Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów CVT |
Autor |
Wiadomość |
gelomeloman
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander SE 2.4B 4x4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2022, 15:22 Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów CVT
|
|
|
Witam.
Jako że dopiero niedawno znalazłem dobrą instrukcję wymiany oleju z filtrami - tak są dwa - w automatycznej skrzyni biegów CVT.
Niestety serwis autoryzowany twierdzi że tylko olej wymienia się co jest nieprawdą (2 lata temu byłem na wymianie oleju i kosztowało to coś ok 800zł ale na FV był tylko olej naliczony).
Potrzebujemy olej o specyfikacji MZ320262. Może to być RAVENOL ATF CVTF NS3/J4 Na filmie jest podany FUCHS TITAN ATF CVT ale u nas raczej niedostępny.
Filtr oleju chłodnicy nr 2824A006
Filtr oleju smoka nr 2824A007
Uszczelka misy skrzyni biegów 2705A015(do2015 roku) 2705A049 (od 2015 roku)
Instrukcja jest na YT po angielsku ale jest bardzo dobra. POLECAM
https://youtu.be/Ph926qQmLOg
Ja czekam na zamówione części i jak wymienię to napiszę ile dokładnie oleju wchodzi (instrukcja podaje ok 7L).
Edit:
Przy wymianie oleju spuściłem ze skrzyni łącznie z tym co ściekło i z filtrów około 5,5L
Polecam też dokupić nowy O-ring który jest w kubeczku z filtrem oleju.
O-ring 2720A096 |
|
|
|
|
Variant
Nowy Forumowicz
Auto: O3 19'
|
Wysłany: 22-12-2022, 16:26
|
|
|
1.Rozumiem że po zalaniu oleju na zimnym musi być górna granica bagnetu "COLD" wtedy przechodzimy przez wszystkie biegi po odpaleniu ?
2.Wystarczy tylko przejść każdy bieg po 5 sekund czy coś więcej ?
3.Znów sprawdzamy i znów w razie konieczności uzupełniamu do max cold i czas na przejaźdźkę ile km potrzeba żeby olej się nagrzał do 70-80 stopni przy temperaturze otoczenia 20 stopni... 10 kilometrów ?
4.Stosował ktoś zamiennik Febiego metalowego filtra ? Cena jest 12x mniejsza jak oryginał a to "tylko" filtr. |
|
|
|
|
Fred.X
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Paź 2017 Posty: 283 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 22-12-2022, 22:03
|
|
|
zobac na aledrogo są całe zestawy, a przynajmniej były |
|
|
|
|
|
szary11
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT, Colt CZ
|
Wysłany: 03-10-2023, 06:49
|
|
|
Instrukcja sprawdzona, wymiana poszła gładko. Dzięki.
Wg mnie nie jest niezbędna wymiana filtra oleju smoka. Jest on w pełni metalowy, sitko łatwo przepłukać rozpuszczalnikiem, spokojnie wytrzyma kolejne kilometry. Również teraz nie upierał bym się przy OE. Tu zamiennik też się sprawdzi. Ale na pewno przy wymianie oleju warto go zdemontować i oczyścić. Brudu u mnie było minimum, ale kilka paprochów się trafiło. |
|
|
|
|
gustdelf
Nowy Forumowicz gustdelf
Auto: outlander
|
Wysłany: 09-01-2024, 09:34
|
|
|
Cześć
Mój out jest z rocznika 2016, czy orientuje się ktoś jak sprawdzić typ skrzyni biegów, z tego co ogladam rózne instrukcje na yt sa dwa rodzaje skrzyni róznią się położeniem filtra, jeden ma fitr jak w filmie tu zamieszczonym tzn z dostepem od dolu, w innych fitlr jest umieszony w chłodniczce oleju i dostęp jest przerypany bo trzeba dostawac się od góry.
