Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego olej jest czarny w benzyniaku? Outlander Phev.
Autor Wiadomość
mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-06-2024, 16:03   Dlaczego olej jest czarny w benzyniaku? Outlander Phev.

Witam
Wymieniłem wczoraj olej w silniku w moim PHEV'ie. Wcześniejsze dwie wymiany robił serwis. Tą wymianę robiłem osobiście więc widziałem zlany olej, który był czarny jak z diesela. Teraz się zastanawiam czy serwis robił mnie balona i tylko wbijał pieczątki w książę? Od ostatniej wymiany przejechałem w sumie około 12000km z czego z uruchomionym silnikiem niecałe 7000km. I po tych 7000km olej byłby czarny? Jak myślicie, czy serwis faktycznie wbijał tylko pieczątki (bo przecież obecnie oleje są LONG LIFE i wymienimy mu po 30000km dopiero)? A mydlą oczy tym, że umyją auto, doleją płynu do spryskiwaczy?

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-06-2024, 07:16   

Wcześniej jeździłem benzyną wolnossącą i olej będąc w odcieniu brązu ciemniał do 6000- 7000 km. Po tym przebiegu, na bagnecie wyglądał na czarny i po zlaniu w pojemnik również.
Po 12 000 km które zrobiłeś myślę, że barwa oleju jest prawidłowa.

mohinder 
Forumowicz

Wysłany: 14-06-2024, 09:30   

12000km to suma kilometrów. A sam silnik przejechał 7000km reszta to na prądzie. No ale może tak powinno być.

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Wysłany: 14-06-2024, 16:30   

Witam.. W moimbphev olej wymieniany jest przy mojej obecności i jeszcze nigdy nie był czarny--po 12-15 tysiącach ma barwę ciemnego miodu lipowego..

mohinder 
Forumowicz

Wysłany: 14-06-2024, 16:39   

Czyli wygląda na to, że serwis gra w kulki. Pewnie wymienili jak przyjechałem do niech pierwszy raz a po roku na następnej wizycie wiedzieli ile kilometrów zostało przejechane i stwierdzili że po co wymieniać i tylko wpisali, że wymienili. Kurde dlaczego wszędzie kantują. Dlatego nie można w serwisach patrzeć na to co robią przy samochodzie. Kurcze trzeba montować kamery pod maską normalnie. I to pewnie z tego powodu odłączają kamerki w samochodach jak wjeżdżają na warsztat.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Wysłany: 14-06-2024, 19:41   

Po prostu oznacza filtr oleju mazakiem i będziesz wiedział czy wymienili olej :wink: .

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 14-06-2024, 20:17   

Cóż, jest bardzo proste rozwiązanie, które już zresztą zastosowałeś ;)
mohinder napisał/a:
Tą wymianę robiłem osobiście

Następne też tak po prostu zrób, i po kłopocie. No i ładnych kilka złotych, czy tam euro, masz zaoszczędzone ;)

Damiano88 
Nowy Forumowicz

Auto: MOP
Wysłany: 15-06-2024, 13:06   

mohinder, Najprościej sprawdzić kolor oleju na bagnecie po wizycie w serwisie. Świeży olej ledwo widać na bagnecie. Dziś wymieniałem pierwszy raz olej po roku i 15 tkm. W tym czasie olej zmienił kolor z miodowego na czarny, więc zarzuty do serwisu są bezpodstawne.

waran73 
Forumowicz

Wysłany: 15-06-2024, 15:58   

Pany- jest problemo.. Miody mają różne,skrajnie różne kolory.. miód gryczany lub ze spadzi wygląda w słoiku na prawie czarny, miód akacjowy jest prawie przeżroczysty--taki właśnie +- powinien być nowy olej 5w30- lekkawo żółty/przeżroczysty. Po ok 15 tyś.km w czasie zlewania mój Mobil 5w30 miał kolor ciemnego miodu lipowego :) znaczy się średno brązowy. A sytuacja w serwisie że serwisant sprawdza olej który ma 7000 km przerobione i jest wciąż jasny i mówi : ee..jeszcze spoko, jest jasny, i nie dokonuje wymiany- tak sytuacja nie należy do niemożliwych..

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 15-06-2024, 18:05   

waran73 napisał/a:
lub ze spadzi
najpierw poproszę kolegę o sprawdzenie co to jest spadź :) - zakładam, że każdy widział żywicę z drzewa iglastego...

waran73 
Forumowicz

Wysłany: 15-06-2024, 18:51   

Sprawdziłem to co już wiedziałem !! Spadż to nie jest żywica tylko inna substancja wydzielana przez szpilki lub liście uszkodzone przez żerujące owady.Tą słodką substancję i odchody obżartych nią owadów pszczoły zbierają, przetwarzają i robią z niej miód spadziowy-ciemny ze spadzi iglastej,jaśniejszy z lisciastej. 2-po wpisaniu w wyszukiwarce frazy miód spadziowy-ukazała się fotografia miodu spadziowego iglastego w słoiku 1l. miód prawie czarny tak samo jak ten który zjadłem niedawno. polecam..

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 17-06-2024, 06:25   

waran73 napisał/a:
miód prawie czarny tak samo jak ten który zjadłem niedawno
rzeczywiście - są takie zdjęcia - kolega może mieć rację
generalnie to ja nie wierzę w większość miodów opisanych danym kwiatem, bo nie ma szans odpytać każdej pszczółki czy akurat przyleciała z rzepaku czy może z lipy
kupuję miód od pana, który uczciwie sprzedaje go jako majowy, czerwcowy albo lipcowy, czasem czerwcowy z dodatkiem spadzi właśnie - jak sama nazwa wskazuje zbierany z roślin z tych miesięcy, uznaję to za bardzo uczciwie podejście
każdy spadziowy, jaki jadłem był lekko kwaskowy i był jasny

Przemko33 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER 3 2.0 4x4 CVT
Wysłany: Dzisiaj 14:12   

Może ktoś mi pomoże dobrać olej do silnika Outalndera 3 4x4 MIVEC 2.0 silnik 4J11 z 2016 roku przebieg 150tyś. ???
Czym go zalać ?
Obecnie MOTUL ECO-NERGY 5W-30 A5/B5 ale zauważyłem dziwne objawy przy odpaleniu na zimnym po nocy stuka przez kilkanaście sekund później już przez cały czas cichutko nawet jak postoi ale za to jak auto stoi np. tydzień nie odpalane to zawsze cichutko po odpaleniu i to bardzo dziwne zjawisko ze po 1 nocy stuka a po tygodniu cisza cały czas. Jak i na mrozie -23 stał całą noc to odpalił bardzo cichutko pracował.
Może pomożecie z tym olejem jaki wlać 5W-30 tylko jakie normy API i ACEA ??
Każdy salom Mitsubishi co innego doradza może mi pomożecie z własnego doświadczenia czego najlepiej nalać.

Odpowiedz do tematu