|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z Klimą, gdzie szukać |
Autor |
Wiadomość |
tomal77
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-05-2018, 15:57 Problem z Klimą, gdzie szukać
|
|
|
Panowie kolega kupił COLTA 1.3 benzyna 2005 r. Ja jestem w grupie z ASX ale w rodzinie
Problem polega na tym, że klima po włączeniu nie chłodzi. Był nabić klime, jest szczelna. Wentylator działa, jednak klima nie chodzi. Problem pewnie dotyczy sprężarki, gdzie szukać przyczyny ? Bezpieczniki ? Możecie podać linka do tablicy bezpieczników który za to odpowiada ? Ewentualnie jakiś czujnik a może jakieś fabryczne wady tej klimy gdzie szukać jak sprawdzić? |
|
|
|
 |
mike88
Mitsumaniak
Auto: Colt CZT
|
Wysłany: 09-06-2018, 13:31
|
|
|
objawy pt:
nie chłodzi, wentylator działa, obciążenie na silnik jest, włącznik klimy świeci, pasek śmiga
- zerwane sprzęgiełko na kompresorze (stwierdzisz wkładając lusterko i patrząc na koło na kompresorze)
- zatarty kompresor (czy jest zatarty to stwierdzisz po wyjęciu kompresora i przebadaniu oleju)
- ewentualnie zawór sterujący (jest w sprężarce) |
|
 |
owiecs
Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3
|
Wysłany: 12-06-2018, 22:20
|
|
|
cześć,
zatarty kompresor = zerwane sprzęgło; to jest na 99% przyczyna; wczoraj robiłem w colcie żony.
Kupując używany kompresor zwróć uwagę czy należycie działa łożysko na kole sprężarki. Łożysko jest do wymiany (cena ok 50 - 60 zł za samo łożysko), o ile uda Ci się to odkręcić i nie rozwalić sprzęgiełka (podobno szanse 50-50).
Powodzenia, w razie czego służę pomocą
EDIT
aha, zerwane sprzęgło (czyli na prawie 100% zatarta sprężarka) stwierdzisz po zdjęciu paska i poruszaniu kołem sprężarki - kreci się samo kółko, a tłoczki w sprężarce nie - znaczy, że zerwane.
żeby sprawdzić poluzuj śrubę koło alternatora, na tyle, żeby móc poruszać kołem sprężarki dłonią, prosta sprawa |
|
|
|
 |
smoczek
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 2006
|
Wysłany: 29-06-2018, 13:54
|
|
|
Cześć,
Mam podobny problem z klimatyzacją - nie działa.
Po wciśnięciu przycisku zapala się dioda ale nie słychać przekaźnika. Wcześniej był słyszalny pstryk.
Szukając na forach znalazłem informację o przekaźniku nr 21. Ja takiego nie posiadam.
Bezpieczniki wyglądają u mnie jak na obrazku:
Zauważyłem, że po odpięciu kostki od kompresora nie ma w niej napięcia.
Pozdrowienia
Edit: 30.06.2018
Chciałbym poinformować, że w moim przypadku winny był czujnik ciśnienia czynnika.
Po wypięciu kostki i zwarciu pinów klimatyzacja ruszyła.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
kiciuch
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1,3
|
Wysłany: 18-07-2024, 23:46
|
|
|
Witam serdecznie. Konkrety. Klimatyzacja nie działała od początku. Zapalała się kontrolka klimy ale ośka nie ruszała. Wymieniłem sprzęgło bo było rozwalone. Ośka się kręci. Napięcie 12 v dochodzi do sprężarki ale brak minusa. Po podłączeniu na ostro od minusa akumulatora do sprężarki klimatyzacja rusza. Czy może być problem z przewodami? Jest jakiś bezpiecznik od klimy?Albo może stycznik?jak sprawdzić czujnik ciśnienia klimatyzacji bo może on za to odpowiada? Poza tym z tego co się dowiedziałem ten czujnik jest niedostępny. Poza tym po włączeniu na ostro rurki robią się chłodniejsze ale w środku z kratek to tak bardzo średnio chłodzi. Jest różnica po uruchomieniu oczywiście ale szału nie ma.Klima nabita oczywiście. Po podłączeniu manometru do portu niskiego ciśnienia po włączeniu klimatyzacji ciśnienia spada |
|
|
|
 |
|
|