Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pajero 3.0 v6 problem z odpaleniem na letnim silniku
Autor Wiadomość
gimli2 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport V6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-01-2021, 21:38   Pajero 3.0 v6 problem z odpaleniem na letnim silniku

Prośba o pomoc. Auto na zimnym silniku pali od strzału. Gorący również. Jak pojeżdżę i zostawię na pół godziny lub dłużej (ale nie do zupełnego wystygnięcia) , to muszę kręcić z 10 sekund zanim zapali. Jak odpali to potem znowu od strzału. Posiadam instalacje LPG Stag.
Z góry dziękuję

tościk 
Forumowicz

Auto: '05 O1T
Wysłany: 25-01-2021, 11:11   

W sumie ciężko zgadywać. Ja na twoim miejscu zakręciłbym zawór od gazu, poczekał, aż auto resztę wypali i przerzuci na benzynę. Zgasić, odczekać, sprawdzić kilkukrotnie czy problem występuje. Jak przy zakręconym gazie nie ma, to znaczy, że któryś komponent w instalacji nawala. Najpopularniejsze w takich przypadkach to wtryskiwacze lub reduktor. Choć tu trochę dziwne, że na zimnym silniku problemu nie ma, dlatego nie ma co wróżyć, tylko diagnozować po kolei.

gimli2 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-01-2021, 12:42   

Wymieniłem filtr powietrza i paliwa, czujnik temperatury płynu chłodzącego - ten co daje sygnał do komputera. Problem pozostał. Wyjeżdżę gaz do zera i pojeżdżę na benzynie. W przyszłym tygodniu profilaktycznie wymienię świece i przewody

tościk 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2021, 15:00   

gimli2 napisał/a:
Wyjeżdżę gaz do zera i pojeżdżę na benzynie.

Pamiętaj, że instalacje sekwencyjne nie opróżniają bulti LPG do końca, więc może się okazać, że coś tam jeszcze będzie popuszczać. Zakręcenie zaworu daje pewność, że nie poleci nic.

Profilaktycznie to serio najpierw diagnozuj etapami. Bo wymienisz pół auta na marne :)

gimli2 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-10-2021, 20:21   

Problem się powiększa, tzn. obecnie auto zimne pali na dotyk, zaraz po zgaszeniu też pali na dotyk. Ale jak postoi z 5 minut to już ma problem z odpaleniem. Zaskakuje po paru sekundach ale tak jak by ledwo. Jak postoi z 20 minut to już trzeba kręcić z 10 sekund żeby odpalił albo z 3 razy krótkie kręcęnie rozrusznikiem. Bez znaczenia czy jeżdżę na benzynie czy LPG. Świece i przewody wymieniałem niedawno. Auto na gazie i benzynie pracuje równo, obroty nie falują, ma moc. Jedynie co to nie mogę u nikogo podłączyć pajero do komputera bo nie chce się połączyć.
Jakieś pomysły?

Slaweqk 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0
Wysłany: 24-10-2021, 09:00   

Wtryskiwacze ?

tościk 
Forumowicz

Wysłany: 25-10-2021, 12:08   

gimli2 napisał/a:
Problem się powiększa, tzn. obecnie auto zimne pali na dotyk, zaraz po zgaszeniu też pali na dotyk. Ale jak postoi z 5 minut to już ma problem z odpaleniem. Zaskakuje po paru sekundach ale tak jak by ledwo. Jak postoi z 20 minut to już trzeba kręcić z 10 sekund żeby odpalił albo z 3 razy krótkie kręcęnie rozrusznikiem. Bez znaczenia czy jeżdżę na benzynie czy LPG. Świece i przewody wymieniałem niedawno. Auto na gazie i benzynie pracuje równo, obroty nie falują, ma moc. Jedynie co to nie mogę u nikogo podłączyć pajero do komputera bo nie chce się połączyć.
Jakieś pomysły?

A zakręciłeś w końcu butlę od gazu, żeby sprawdzić? Zakręcasz zawór, wypalasz pozostałości, aż się przełączy na benzynę sam, zostawiasz na noc, czy ile tam potrzeba. Jak odpali, to masz w zasadzie dwie opcje - wtryskiwacze albo reduktor LPG. Jak nie odpali, to problem z benzyną, zapłonem, etc.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-10-2021, 13:22   

wystarczy zdjąć styk z elektrozaworu - obojętnie którego, czy na butli czy pod maską...

gimli2 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-10-2021, 23:40   

Butla LPG pusta i zakręcona. Problem pozostał. Zastanawiam się jak zweryfikować wtryskiwacze. Wymiana 6 szt w ciemno to 1800 złociszy

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 27-10-2021, 07:10   

mając LPG fajnie się testuje wtryski benzynowe - z poziomu softu LPG wyłączasz pojedyńczo wtryski gazowe i patrzysz jak na tym jednym wtrysku benzynowym się zachowuje silnik
inna sprawa, że kiedyś całą listwę z 6 wtryskami do EA5 kupiłem za 50zł, do podmiany miałem jeden, oczywiście musiał to być ten pod kolektorem...

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 16-11-2021, 09:10   Re: Pajero 3.0 v6 problem z odpaleniem na letnim silniku

gimli2 napisał/a:
Prośba o pomoc. Auto na zimnym silniku pali od strzału. Gorący również. Jak pojeżdżę i zostawię na pół godziny lub dłużej (ale nie do zupełnego wystygnięcia) , to muszę kręcić z 10 sekund zanim zapali. Jak odpali to potem znowu od strzału. Posiadam instalacje LPG Stag.
Z góry dziękuję

Czujnik położenia wałka rozrządu lub wału korbowego.

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 16-11-2021, 22:25   

Jak często masz poziom rezerwy benzyny?

gimli2 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2022, 08:49   

Zrobione jakiś czas temu. Wymieniłem uszczelki wtrysków benzyny.

[ Dodano: 25-06-2023, 11:14 ]
Po kilku tygodniach problem powrócił 😬 auto potrzebuje 5 sekund kręcenia na letnim silniku żeby odpalić. Jak jest ciepło to nawet po nocy nie odpala od strzała. Powoli brak pomysłów. Zastanawiam się nad wymiana przewodów i świec na oryginały. Ma ktoś inne sugestie?

Miniur 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3,0 V6
Wysłany: 10-11-2024, 19:58   

Witam, jestem tu nowy. Mam podobny problem z odpalaniem na letnim silniku. Mam pytanie czy udało się rozwiązać problem ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-11-2024, 14:56   

Prawdopodobnie się zalewa, podmieniłbym wszystkie wtryski na próbę.

Odpowiedz do tematu