Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki w tylne dzwi?
Autor Wiadomość
kabar 
Forumowicz

Auto: inny
Kraj/Country: Montenegro
Wysłany: 20-12-2008, 22:50   

Nie wierz we wszystko co piszą na forach. Lepiej popatrz jak są nagłaśniane auta na zawody, albo chociaż jak są robione instalacje w dobrych, renomowanych firmach (jak moja :P ).
Podstawą jest przód i to z przodu należy zrobić jak najlepszy system. Tył ew. jako wypełnienie, ale zdecydowanie odpada koncepcja z głośnikiem wysokotonowym przy klamce.
FAQ Bartka zawiera pewne podstawy, ale nie należy też tego traktować jak "biblię".
Kierujcie się uchem, a nie wypowiedziami ludzi na forach. Tylko niewielu z nich naprawdę wie o czym pisze :D

1grzecho 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-12-2008, 23:29   

kabar napisał/a:
Podstawą jest przód i to z przodu należy zrobić jak najlepszy system

kabar przyjmijmy że przód mam zrobiony dobrze, a mianowicie mam zainstalowany zestaw odseparowany HELIX DB 62.1, woofer w drzwiach a tweeter w podszybiu!!! w takim razie co z tyłem? co z dzwiękiem dla pasażerów? co polecasz? oczekuje konkretnej odpowiedzi

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2008, 00:28   

Mam wrażenie że dużo osób jedzie z miejsca system tylnych głośników nie mając pojęcia w ogóle jak tylne głośniki potrafią nie raz zagrać. Parę razy miałem przyjemność brać udział w zawodach Car Audio PASCA i co nieco posłuchałem różnych systemów audio, jak również rozmawiałem nie raz z sędziami odsłuchującymi instalacje. I prawda jest taka, że zależy kto co lubi. Dużo osób krytykuje absolutnie tylne głośniki, a tak naprawdę, wcale nie muszą pogarszać sceny dźwiękowej. Zgadza się, że na zawodach patrzy się na scenę jak najwierniej oddającą scenę na koncercie (czyli tylko przód), ale, jak rozmawiałem z sędziami, zawody zawodami, a upodobania upodobaniami. Tak się składa, że w PASCA ustawienia całego sprzętu ustawia się nieraz nawet pod JEDEN KONKRETNY utwór!!! Przy jednym ustawieniu wszystkich parametrów całego sprzętu dany kawałek może grać mega mniamniuśnie, a inny kawałek przy tym samym ustawieniu parametrów będzie totalnie beznadziejny. Więc przestańcie chrzanić, że głośniki tylne są BLEEEE, bo jeżeli zainwestuje się nie gorsze pieniądze niż w system przedni, to z takim tyłem cały sprzęcik będzie grał naprawdę konkretnie. Tak jak powiedział mi jedna osoba z Pasca: co z tego że patrzą tylko na scenę przednią? Jak ktoś lubi też tył, to nie znaczy że to ma od razu źle grać.
A tym bardziej jeżeli z tyłu wozi się nieraz pasażerów, to wtedy i oni będą mieli większą przyjemność z jazdy samochodem z głośnikami obok siebie. I jeszcze jedno, mam radyjko z cyfrowym procesorem dźwięku DSP - korekcję czasową ustawia na WSZYSTKIE 5 kanałów - przód, TYŁ, i subwoofer. Skoro twierdzicie, że system tylny jest do bani to po cholerę producenci odtwarzaczy uwzględniają w korekcji czasowej tylne głośniki???
Zamiast z marszu krytykować system tylny, lepiej posłuchajcie najpierw jakiegoś DOBREGO zestawienia, a dopiero później się wypowiadajcie.
P.S. Mi na przykład odpowiada system z głośnikami tylnymi, ponieważ wtedy przy korekcji czasowej dźwięk potrafi fajnie "otoczyć" człowieka. Inni wolą system koncertowy - tylko przód i koniec. W jednym i drugim przypadku muza może konkretnie pogrywać.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2008, 15:22   

