Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy podatek od aut spalinowych
Autor Wiadomość
tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2024, 10:20   

Marcino napisał/a:
tościk napisał/a:
Płacić będziemy wszyscy. Tyle samo

To wiadomo. Specjanie na podpuchę tekst rzuciłem. Ale jakoś się tym spcjanie nie jaram ze będa koljene opłaty. Cieszę sie kazdym kolejnym dnie, i nie zawrcam sobie głowy takimi tematami gdzie nas straszą.

Mnie niestety przeraża, że można spotkać coraz więcej takich komentarzy, jak ten co napisałeś wyżej i zbierają one spory poklask.
I wiadomo, że jakby się człowiek wszystkim przejmował, to by oszalał, natomiast sądzę, że obok pewnych rzeczy nie można przechodzić obojętnie.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 07-03-2024, 11:40   

Wyrażam swoje zdanie głosując w wyboracj, udzielam sie lokalnie. Ale nie pojde palic opon pod sejm strajkować bo bedzie nowy podaek. A jak go nie bedzie ? to tylko trace swoj czas na dywagacje.
Już sie UE z sielonego ładu wycofuje, za chwile korekta jesli o spalinowe bedzie a u nas rolncy podlani paliwem przez Pisorów robią borute a 8 lat siedzieli cicho.
Tak ze nie mów ze moje podejscie jest złe. Bedzie petycja tez podpisze, ale dla mnie to jest takie sianie paniki celowe
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

VG 
Forumowicz

Auto: 2x Outek 2.0/2.2
Wysłany: 07-03-2024, 22:53   

Marcino napisał/a:

Już sie UE z sielonego ładu wycofuje,

śmiechłem :

" Komisja Europejska zareagowała na słowa Janusza Wojciechowskiego. "Komisarz Wojciechowski wypowiadał się jako osoba prywatna, co w żaden sposób nie odzwierciedla oficjalnego stanowiska Komisji. Jesteśmy przekonani, że rolnictwo, polityka klimatyczna i ochrona przyrody mogą iść w parze. Potrzebujemy jednego i drugiego" – przekazano w komunikacie, do którego dotarł reporter telewizji Polsat News w Brukseli.

KE zaznaczyła, że wkrótce przedstawi "szereg propozycji mających na celu sprostanie wyzwaniom stojącym obecnie przed rolnikami". "Równolegle, niedawno ustanowiony Dialog Strategiczny w sprawie Przyszłości Rolnictwa UE bada, w jaki sposób stworzyć nowy konsensus, aby zająć się bardziej złożonymi, długoterminowymi kwestiami" – czytamy w komunikacie."

parafrazując :

kiedy przyszli po górników nie protestowałem bo nie jestem górnikiem,
kiedy przyszli po rolników , nie protestowałem bo nie jestem rolnikiem
kiedy przyszli po tych co grzeją się węglem nie protestowałem bo nie mam pieca na węgiel .... itd..
kiedy przyszli po mnie , nie było komu protestować

Marcino napisał/a:
a u nas rolncy podlani paliwem przez Pisorów robią borute a 8 lat siedzieli cicho.

a co do "boruty" robionej przez rolników , zdziwko c'nie ? taka ta Polska "uśmiechnięta" :
https://www.youtube.com/watch?v=ithJ8ISQAKE

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 08-03-2024, 18:27   

Marcino napisał/a:
Tak ze nie mów ze moje podejscie jest złe.

Absolutnie nie krytykuję twojego podejścia.
Wyrażam tylko swoją opinię, że obok pewnych rzeczy nie można przechodzić obojętnie, ale nie narzucam ci tego, tak samo jak nie wyganiam cię palić opon pod sejmem. Sam też tego nie robię i nie mam zamiaru.
Nie udaję natomiast, że nic się nie dzieje i mnie ani innych to nie dotyczy.
Jeśli po rozmowie okaże się, że nakłoniłem chociaż jedną osobę do zainteresowania się tematem i nie przechodzenia obok niego obojętnie, to fajnie. To co napisałeś o wyborach i petycjach to już jest forma działania, a nie zlewania tematu.

Marcino napisał/a:
Już sie UE z sielonego ładu wycofuje, za chwile korekta jesli o spalinowe bedzie

Nie słyszałem, żeby się UE z zielonego ładu wycofywało. PO tak samo jak PiS mataczy w takich sprawach, byle tylko społeczeństwo wyciszyć. KPO też już wypłacali zaraz po wyborach, tylko UE nic o tym nie wiedziało.
A korekta na spalinowe może będzie, ale tylko jak się okaże, że Niemcom zyski za mocno spadną, bo ich Chińczycy dawno prześcignęli w produkcji tanich elektryków.