Drugie pytanie to czy taka wymiana jest wystarczająca, według instrukcji pojemnośc tego ukladu to 8 litrów od dołu da się spuścić tylko 5-5.5 litra, znaczy reszta zostaje w sprzęgle, gdzies czystałem, że przy takiej wymianie (statyczne) należy przeprowadzić ją dwukrotnie. |
|
|
|
|
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 476 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-01-2024, 09:57
|
|
|
gustdelf napisał/a: | Drugie pytanie to czy taka wymiana jest wystarczająca, według instrukcji pojemnośc tego ukladu to 8 litrów od dołu da się spuścić tylko 5-5.5 litra, znaczy reszta zostaje w sprzęgle, gdzies czystałem, że przy takiej wymianie (statyczne) należy przeprowadzić ją dwukrotnie. |
Wymieniaj te pięć litrów co dwa lata i nic lepszego nie wymyślisz dla skrzyni. Natomiast po kilku latach bez wymian można się pokusi o kolejny serwis po 20- 30 tys. km. |
|
|
|
|
gustdelf
Nowy Forumowicz gustdelf
Auto: outlander
|
Wysłany: 09-01-2024, 10:41
|
|
|
Ok, dzięki
A co do pierwszego mój VIN JMBXTGF7WGJ001461, czy moze ktoś podpowiedzieć jak jest umieszczony w tym modelu filtr w chlodniczce czy z boku w samej skrzyni?
Jeszcze odnośnie, który olej można zastosować to w Polsce Fuchs do tych skrzyni występuje pod nazwą Flex i wychodzi atrakcyjnie cenowo względem Ravenola
https://olejefuchs.pl/fuchs-titan-cvtf-flex-5-litrow.html |
|
|
|
|
|
Snoopi_lubin
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 03-02-2024, 14:55
|
|
|
A ma ktoś instrukcje jak to zrobić w Outlander PHEV z 2014 roku?
U siebie nie widzę ani bagnetu ani korka wlewu oleju. |
|
|
|
|
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 362 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 04-02-2024, 14:41
|
|
|
Snoopi_lubin napisał/a: | A ma ktoś instrukcje jak to zrobić w Outlander PHEV z 2014 roku?
Doprecyzuj: w jakim podzespole chcesz wymienić olej? |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
|
Snoopi_lubin
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 04-02-2024, 17:48
|
|
|
Rander napisał/a: | Snoopi_lubin napisał/a: | A ma ktoś instrukcje jak to zrobić w Outlander PHEV z 2014 roku?
Doprecyzuj: w jakim podzespole chcesz wymienić olej? |
Temat jest o skrzyni CVT.
Chodzi mi o wymianę oleju w skrzyni CVT w outlander phev z 2014 roku |
|
|
|
|
bilu
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2014
|
Wysłany: 11-08-2024, 11:48
|
|
|
Podobną skrzynię mam w dodge caliber i wymieniam wszystko co 80 tyś km. Olej kolor słomkowy, Zero problemów. Niedługo chyba zrobię podmianę w miśku. Skrzynia dobrze traktowana wytrzymuje długie kilometry. Najważniejsze to dobre jej traktowanie i chłodzenie. |
|
|
|
|
kaspro84
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander Sport Se (ASX)
|
|
|
|
|
szary11
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT, Colt CZ
|
Wysłany: 12-11-2024, 23:39
|
|
|
Patrząc na ceny oleju oryginalnego i innych zamienników to raczej nie poszedł bym w ten mobil. W tej cenie ciężko o dobry olej silnikowy, a co dopiero do CVT.
Osobiście zdecydowałem się na Revenol i taki planuję w dalszym czasie stosować. |
|
|
|
|
kaspro84
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander Sport Se (ASX)
|
Wysłany: 13-11-2024, 07:16
|
|
|
szary11 napisał/a: |
Patrząc na ceny oleju oryginalnego i innych zamienników to raczej nie poszedł bym w ten mobil. W tej cenie ciężko o dobry olej silnikowy, a co dopiero do CVT.
Osobiście zdecydowałem się na Revenol i taki planuję w dalszym czasie stosować. |
Ostatecznie tak właśnie zrobiłem |
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! |
|
|
|
|
johan666666
Nowy Forumowicz
Auto: O III, 2.0 Pb, 4J11, FWD, CVT
|
Wysłany: 29-11-2024, 13:38
|
|
|
Hej wszystkim.
Chciałem tylko podziękować-dzieki Waszym opisom wymieniłem samodzielnie olej w skrzyni statycznie zgodnie z sztuką użytkownika a nie sztuką ASO.
Faktycznie ASO nie wymienia filtrów ani nie zdjemuja nawet miski do czyszczenia...
Pomimo, że przy przebiegu 50 tys olej nie był mega brudny, to w smoku było parę paprochów, filtr chłodniczki brudny/szaro-siwy. Na magnesach i w misce siwe błotko.
Także jeszcze raz dziekuję- głównie gelomeloman,Variant i szary11.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|