Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Carisma montaż spryskiwaczy reflektorów
Autor Wiadomość
Carisma Majster 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 automat
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-12-2024, 15:21   [Cari 1.6] Carisma montaż spryskiwaczy reflektorów

Dzień dobry wszystkim mam drobne pytanie natury technicznej
Chciałbym zamontować spryskiwacze reflektorów do carismy po lifcie.Pomijając odpowiedź "po co?" mógł by ktoś doradzić czy instalacja elektryczna fabryczna ma odrazu kabel do pompki spryskiwacza reflektora (jeśli tak pewnie też ten kabel idzie odrazu do kabiny i do przycisku który powinien być na manetce kierunku ale to już moje domniemanie) czy trzeba kombinować ? :D

Po za tym jest to mój pierwszy wpis na forum mimo ze czesto korzystam . Niedawno skończyłem przeróbke mojej carismy po lifcie na "klimatronik" ichniejszy ale to temat na inną historie .

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 02-12-2024, 16:06   

Fabrycznie w Carismach o ile wiem nie były montowane reflektory ksenonowe, więc i instalacja do spryskiwaczy tychże ani tez układ samopoziomowania nie były montowane fabrycznie, bo i niby po co ?? Do lamp halogenowych spryskiwacze potrzebne/wymagane nie są.
Zostaje Ci własnoręczna rzeźba.

Carisma Majster 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2024, 16:23   

Też mi się tak zdaje że bede musiał rzeźbić ale nie daje mi spokoju fakt że w carismach wystepowały spryskiwacze reflektorów fabrycznie i na manetce do uruchamiania świateł / kierunku był na czubku przycisk właśnie do uruchamiania spryskiwaczy reflektorów. Pomyślałem sobie że może jednak kable są pociągniente no ale puki nie bedzie soboty nie bede mógł bezpośrednio sprawdzić. Może jednak ktoś ma jakieś dodatkowe informacje na ten temat ?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-12-2024, 20:25   

Chyba będziesz potrzebował: manetki z włącznikiem spryskiwaczy, przekaźnik pod maskę, pompkę i jakiś zestaw dysz z przewodami wodnymi.
Teoretycznie instalacja od manetki do pompki powinna być.
Poszukaj jest parę tematów montaż na ruskiej stronce www.drive2.ru .

Carisma Majster 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2024, 21:14   

Właśnie w tym sęk że wszystko będe posiadać. Znalazłem gościa który ma oryginalne dysze z pompką ( pompka jest ta sama co do zwyklych wiec tez nie dramat) no i manetke z włącznikiem chociasz moja manetka w lepszym stanie ma nadruki może się uda 1 z 2 poprzekładać by był ideał. Przewody wody też nie problem a tak się składa że będe zderzak wymieniał bo ten co mam troszku potrzaskany był więc idealne warunki by spryskiwacze zrobić .

Co prawda nie wiem jak się spisuje taki wynalazek bo nigdy nie miałem spryskiwaczy reflektorów niby po zdjęciach widać efekt że tam gdzie psika ciągle czyste w szczególność w zime gdy caly syf na auto idzie no ale czas pokaże .

PS. No fajna bestia i to dodatkowo kombik . Moja cari w sedanie i wiecznie w modlitwie ze moja dziewczyna zderzakiem nie zachaczy no ale sama chciała takie auto :P

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-12-2024, 22:13   

apg2312, nie musi być tak, że w danym modelu nie było reflektorów ksenonowych, więc nie były też w nim montowane spryskiwacze reflektorów. Jedno nie wyklucza drugiego. Są kraje, w których spryskiwacze reflektorów są wymagane przepisami, np. Szwecja i tam nawet Tico musiało by posiadać spryskiwacze reflektorów. Tak samo jest w Galancie EA, nigdy nie były w nim montowane reflektory ksenonowe (poza akcesoryjnymi reflektorami CIBIE), a wszystkie, które widziałem ze Szwecji mają spryskiwacze reflektorów. I cała wiązka elektryczna w każdym Galancie jest pod nie przygotowana. Wystarczy wymienić/dołożyć to co napisał Bizi78 plus większy zbiornik płynu spryskiwaczy z dodatkową wysokociśnieniową pompką i gotowe.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 03-12-2024, 14:08   

