[2.0 Ben+LPG] Brak reakcji na pedał gazu - tylko z rana |
Autor |
Wiadomość |
Noxvill
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II '12
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-10-2024, 10:40 [2.0 Ben+LPG] Brak reakcji na pedał gazu - tylko z rana
|
|
|
Witam Serdecznie,
Potrzebuje Waszej opinii, porady, pomocy.
Otóż od jakiegoś czasu zdarza się mnie że auto nie reaguje na wciśnięcie pedału gazu, Problem pojawił się na razie 3 krotnie, i tylko na zimnym silniku, czyli po przejechaniu ok 400m i tylko przy ruszeniu ze stopu. Akurat wjeżdżałem na skrzyżowanie to dosłownie się wkulal a nie wjechał. Po 2-3 sekundach już normalnie i problemu nie było przez kolejny tydzień.Żona oczywiście nigdy tak nie miała. Jak się lekko nagrzeje jest ok. Nie wiem czy może mieć to związek z wymianą oleju w skrzyni biegów bo w sumie chyba dopiero po niej to zauważyłem, oczywiście jest to automat. Jeszcze filtr powietrza mnie zastanawia ale może ktoś miał podobny problem to opisze jak się z nim rozprawil. Błędu na komputerze nie wyświetla.
Dzięki za wszelkie porady, pomoc i zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11176 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 08-10-2024, 13:53
|
|
|
Dzieje się to na benzynie? czy na gazie? a może podczas przełączania na gaz? Tak czy tak, przełącz rano na benzynę, i wtedy sprawdź, czy objaw występuje. |
|
 |
Noxvill
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2024, 14:20
|
|
|
Na benzynie, i tylko (jak na razie ) jak jest zimny. Brak reakcji silnika czy skrzyni po wciśnięciu gazu.
O tyle to dziwne że auto delikatnie ruszy tak "ciut ciut" wjeżdżam na skrzyżowanie (wtaczam sie) i pedał gazu zero reakcji. Tak że niecałe 2 sekundy. Potem do końca dnia jak jest auto używane z przerwami czy nbez nie pojawiło sie. Zjawisko bardzo niebezpieczne.
Info dodatkowe.
Skrzynia była w całości regenerowana, ma ok 10k km, olej w skrzyni wymieniany 300km temu. Napęd przód.
Mam wrażenie jakby komputer nie reagowal na pedał gazu bo za niska temperatura czegoś albo coś w tym stylu. Czegoś nie wykrywał. |
|
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 26-10-2024, 14:03
|
|
|
Obroty silnika wzrastają po naciśnięciu gazu? |
|
 |
Noxvill
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2024, 23:21
|
|
|
Żadnej reakcji na obrotomierzu. Po prostu wcisnolem pedał gazu i cisza. Niebezpieczne zjawisko szczególnie jak chcesz dynamicznie ruszyć. Podłączenie pod komputer nic nie wykryło. Nie wiem gdzie zacząć szukac. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 27-10-2024, 09:37
|