Marcino napisał/a:
a u nas rolncy podlani paliwem przez Pisorów robią borute a 8 lat siedzieli cicho

Nie sądzę, żeby PiS miał też zasięgi europejskie. A protesty jednak po całej Europie przejechały. Takie czasy, że kasta władców odpłynęła od społeczeństwa i jak się nie zrobi porządnych protestów, to nic nie zauważą.
Słuchałem trochę wywiadów różnych polityków i nawet tacy radni z Warszawy są na tyle butni, że się zasłaniają tylko tym, że ludzie na nich zagłosowali i ich wybrali, więc mogą robić co chcą. Nieważne, że ich własnym wyborcom się to nie podoba, bo dostali mandat do rządzenia :roll:

VG 
Forumowicz

Wysłany: 08-03-2024, 19:41   

Kolejny kwiatek :

"Jak przyznała pani poseł z Lewicy, Paulina Matysiak: "Będziemy zmierzać w stronę 30 km/h jako podstawowej prędkości w miastach w Polsce.""

Szaleństwa ciąg dalszy .....

tutaj Uszi o węglu (też zielony ład) :
https://www.youtube.com/watch?v=xiezDy91T_4

BTW : spałowany podczas demonstracji rolnik który dostał padaczki zmarł (są filmy z jego reanimacji)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 11-03-2024, 11:23   

VG napisał/a:
"Będziemy zmierzać w stronę 30 km/h jako podstawowej prędkości w miastach w Polsce

Na osiedlowych dróżkach może być, być może nie sprecyzowala, bo inaczej nie wyobrażalne.
Na tych co zarcie/katerimg wozą to nawet progi nie działaja tak zapierdzielaja po osiedlówkach

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)

VG 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2024, 13:45   

Marcino napisał/a:
być może nie sprecyzowala, bo inaczej nie wyobrażalne.

Tutaj chyba wszystko podsumowane i o elektrykach i o 30km/h w miastach i o podatku od aut i o tym ze naprawa silnika czy naprawa blacharska bedzie oznaczać że auto będzie odpadem , myślę ze warto się dzielić tym filmem :

https://youtu.be/yokey1sPsdA?si=geslLcL3U0MpEEVP

Tiamat 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Wysłany: 11-03-2024, 19:52   

Właśnie miałem wrzucić, ale mnie uprzedziłeś :wink:

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 12-03-2024, 09:03   

W temacie podatków moze nie jest ale tutaj stanowisko Toyoty

[ Dodano: 12-03-2024, 09:10 ]
I tutsaj ciekawostka..
https://www.tiktok.com/@a...478647866166561

https://vm.tiktok.com/ZGefRMj1b/

VG 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2024, 19:31   

Marcino napisał/a:
W temacie podatków moze nie jest [..]

to chyba fragment z tego linku co podałem wyżej

Tutaj naprawa e-trona :

https://spidersweb.pl/autoblog/koszt-naprawy-samochodu-elektrycznego-stluczka-samochodem-elektrycznym/

MitsuMT 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX Int+ 2020, Colt Invi 2023
Wysłany: 06-12-2024, 17:05   

Temat wraca :evil:
https://www.youtube.com/w...t59TzPS0&t=469s

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-12-2024, 13:11   

Bardzo dobrze - ludzie dokonują wyborów, od 20 lat na zmianę ci sami komuniści i wasale unijnych lobbystów. Może kiedyś do nich dotrze, żeby się zastanowić przy kim stawiają ptaszek na karcie wyborczej...

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Wysłany: 16-12-2024, 17:34   

Powyższe opinie skłoniły mnie panowie do podzielenia się z wami dwoma cytatami słynnego,zwanego ,,ojcem narodów" socjaldemokraty..Towarzysz Koba/Józef Stalin na demokracji znał się jak mało kto, oto jego spostrzezenia: 1--ci którzy głosują nie decydują o niczym! Ci którzy liczą głosy decydują o wszystkim!.. Drugie jest jeszcze mądrzejsze...niestety..2-- Gdy ludzie nie chcą głosować na naszego człowieka to muszą mieć alternatywę, jakiegoś innego naszego człowieka....

Odpowiedz do tematu