Hugo napisał/a:
nigdy nie były w nim montowane reflektory ksenonowe (poza akcesoryjnymi reflektorami CIBIE), a wszystkie, które widziałem ze Szwecji mają spryskiwacze reflektorów

OK. Pewnie macie rację, nie będę dyskutował ;)
Tylko problem widzę w tym, ze większość Carism jeżdżących po Polsce była albo (jak np. moja) kupiona w Polsce, albo sprawdzona z Zachodu. Rzadko kiedy ze Skandynawii. Więc szansa , ze na jakimś szrocie rozebrano Cari z krainy wikingów, i do sprzedaży jest manetka kierunkowskazów z przyciskiem spryskiwacza, jest IMHO naprawdę nikła. Bo dysze jakieś, przewody i dodatkową pompkę pewnie idzie dopasować. Tak na marginesie, pompka musi być mocniejsza niż do spryskiwaczy szyb (na reflektorach nie ma wycieraczek), więc żeby cokolwiek to dawało, musi być sporo większe ciśnienie płynu. Z tym wiąże się też fakt, że warto by mieć większy zbiorniczek na płyn, tak przynajmniej gdzieś wyczytałem.
Jest też teoretycznie opcja, żeby spryskiwacz reflektorów podłączyć pod spryskiwacz szyby przedniej, wtedy nie potrzeba by było nowej manetki.
Oczywiście, można też odwiedzić ASO Mitsubishi, i raz, dopytać się o fabryczne spryskiwacze reflektorów w Carismach, ba, może nawet kupić wszystkie potrzebne do przeróbki części ?? Centralny magazyn jest w Holandii, więc o ile takowe ustrojstwo występowało fabrycznie, to każde ASO bez problemu części sprowadzi.

Carisma Majster 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2024, 15:07   

agp2312 o dziwo nie jest problemem kupić manetke odpowiednią i spryskiwacze bo jak powtarzam te komponenty mam (oryginały z demontażu). Drobny problem jedynie miałem z przekaźnikiem ale tez udało się mi znaleść odpowiedni.
W sobote będe mógł powiedzieć więcej jak i czy instalacja elektryczna jest domyślnie ale dzieki Bizi78 który nakierował mnie gdzie znaleść informacje to rzeczywiście jeden gość z tej ruskiej strony robił przeróbke taką jak ja i była ona typowo plug and play. W zbiorniku faktycznie powinna być mocniejsza pompka którą wraz z spryskiwaczami będe mieć montaż jakoś sobie poradze bo miejsce przeznaczone na nią jest ale dziury nie ma wiec wiadomo co trzeba zrobić. Zbiornik płynu jest i tak ogromny w carismie nie widziałem większego więc wydaje się że nie ma wyboru aby jeszcze większy był ale ręki nie dam może czegoś nie wiem .

Reasumując nie nie trzeba w aso szukać i tak z demontażu się da dorwać :D
Ostatnio zmieniony przez Carisma Majster 03-12-2024, 20:14, w całości zmieniany 1 raz  

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-12-2024, 20:07   

Pompki spryskiwaczy lamp szukaj z carismy lub starego space stara.
Jak będziesz szukał pompki z innego auta to szukaj wraz z kostką instalacji bo trzeba będzie przelutować.
Kostka powinna być w miejscu zaznaczonym kółkiem na schemacie i powinna być na 100% bo wychodzi z głównej wiązki.

Carisma Majster 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2024, 21:10   

Więc tak sprawdziłem kable są jak na schemacie. Niestety w tym tygodniu nie zamontuje bo się przeziembłem. Postaram się gdy będe montował porobić zdjęcia i wrzucić tutaj w formie mini poradnika a może na przyszłość komuś się przyda. Narazie jednak muszę wyzdrowieć :) Dzieki wielkie za dotychczasową pomoc !

Odpowiedz do tematu