|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CY3A 1.8] Lancer Sportback - czujnik biegu wstecznego |
Autor |
Wiadomość |
mitsumajster
Nowy Forumowicz samouk
Auto: Mitsubishi Lancer 08 Sportback
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2024, 21:40 [CY3A 1.8] Lancer Sportback - czujnik biegu wstecznego
|
|
|
Cześć! Pacjent lancer sportback 1.8mivec 4b10 benzyna,
Miło mi tutaj się zameldować, ze względu na nagłość sytuacji profil mój wygląda dosyć skromnie - chwilowa niedyspozycja!
To mój pierwszy post tutaj - jak widzicie, jestem nowy, gdyż nie wiem skąd mam czerpać dalej pomocy - yt oraz internet przetrząśnięty... Auto nie odpala i cała masa błędów na wyświetlaczu
od początku - padły światła wsteczne, więc wymieniłem bezpieczniki oraz żarówki - bez zmian. Zabrałem się za wymianę czujnika - istna gehenna. Zaczęło się od mega trudnego dostępu wraz ze skorodowanym gniazdem - ułamałem pin. Po usunięciu resztek poprzedniego czujnika z gniazda, wsadziłem nowy i już chciałem świętować, gdy okazało się, że auto nie odpala, nie kręci a jedyne co się włącza to wiatraki od radiatora i cała masa błędów (tylko powiadomienia na wyświetlaczu, brak ikon...)
-sprawdź olej
-sprawdź akumulator
-sprawdź silnik
-sprawdź chłodnicę i płyn
-konieczny serwis
siedzę i zachodzę w głowę, co mogło pójść nie tak? Czy jest w stanie bardziej doświadczony Mitsumaniak wskazać ewentualny błąd w naprawie i pomóc skorygować?
Bez auta jak bez ręki, a to strasznie komplikuje sprawy zawodowe...
ps. wybaczcie taki wjazd na forum, ale popsuło się w najmniej odpowiednim momencie i w sumie społeczność znalazłem przez przypadek... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-06-2024, 07:43
|
|
|
Bezpieczniki sprawdziłeś? - takie włączenie wentylatorów najczęściej spalony ten od ECI, nie znam tego lancera, ale on ma tak z 30-40A, zapewne pod maską w skrzynce.
Dziwne tylko, że nie kręci - tu bym szukał problemu z masą na skrzyni, bo to do niej jest przykręcona masa od rozrusznika. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1923 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 06-06-2024, 14:38
|
|
|
Sprawdziłeś bezpiecznik 18 w kabinie pod deską? Ja ostatnio miałem problem ze wstecznymi i poduszkami i trybem awaryjnym i to był spalony bezpiecznik nr 18. |
|
|
|
 |
mitsumajster
Nowy Forumowicz samouk
|
Wysłany: 09-06-2024, 12:41
|
|
|
sprawdzone wszystkie bezpieczniki, nie ma spięć. obstawiam że może być coś z wiązką :/
jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1923 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 10-06-2024, 09:14
|
|
|
Żarówka w schowku sprawdzona? |
|
|
|
 |
mitsumajster
Nowy Forumowicz samouk
|
Wysłany: 16-06-2024, 20:31
|
|
|
w schowku? nie kojarzę tam żarówki... natomiast wyszło szydło z worka - skorodowała wtyczka czujnika biegu wstecznego i musiałem nową montować na krótko, gdyż wymiana całej wiązki była poza moim zasięgiem... błędy skasowane już się nie pojawiły... tylko te lusterka nadal nie funkcjonują... |
|
|
|
 |
|
|