Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja nie dziala, dziwny dzwiek z okolic sprezarki
Autor Wiadomość
Bartek85 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2015 2.0PHEV facelif
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 23-07-2024, 10:06   Klimatyzacja nie dziala, dziwny dzwiek z okolic sprezarki

Witam, jestem nowy na forum i mam nadzieje,że uda mi sie uzyskac pomoc lub wskazowki.
Mianowicie problem jest taki, że kupilem Misia z niedziałająca klimatyzacja, po włączeniu klimatyzacji, śnieżynki po chwili mrugala i się wyłączała, wiatraki nie chodzily. Poprzedni właściciel mówił że prawdopodobnie czynnik jest do dobicia bo on już dlugo nie używał. Oczywiście okazało się że to nie tylko czynnik, dobiłem czynnik, tu popełniłem błąd ponieważ kupiłem 3w1 i niestety pewnie olej jest PAG a nie POE, po uzupełnieniu, wiatraki się włączają, śnieżynki się świeci Ciśnienie na starciu jest w zielonym polu, slychac dziwne strzelanie z okolic kompresora, Ciśnienie na manometrze spada do low I rozłącza kompresor, Ciśnienie rośnie na 40psi i od nowa, zaczyna spadać slychac dziwne strzelanie i tak w kółko, dodam że działa się tak od momentu uzupełnienia czynnika, rurka od HP jest zimna, LP ma temperaturę otoczenia. Im wyższe obroty na dmuchawie tym głośniejszy dźwięk, Klimą nie chłodzi chociaż wszystkie wiatraki działają.
Czy może być to wina kompresora czy coś innego? Czy spróbować podjechać gdzieś żeby wyciągnęli cały gaz i olej i wymienili na nowy ten POE?
Dzięki

nemmooo 
Mitsumaniak

Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2024, 10:29   

Niestety ale chyba czeka Cię szukanie używanej sprężarki. Ja dwa lata temu miałem podobne objawy, niby startowało a później się wyłączało. I tak w kółko, podgląd CarScanerrem pokazywał błąd układu AC. Sprężarka jest bardzo nisko i jak ktoś poczuł ułańska fantazję w "terenie" to mógł ją uszkodzić. U mnie była uszkodzona płyta pod sprężarkę i pęknięty blok sprężarki. Po 2 miesiącach od zakupu się zatarła bo nie chodziło to idealnie w osi. Na aledrogo są wraz z płytą po 500-700 zł.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-07-2024, 13:00   

Bartek85 napisał/a:
właściciel mówił że prawdopodobnie czynnik jest do dobicia
zawsze tak mówią - wtedy trzeba poprosić, żeby dobił a ty dopłacisz te 200zł do ceny auta... bo jak klima traci ciśnienie albo nie działa to na 99% jest dużo więcej

jak kupiłeś gaz z olejem w puszce to zrobiłeś dziwną mieszaninę o tzw. poślizgu temperaturowym - każdy składnik tego gazu odparowuje w innej temperaturze... tak się nie robi (znaczy są mieszanki ale o podobnej temperaturze wrzenia)

wypuść ten syf i sprawdź jak działa sama sprężarka (po zdjęciu paska) kręcąc sprzęgłem - jak usłyszysz dziwne dźwięki to w 99% jest do naprawy/wymiany

Bartek85 napisał/a:
Ciśnienie rośnie na 40psi
ja bym szedł w sprawdzenie czy się osuszacz rozpadł w środku - kulki mogły zapchać układ, np. kapilarę od zaworu rozprężnego i czynnika nie przepchasz przez układ

Bartek85 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-07-2024, 13:30   

Że tak powiem, auto było sprzedawane jak widać bo właściciel nie chciał się bawić bo było jeszcze parę drobnostek do roboty.
Ja mam PHEV i tu sprężarka nie jest na pasku, jakoś inaczej jest to rozwiązane, znaczy że działa z baterii.
Za późno przeczytałem że tam jest inny rodzaj oleju niestety.
W wolnym czasie spróbuję spuścic i podjechać do kogoś żeby ppdlaczyl pod maszynę i zobaczę czy coś to zmieni, jeśli nie to pewnie sprężarka.
Dzieki

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2024, 15:06   

Też mam pheva, wymianę robił zwykły mechanik, powtarzam tylko tyle co mi powiedział. Zakładam że w środku jest jakiś obrotowy element i on uległ zatarciu. Nie rozbierałem sprężarki. Obejrzyj sobie auto od spodu i zobacz czy nie jest pęknięta obudowa.

Bartek85 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-07-2024, 18:45   

Aaa ok, dzięki. Posprawdzam, zastanawiam sie czy nie kupic jeszcze osuszacza przy okazji.
Pozdrawiam

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2024, 21:51   

Od osuszacza bym zaczął (chyba 70 zł), generalnie to jak sprężarka to i tak osuszacz lepiej profilaktycznie wymienić.

Bartek85 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-07-2024, 18:41   

A jeszcze pytanie jedno czy mozna uzyc sprezarki 7813A379 zamiast 7813A378 ? Czy sa jakies przeciwskazania, z tego co patrzylem te z 9 są nowsze I wygladaja raczej tak samo. Dzięki

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2024, 08:07   

U mnie był A378 (PHEV 2014, 2.0) a teraz jest A379 i działa. Nie wiem tylko czy płyta montażowa jest ta sama, u mnie była pogięta, więc kupowałem wraz z płytką.

Odpowiedz do tematu