|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Uzupełnianie płynu chłodniczego |
Autor |
Wiadomość |
LeszkiMeszki
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-06-2024, 00:42 Uzupełnianie płynu chłodniczego
|
|
|
Cześć jestem świeżym nabywca Lancera sportback 1.5 i przy okazji to mój pierwszy samochód::). Ogólnie widziałem że już podobny wątek kilkudziesięciu stronny był na forum, ale szybko zszedł na oftopic więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Otóż kupiłem sobie w zeszłym miesiącu samochód sprowadzany z Niemiec przez komis w Polsce i ogólnie jak go kupowałem było mało płynu na zbiorniku wyrównawczym chłodnicy (było na minimum akurat). Dzisiaj ja sobie z ciekawości zajrzałem na parkingu jak to wygląda i poziom pokazuje teraz poniżej minimum. Chciałbym sobie uzupełnić ten płyn tylko chciałem się upewnić z dwóch rzeczy. Ściągnąłem sobie instrukcję obsługi samochodu ale nie wiem czy płyn chłodniczy mam dolewać do zbiorniczka wyrównawczego czy bezpośrednio do chłodnicy? Kupiłem płyn borygo start, czy taki się nada? ( Nie mam pojęcia co jest w środku po fakturach jakie dostałem widziałem że poprzedni właściciel wymieniał wiele lat oleje w ASO). Wiem, że niski poziom płynu to może być jakaś usterka, ale na razie chciałem dolać płynu żeby zobaczyć czy nie będzie uciekał i wtedy jak będzie trzeba to udać się do mechanika.
Pozdrawiam,
Leezek |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 514 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 09-06-2024, 07:09
|
|
|
Skoro auto było serwisowane w ASO to prawdopodobnie, jeśli była taka potrzeba, dolewano oryginalny płyn. Borygo chyba nie za bardzo się do tego nadaje ale nie mam pewności. Sprawdź wycieki, a jeśli nie ma takowych wykręć świece i wtedy zobaczysz po ich wyglądzie, czy płyn idzie na cylindry. Możesz też skorzystać z testera zawartości spalin w płynie chłodniczym. Jak silnik spala płyn, to możesz próbować dochodzić się z komisem, bo jest to wada ukryta, |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
LeszkiMeszki
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.5
|
Wysłany: 09-06-2024, 09:34
|
|
|
Hej dzięki za odpowiedź, jestem trochę za świeży żeby samemu robić takie rzeczy dlatego zapytałem po prostu, czy mogę ten płyn dolać i czy w zbiorniczek wyrównawczy ten co jest z boku, czy ten korek odkręcić po środku i tam lać i zobaczyć jak to będzie działać. Będzie uciekał to oddam do warsztatu, bo sam nie mam umiejętności i wiedzy, żeby robić jakieś naprawy. |
|
|
|
 |
Fred.X
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Paź 2017 Posty: 308 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 09-06-2024, 10:45
|
|
|
Prestone możesz dolać do każdego płynu w innym przypadku musi się zgadzać kolor, jeśli masz czerwony to tylko możesz dolać czerwony i Prestone, jak masz zielony>niebieski to tylko taki, dolewasz najpierw do korka chłodnicy jeśli tak brakuje, następnie do zbiorniczka wyrównawczego , na zimnym silniku powinno być lekko powyżej kreski minimum , na rozgrzanym na kresce max |
|
|
|
 |
Andrzej191
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 05-08-2024, 08:47
|
|
|
Fred.X napisał/a: | dolewasz najpierw do korka chłodnicy jeśli tak brakuje, następnie do zbiorniczka wyrównawczego | ???
jeszcze nie słyszałem żeby w nowszych samochodach bezpośrednio do chłodnicy się płyn lało. Zawsze do wyrównawczego, no ale może się mylę... |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 05-08-2024, 12:11
|
|
|
Fred.X napisał/a: | możesz dolać do każdego płynu w innym przypadku musi się zgadzać kolor, jeśli masz czerwony to tylko możesz dolać czerwony |
A takie nazwy, jak IAT, OAT i HOAT mówią Ci coś ??
W każdym razie bez urazy, ale pieprzysz bez sensu. Kolor płynu nie ma najmniejszego znaczenia, no chyba że ktoś jest wrażliwy, i będzie mu przeszkadzać sraczkowaty kolor płynu, bo taki mniej więcej kolorek może wyjść po zmieszaniu zielonego płynu z czerwonym
Więcej na ten temat możesz poczytać na necie, np. tu :
https://buwar.pl/wpis-blog/plyn-chlodniczy-rodzaje-zastosowanie/
To raz.
Dwa - jak nie wiesz, co masz nalane, to uzupełniasz poziom płynu za pomocą wody destylowanej/demineralizowanej. Niczym innym !!
Andrzej191 napisał/a: | Zawsze do wyrównawczego, no ale może się mylę.. |
Nie, nie mylisz się. Do chłodnicy można nalać płyn po całkowitym spuszczeniu starego, np. przy wymianie - jest po prostu szybciej, i tyle. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
|
 |
|
|