Czujniki parkowania przednie. |
Autor |
Wiadomość |
Nico851
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-12-2021, 13:36 Czujniki parkowania przód
|
|
|
Pozwolę sobie odgrzać temat. Pomóżcie Panowie, otóż sprawa dotyczy czujników z przodu za pewne były montowane w aso bo mam czerwony samochodzik po między zegarami. Problem dotyczy tych czujników bo mi szwankują i chciałbym je wyłączyć bo podobno można tylko nie wiem gdzie, nie mam żadnego włącznika w środku i nie wiem gdzie szukać tej centralki, na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może pomoże...? |
|
|
|
 |
polsky
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2012 2.0 Pb CVT
|
Wysłany: 16-12-2021, 15:47 Re: Czujniki parkowania przód
|
|
|
Nico851 napisał/a: | Pozwolę sobie odgrzać temat. Pomóżcie Panowie, otóż sprawa dotyczy czujników z przodu za pewne były montowane w aso bo mam czerwony samochodzik po między zegarami. Problem dotyczy tych czujników bo mi szwankują i chciałbym je wyłączyć bo podobno można tylko nie wiem gdzie, nie mam żadnego włącznika w środku i nie wiem gdzie szukać tej centralki, na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może pomoże...? |
Tokyo ogarnia temat
Ja mam założony włącznik z lewej strony kierownicy |
_________________ ___________ |
|
|
|
 |
Nico851
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander
|
Wysłany: 16-12-2021, 16:55
|
|
|
Kurcze skoro ktoś to zakładał jak należy to i ja powinienem mieć taki włącznik a nigdzie nic nie widzę... |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-12-2021, 08:57
|
|
|
Nico851 napisał/a: | Pozwolę sobie odgrzać temat. Pomóżcie Panowie, otóż sprawa dotyczy czujników z przodu za pewne były montowane w aso bo mam czerwony samochodzik po między zegarami. Problem dotyczy tych czujników bo mi szwankują i chciałbym je wyłączyć bo podobno można tylko nie wiem gdzie, nie mam żadnego włącznika w środku i nie wiem gdzie szukać tej centralki, na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może pomoże...? |
Otwórz skrzynkę z bezpiecznikami po lewej stronie kierownicy (taka klapka prostokątna z podcięciem) i poszukaj czarnej centralki, coś takiego (prostokąt po lewej):
Jak mi strzelił jeden czujnik z przodu, to po prostu wypiąłem przewód z centralki (dochodzą do niej cztery kable z kostkami na 2 piny, po jednym na każdy czujnik).
Wyłączenie czujników odbywa się przez kompa. Fizycznie, można je tylko odpiąć.
Cytat: | Kurcze skoro ktoś to zakładał jak należy to i ja powinienem mieć taki włącznik a nigdzie nic nie widzę... |
Włącznik/wyłącznik mam od czujników z tyłu. Przodu nie mogę wyłączyć.
Przycisk znajduje się w grupie po lewej stronie kierownicy, oznaczenie P i znaczek sensora.
Coś w ten deseń:
 |
|
 |
Krasnal77
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 (150KM)MIVEC
|
Wysłany: 03-01-2022, 16:31
|
|
|
Witam,
Pytanko może ktoś się spotkał z podobnym defektem .
Posiadam czujniki parkowania tylne jak na zdjęciu powyżej info między zegarami .
Podczas cofania mimo że nie ma przeszkody od razu zaczyna piszczeć po wbiciu wstecznego.
Przetarłem wszystkie czujki jednak nic się nie zmieniło czy może ktoś zna przyczynę.
Zadzwoniłem do serwisu bo samochód posiada 5 letnią gwarancje (rocznik 2018)
Jednak pan w serwisie twierdzi że na czujniki jest tylko 2 lata gwarancji. |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 04-01-2022, 10:22
|
|
|
czasami na mrozie i w upale mogą tak reagować w innym przypadku to centralka |
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 557 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-02-2023, 15:32
|
|
|
Czy fabryczny przycisk do aktywacji przednich czujników będzie pasował w miejsce zaślepek o wymiarach 23 mm x 33 mm widocznych na zdjęciu?
 |
|
|
|
 |
MiG25
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2023, 09:29
|
|
|
Trochę żałuję, że w trakcie pobytu w Wiśle nie udało mi się spotkać z Tokyo, jednak z drugiej strony poszedłem w kierunku montażu jednych z tańszych(49 zł za komplet) czujników parkowania co dało mi dużą oszczędność. Są w kolorze auta, więc pozostaje montaż we własnym zakresie. Minus to brak pojawiającej się ikony auta na wyświetlaczu centralnym, jednak w trakcie manewrów nie patrzę w to miejsce tylko w lusterka. Kilkuletnia praktyka potwierdza, że wystarczy sygnał dźwiękowy, a dodatkowo jazdę do tyłu wspiera kamera.
 |
|
|
|
 |
bilu
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2014
|
Wysłany: 11-08-2024, 20:23
|
|
|
Siema co masz podpięte pod niebieską kostkę? |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2024, 12:20
|
|
|
Trzy wyjęte to zaślepki. Zamiast jednej z nich mam dołożony port ładowania 2 x USB z wskaźnikiem ładowania.
Poszukaj na zdjęciach w aukcjach sprzedaży co tam ludzie mają dodatkowo. |
|
|
|
 |
|