwiami. Czy jest możliwość, aby ten wyciek generował zbieranie się wody również pod dywanikiem kierowcy? Czy raczej muszę szukać kolejnych wycieków?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-11-2023, 19:20   

W mercedesie mi szyberdach lał - spadł wężyk z króćca bo marka premium oszczędziła 2cm na wężyku... Przez podsufitkę lało się na osłonę słupka A a następnie na podłogę pod pasażerem - na końcu lądowało w akwarium - to jest wnęka pod fotelem pasażera, gdzie jest akumulator 95Ah (a właściwie 2 akumulatory, drugi na podtrzymanie, 1.3Ah).
Chociaż w Mitsubishi potrafi też przerdzewieć kominek w podszybiu - tam, gdzie dmuchawa czerpie powietrze - też woda się wtedy wlewa pod wykładzinę pasażera.

Tyson300 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-11-2023, 20:03   

Znalazłem! Wyciek jest z uszczelnienia przedniej szyby...prawie w samym rogu od góry. Pytanie tylko, czy po sklejenie ponownym od strony kierowcy również nie będzie mokra podłoga :) no cóż.. W następnym tygodniu wklejamy szybe, suszymy, czyścimy i liczymy, że sprawa rozwiazana

Odpowiedz do tematu