Geloo_Jedi napisał/a:
Więc przestańcie chrzanić, że głośniki tylne są BLEEEE, bo jeżeli zainwestuje się nie gorsze pieniądze niż w system przedni, to z takim tyłem cały sprzęcik będzie grał naprawdę konkretnie.

dwa zestawy średniej klasy nigdy nie zagrają tak jak jeden wyższej
nawet nie wspominając o problemie synchronizacji, sceny i liniowości pasma

Geloo_Jedi napisał/a:
A tym bardziej jeżeli z tyłu wozi się nieraz pasażerów, to wtedy i oni będą mieli większą przyjemność z jazdy samochodem z głośnikami obok siebie.

słuchałem aut nawet wiekszych gabarytowo niż carisma, specjalnie siadłem z tyłu gdzie grał tylko system przedni + sub, i jakoś muzyki z tyłu nie brakowało, sub nie zagłuszał reszty...
widać magia

Geloo_Jedi napisał/a:
co z tego że patrzą tylko na scenę przednią? Jak ktoś lubi też tył, to nie znaczy że to ma od razu źle grać.

nalezy wyróznic 2 osobne dziedziny sound off i multimedia

żeby swoja drogą wykorzystać takie rozwiązanie, pokaż mi płytę
lub inne źródło z muzyką wykorzystującą sygnał kwadro

Geloo_Jedi napisał/a:
mam radyjko z cyfrowym procesorem dźwięku DSP - korekcję czasową ustawia na WSZYSTKIE 5 kanałów - przód, TYŁ, i subwoofer. Skoro twierdzicie, że system tylny jest do bani to po cholerę producenci odtwarzaczy uwzględniają w korekcji czasowej tylne głośniki???

a o bi-ampingu kolega nie słyszał ?

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 24-12-2008, 16:05   

Fajnie tak poczytać nie wiadomo o czym. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 01:47   

leser napisał/a:
...
dwa zestawy średniej klasy nigdy nie zagrają tak jak jeden wyższej...

raczej miałem na myśli dwa zestawy z wyższej półki

leser napisał/a:
słuchałem aut nawet wiekszych gabarytowo niż carisma, specjalnie siadłem z tyłu gdzie grał tylko system przedni + sub, i jakoś muzyki z tyłu nie brakowało, sub nie zagłuszał reszty...
widać magia

naucz się czytać - nie napisałem, że muzyki w takim układzie brakuje czy, że sub ją zagłusza, tylko że przyjemność jazdy z tyłu wraz z systemem tylnym jest większa niż w przypadku tylko przednich głośników
leser napisał/a:
...
Geloo_Jedi napisał/a:
co z tego że patrzą tylko na scenę przednią? Jak ktoś lubi też tył, to nie znaczy że to ma od razu źle grać.

żeby swoja drogą wykorzystać takie rozwiązanie, pokaż mi płytę
lub inne źródło z muzyką wykorzystującą sygnał kwadro...

a zapomniałeś o Dolby Digital i DTS? chociażby Pioneer ma DVD samochodowe odtwarzające system 5.1. Nie wspominając o 7.1 i nowych formatach HD.
leser napisał/a:
...
Geloo_Jedi napisał/a:
mam radyjko z cyfrowym procesorem dźwięku DSP - korekcję czasową ustawia na WSZYSTKIE 5 kanałów - przód, TYŁ, i subwoofer. Skoro twierdzicie, że system tylny jest do bani to po cholerę producenci odtwarzaczy uwzględniają w korekcji czasowej tylne głośniki???

słyszałem słyszałem, 2,3 końcówki na system i zwrotnice aktywne i pasywne. Tylko nie za bardzo kojarzę po co to tu dodałeś?

leser
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 21:02   

święta to nie czas sporów, więc postaram się przeprowadzić tą
dyskusje w przyjacielskiej atmosferze bez zbednych emocji ;)
Geloo_Jedi napisał/a:
leser napisał/a:
...
dwa zestawy średniej klasy nigdy nie zagrają tak jak jeden wyższej...

