Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander 3 czy Toyota Verso
Autor Wiadomość
Fred.X 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2024, 20:08   

Mitsu wraca do Europy

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-06-2024, 07:29   

krzychkrk napisał/a:
głośno było o wycofaniu się Mitsubishi z Europy
Europa jest rządzona przez socjalistów, znaczy kawiorowych - oni za wielkim murem, dzieci z ochroną w prywatnych szkołach itp. - tylko dla motłochu jest eksperyment z niszczeniem gospodarki, zamordyzmem i wszelkimi dociskaniami śrub
zatem nikomu się nie dziwię, że stąd ucieka - a unia z autami z chin walczy swoimi środkami - nie konkurencją ale nakładaniem ceł

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Wysłany: 17-06-2024, 08:19   

Kolega Krzyżak z tym co napisał o sytuacji politycznej to ma niestety rację... ... I podobnie jak wszystkie reżimy wcześniej -tak i reżim komunistyczny(UE) gdy już osiągnie -jeśli- pełnię władzy to nagle będzie miał szczere oblicze.. I wtedy zobaczymy i zapłaczemy.... Dla tych którym się wydaje że majaczę, proszę sobie poczytać jak władczyni Niemiec i władcy Włoch i Francjii popłyneli LOTNISKOWCEM Garibaldi (z ekologicznym napędem :) na wyspę Ventotene złożyć kwiaty pod pomnikiem Altiero Spinnellego. Tenże komunista,na cześć którego nazwano unijny budynek w Strasburgu, miał plan odnośnie zwycięstwa komunizmu w Europie, szczegółowo realizowany.. etc..etc... wszystko przemawia na korzyść Toyoty ale outlander phev mojego sąsiada osiągnął przebieg 392 000 km bezawaryjnej jazdy- wiadomo..jakiś wahacz,jakieś pierdółki..-- i jezdzi dalej jako taxi..

nemmooo 
Mitsumaniak

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 17-06-2024, 09:17   

Nie zgodziłbym się, że wszystko przemawia na korzyść Toyoty (ja następne auto będę brał kolejnego PHEVa od Mitsu), ale jak kolega chce potwierdzenia swojego wyboru to mu to potwierdźmy. Bierz Pan Toyotę, będziesz zadowolony (mówili) :)

Ja swoim Miskiem zrobiłem już 51kkm od marca '22. Dwa razy Chorwacja plus wycieczki po Polsce zupełnie bezproblemowo.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-06-2024, 13:58   

krzychkrk napisał/a:
Myślę, że jak Chińczycy przyspieszą, może w ogóle do tego nie dojść. A wyjście z Europy będzie bardzo prawdopodobne.
Stąd też coraz poważnie rozważam RAV4, bo na dzień dzisiejszy Toyota ma niezagrożoną pozycję.

A ty kupujesz auto i masz zamiar do salonu jedzić na serwisy i naprawiać czy cieszyć sie autem?
Ja Naprawiam sam albo u mechanika a czesci będa zawsze dostępne. Rynek nie zna próżni.
Za toyota RAV przemawia dobra opinia i wysoka cena. Fajne auto
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

krzychkrk 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 3
Wysłany: 14-07-2024, 16:53   

