Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Klimą, gdzie szukać
Autor Wiadomość
tomal77 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2018, 15:57   Problem z Klimą, gdzie szukać

Panowie kolega kupił COLTA 1.3 benzyna 2005 r. Ja jestem w grupie z ASX ale w rodzinie :)
Problem polega na tym, że klima po włączeniu nie chłodzi. Był nabić klime, jest szczelna. Wentylator działa, jednak klima nie chodzi. Problem pewnie dotyczy sprężarki, gdzie szukać przyczyny ? Bezpieczniki ? Możecie podać linka do tablicy bezpieczników który za to odpowiada ? Ewentualnie jakiś czujnik a może jakieś fabryczne wady tej klimy gdzie szukać jak sprawdzić?

mike88 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZT
Wysłany: 09-06-2018, 13:31   

objawy pt:
nie chłodzi, wentylator działa, obciążenie na silnik jest, włącznik klimy świeci, pasek śmiga

- zerwane sprzęgiełko na kompresorze (stwierdzisz wkładając lusterko i patrząc na koło na kompresorze)
- zatarty kompresor (czy jest zatarty to stwierdzisz po wyjęciu kompresora i przebadaniu oleju)
- ewentualnie zawór sterujący (jest w sprężarce)

owiecs 
Forumowicz

Auto: Colt 1.3 CZ3
Wysłany: 12-06-2018, 22:20   

cześć,

zatarty kompresor = zerwane sprzęgło; to jest na 99% przyczyna; wczoraj robiłem w colcie żony.

Kupując używany kompresor zwróć uwagę czy należycie działa łożysko na kole sprężarki. Łożysko jest do wymiany (cena ok 50 - 60 zł za samo łożysko), o ile uda Ci się to odkręcić i nie rozwalić sprzęgiełka (podobno szanse 50-50).

Powodzenia, w razie czego służę pomocą

EDIT
aha, zerwane sprzęgło (czyli na prawie 100% zatarta sprężarka) stwierdzisz po zdjęciu paska i poruszaniu kołem sprężarki - kreci się samo kółko, a tłoczki w sprężarce nie - znaczy, że zerwane.

żeby sprawdzić poluzuj śrubę koło alternatora, na tyle, żeby móc poruszać kołem sprężarki dłonią, prosta sprawa

smoczek 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3 2006
Wysłany: 29-06-2018, 13:54   

Cześć,
Mam podobny problem z klimatyzacją - nie działa.
Po wciśnięciu przycisku zapala się dioda ale nie słychać przekaźnika. Wcześniej był słyszalny pstryk.
Szukając na forach znalazłem informację o przekaźniku nr 21. Ja takiego nie posiadam.
Bezpieczniki wyglądają u mnie jak na obrazku:

Zauważyłem, że po odpięciu kostki od kompresora nie ma w niej napięcia.

Pozdrowienia

Edit: 30.06.2018
Chciałbym poinformować, że w moim przypadku winny był czujnik ciśnienia czynnika.
Po wypięciu kostki i zwarciu pinów klimatyzacja ruszyła.
Pozdrowienia

kiciuch 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3
Wysłany: 18-07-2024, 23:46   

Witam serdecznie. Konkrety. Klimatyzacja nie działała od początku. Zapalała się kontrolka klimy ale ośka nie ruszała. Wymieniłem sprzęgło bo było rozwalone. Ośka się kręci. Napięcie 12 v dochodzi do sprężarki ale brak minusa. Po podłączeniu na ostro od minusa akumulatora do sprężarki klimatyzacja rusza. Czy może być problem z przewodami? Jest jakiś bezpiecznik od klimy?Albo może stycznik?jak sprawdzić czujnik ciśnienia klimatyzacji bo może on za to odpowiada? Poza tym z tego co się dowiedziałem ten czujnik jest niedostępny. Poza tym po włączeniu na ostro rurki robią się chłodniejsze ale w środku z kratek to tak bardzo średnio chłodzi. Jest różnica po uruchomieniu oczywiście ale szału nie ma.Klima nabita oczywiście. Po podłączeniu manometru do portu niskiego ciśnienia po włączeniu klimatyzacji ciśnienia spada

Odpowiedz do tematu