raczej miałem na myśli dwa zestawy z wyższej półki

jak by nie patrzeć, biorąc 2 produkty koszta dzielisz na 2,
za połowe sumy uzyskasz produkt gorszej jakości, proste nawet jeżeli nei jest to
już klasa budżetowa

Geloo_Jedi napisał/a:

naucz się czytać - nie napisałem, że muzyki w takim układzie brakuje czy, że sub ją zagłusza, tylko że przyjemność jazdy z tyłu wraz z systemem tylnym jest większa niż w przypadku tylko przednich głośników

skoro wszystko słychać, to trudno zasłaniać się przyjemnością z odsłuchu,
tą samą analogią, mimo ze masz większą przestrzeń w domu
ustaw sobie kolumny pół metra od ucha - będzie przyjemniej,

Geloo_Jedi napisał/a:

a zapomniałeś o Dolby Digital i DTS? chociażby Pioneer ma DVD samochodowe odtwarzające system 5.1. Nie wspominając o 7.1 i nowych formatach HD.

>>

leser napisał/a:

mówimy o muzyce w aucie, dźwięk przestrzenny ma sens w przypadku
kina, nawsadzania monitorów, powtarzam a nie do słuchania typowej muzyki, o której mowa
Geloo_Jedi napisał/a:

leser napisał/a:

Geloo_Jedi napisał/a:

słyszałem słyszałem, 2,3 końcówki na system i zwrotnice aktywne i pasywne. Tylko nie za bardzo kojarzę po co to tu dodałeś?

wiesz, ze dzwony biją tylko nie do końca, w którym kościele,
rzucasz pojęciami bez celu... dlatego już Ci tłumaczę, choć powinieneś od razu załapać skoro startowałeś w zawodach :)

sam rodzaj zastosowanych zwrotnic nie ma nic do gadania,
sedno w tym, że każdą drogę napędza osobny kanał

tradycyjne radia mają 6 wyjść rca: front, rear, sub, pytałaeś po co korekcja na pozostałe,
chociażby do zsynchronizowania tweeterów podpietych pod front, midwooferów pod rear, i suba,
lub systemu 3-way gdzie wykorzystywane jest wszystkie 6kan,
fron - tweet, rear -mid, sub - woofery, właśnie po to, a nie po cho....

Swoją drogą bardzo chętnie przeniósłbym tę dyskusję na tuningforum.pl do działu CA,
jest tam zarejestrowanych CONAJMNIEJ 3 sędziów PASCA, bardzo jestem ciekaw,
jak by sie odnieśli do słów które przytoczyłeś, może któryś z nich je wypowiedział,
choć na tyle na ile ich znam... nie sądzę :D

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2008, 01:22   

ależ leser, my się tu nie spieramy, tylko sobie debatujemy :)
Może w skrócie powiem moje podejście:
Chodzi mi o to, żeby nie krytykować każdego systemu z tyłem, bo uważam że naprawdę można zrobić dobry zestaw przód + tył, który wcale nie będzie grał do bani. Jeżeli chodzi o sound off i zapędy audiofilskie to zgadza się - liczy się tylko i wyłącznie przód i w takiej perspektywie tył będzie tylko szkodził. Ale dalej uważam, że sound off sound offem, ale jak ktoś lubi muzykę która otacza słuchacza a nie znajduje się przed nim, to można stworzyć fajny zestaw przód + tył, który będzie grał super (ja tak lubię, bo mi się to bierze z zamiłowania do DD 5.1). No a jeżeli dla kogoś podstawą jest scena to wiadomo, przód, sub i basta i nic tego nie zmieni. Kto co lubi. Więc nie przekreślajcie z miejsca tylnych głośników.
Świąteczne pozdrowionka :wink:

NYGDAR 
Nowy Forumowicz
Nygdar

Auto: Mitsubishi space star
Wysłany: 04-02-2024, 10:48   

Witajcie
Pytanko
Jaki rozmiar głośników do space star 1 z 2004 r

Hugo 
Mitsumaniak