Tak więc stało się. Jestem posiadaczem O3 w wersji City Style. Samochód jest z 2016 roku, zarejestrowany w 2017 z przebiegiem 70 tys. km. Utrzymany bardzo ładnie, wszystkie serwisy robione w ASO i wbite do książki.Z dodatków posiada duży dotykowy wyświetlacz Alpine, hak. Jest w kolorze ciemny brąz i posiada kamerę cofania i system nagłośnienia. O dziwo nie posiada czujników parkowania, więc chyba zdecyduję się na dołożenie. Sprawdzany czujnikiem, wszystkie wartości 120 mikronów lub poniżej.
Krótko opiszę historię wyboru, może komuś pomoże.
Początkowe priorytety wyboru uległy zmianie. Jako, że posiadam Pandę ona została wybrana jako auto do miasta, a O3 jako samochód w trasy. To bardziej skłoniło mnie do wyboru manualnej skrzyni biegów. Wiem, że użytkownicy CVT twierdzą, że w trasie sprawdza się ona bardzo dobrze. Dla mnie dodatkowym argumentem była jednak bezawaryjność i niskie koszty naprawy i eksploatacji.
W końcówce brałem pod uwagę 3 samochody: Rav4, Verso i O3. Wcześniej odpadła Honda CRV. Pomimo, iż auto wg mnie fajne dyskwalifikuje go ułożenie drążka zmiany biegów. Jest on z przodu zaraz koło kierownicy. Dla mnie jest to rozwiązanie chybione. Odległość między podłokietnikiem a drążkiem jest tak duża, że staje się on bezużyteczny. Z wszystkich samochodów najbardziej komfortowe jest to w O3. Można swobodnie zmieniać biegi trzymając rękę na podłokietniku. Sprawdza się to zwłaszcza w jeździe po mieście, gdzie do zmiany biegów dochodzi często. Rav4 w wersji IV również przypadła mi do gustu, jednak wydanie 25-30 tys. zł. więcej uznałem za bez zasadne. Za te pieniądze nie otrzymuję aż tak dużo jak można by się spodziewać. Zostały więc na placu 2 samochody z tytułu.
Z racji braku O3 w wesji manual, i jako, że pojawiła się akurat Verso, wpłaciłem już na nią zaliczkę. Była ona z Niemiec ściągnięta przez dealera Renault.Dokumenty miały dopiero dojść więc nie można było przeprowadzić pełnowymiarowej jazdy próbnej bo nie miała tablic. Udało mi się przejechać po placu dealera i okazało się, że dochodzą z układu kierowniczego dziwne dźwięki. W raporcie technicznym dealera było ponadto napisane, "odgłosy z układu rozrządu". To wystarczyło, żeby wycofać się z zakupu. Całe szczęście rezerwując auto powiedziałem, że mogę wpłacić zaliczkę a nie zadatek. Ponadto coś jednak w Verso jest nie tak. Nie potrafię dokładnie powiedzieć co, ale jest jakaś dziwna. Tak jakby jej coś brakowało. I to zarówno jeżeli chodzi o prowadzenia jak i o stylistykę.
Muszę stwierdzić, że przez ten cały bardzo długi okres szukania w ogłoszeniach było dużo Mitsubishi z CVT i mało z manualem. Te z manualem schodziły bardzo szybko, co chyba też o czymś świadczy. Ja swojego O3 kupiłem w godzinę po ukazaniu się ogłoszenia. Kilka razy ktoś kupił przede mną. Z manuali najszybciej schodzi wersja City Style, najwolniej Invite.
Odbyłem już kilka jazd i jestem bardzo zadowolony. Jest to samochód dla mnie.
DZIĘKUJĘ WAM BARDZO za cenne uwagi i spostrzeżenia. Z pewnością krystalizowały one moje oczekiwania i pozwoliły dokonać właściwego wyboru.

waran73 
Forumowicz

Wysłany: 15-07-2024, 00:41   

Kolego złoty !gratuluję.. Miałem takiego outka przez 1000 kilometrów. Miał bałagan w papierach i go zwróciłem.. ale był fajny i miło wspominam ten tysiąc km....Dwa dni pózniej kupiłem pheva... Mineły cztery lata i jest dobrze.. a nawet jeszcze lepiej :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 18-07-2024, 13:57   

No to pogratulować!!!!
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

krzychkrk 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 3
Wysłany: 21-07-2024, 11:59   

Pierwsze 1 tys. km. przejechane. Jestem bardzo zadowolony. Auto prowadzi się bardzo dobrze, w zakręty wchodzi bardzo ładnie, wybieranie biegów jest bardzo precyzyjne, komfort jazdy wysoki choć minęło trochę czasu zanim dopasowałem ustawienie fotela.
Spodziewałem się, że będzie bardziej miękki na nierównościach. Na dziurach trochę czuć uderzenie, choć może jest to spowodowane, że koła ma 225/55 r18. Może na r16 gdzie guma jest wyższa było by lepiej?
Z rzeczy, które bym poprawił to głębokość wysuwu kierownicy. Moim zdaniem jest trochę za mała. Oraz miękkość podłokietników. Ponadto prawy podłokietnik jest wg mnie za niski. Przy jeździe autostaradą gdy trzymam na nim prawą rękę to nie dosięgam kierownicy.
Ale w ogólnym rozrachunku jest jak najbardziej ok.

waran73 
Forumowicz

Wysłany: 21-07-2024, 15:15   

Jakoby co --jeśli kolega ma zwykły ręcznie ustawiany fotel, to może sobie upolować elektycznie sterowany-phevy mają inne a spaliniaki inne !! Ja tak zrobiłem bo w zwykłym było mi niewygodnie i po zmianie kompletu jest lepiej -wysiedziałem kilkanascie tras po 2000km bez sensacji szkieletowych..

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 21-07-2024, 15:40   

Ktoś pisał, że po małych przeróbkach dopasował fotele z pheva do diesla lub benzynki. Możliwe to?

Odpowiedz do tematu