Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Lancer VII 2006 1.6] Ile oleju do ASB?
Autor Wiadomość
LarsKrauze 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer VII 1.6 2006
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2024, 12:01   [Lancer VII 2006 1.6] Ile oleju do ASB?

Witam.
Mam Lancera VII 1.6 z 2006 roku o mocy 98km,(wersja europa) skrzynia biegów automatyczna 4 biegowa z możliwością tiptronica bez filtru (filtr wśrodku trzeba rozpaławiać skrzynie by go wyjąć, prawdopodobnie to jakaś skrzynia z serii f4a4?)

VIN:JMBLRCS3W7U000401

I mam pytanie czy ktoś wymieniał i wie ile jest idealnie oleju przy wymianie? Ciężko mi to określić bowiem kupiłem go gdy miał spory wyciek z przewodów skrzyni, musiałem je wymienić a wtedy zlałem jedynie 2L , zalałem go wtedy 4,9L ravenola sp3 i sobie jeździłem z 40 tys km bez problemu- wszystko było ok , a teraz znowu wymieniłem olej ,zalałem 5l tego samego oleju ravenola sp3 i całkowicie pogorszyła się kultura jakby zmiany biegów, przy puszczeniu pedału gazu przy dużej predkosci zaczyna jakby hamować skrzynią - coś takiego jak retarder w tirze się zrobiło. Dolałem mu z 250ml więcej to to ustało ale jak zobaczyłem miarką to śmierdzi spalenizną mi z bagnetu.

Bagnet żyje od początku własnym życiem i nie rozumiem zbytnio tego, bo w każdych innych autach na zimnym silniku na zimnym oleju przy zgaszonym aucie poziom oleju jest dużo dużo powyżej max i potem jak się sprawdza olej na rozgrzanym aucie po jeździe testowej i pozapinaniu biegów to wiadomo on sobie spada, a tutaj jest cały czas ten sam poziom czy się sprawdza po rozgrzaniu skrzyni czy na zimnym.

Pytanie bo próbuje określić ile się ogólnie dolewa do takich skrzyń przy wymianie oleju? Jeśli pamietacie ile dolewaliście to będe wdzięczny, jeśli nie to powiedzcie tylko czy bliżej 3l , czy bliżej 6l ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2024, 13:44   

LarsKrauze napisał/a:
jak się sprawdza olej
na rozgrzanej skrzyni - najlepiej z 20km przejechać (tyle precyzuje instrukcja) i na pracującym silniku na P lub N powinno być między znacznikami bagnetu HOT

Odpowiedz do tematu