Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] wymiana paska w serwisie
Autor Wiadomość
Zosia
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2007, 22:53   [CJ1A 1.3] wymiana paska w serwisie

Witam wszystkich.
sprowadzilem colta z 97roku, 1.3 GLX od starszej osoby prywatnej z niemiec. Przebieg 127ts, mam ksizke z pelna informacja o corocznzch przegladach oraz przebiegach, jednak w ksiazcze brak info o wymianie paska rozrzadu. Jak moge sprawdzic czy pasek byl wymieniany, auto jest naprawde w swietnym stanie i nie chce zeby to sie zmienilo. Sam pasek zamierzam wzmienic ale w tej chwili kasy brak po jakim czasie jest wymiana w serwisach.

Z grory dzieki za pomoc.

pozdry

PS
zajefajne forum
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 13-10-2007, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

kamil 
Forumowicz

Auto: eclipse 2g,fto,2xcjo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-06-2007, 22:57   

co 90tyś km ale lepiej zmieniac wczesniej tak co 60tyś km

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-06-2007, 00:24   

Zosia napisał/a:
Jak moge sprawdzic czy pasek byl wymieniany
Tego na 100% sprawdzić nie można. Jeśli nie masz wzmianki o wymianie to zrób to jak najszybciej.

Marino 
Mitsumaniak
żółte niepozorne

Auto: Colt CJ0 1.3 twenty
Wysłany: 05-06-2007, 15:15   

można zdjąć osłony z paska i z poziomu kanału poświecić latarką na śrubę trzymającą dolne koło, paluchem można dotknąć i zbadać czy śruba ma uszkodzenia mechaniczne od klucza. jak ma to była odkręcana i pasek wymieniany. Cóż więcej... popatrz jaki masz pasek, jakiej firmy i w jakim jest stanie wizualnym, czy ładny czarny czy szary. Sama wymiana paska i rolki nie jest aż tak kłopotliwa, dwie godzinki, dwa Tyskie w sobote i po temacie:)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 15:38   

Marino napisał/a:
można zdjąć osłony z paska i z poziomu kanału poświecić latarką na śrubę trzymającą dolne koło, paluchem można dotknąć i zbadać czy śruba ma uszkodzenia mechaniczne od klucza. jak ma to była odkręcana i pasek wymieniany. Cóż więcej... popatrz jaki masz pasek, jakiej firmy i w jakim jest stanie wizualnym, czy ładny czarny czy szary.

To jest absolutnie niemiarodajne!
1. Czy przebieg jest prawdziwy?
2. Nawet jeśli przebieg jest prawdziwy, rozrząd powinien być wymieniony przy 90.000. Po przejechaniu kolejnych prawie 40.000 śladów na śrubie widać nie będzie. A jeśli jednak przy 90.000 pasek nie był wymieniony?
Marino napisał/a:
Sama wymiana paska i rolki nie jest aż tak kłopotliwa, dwie godzinki, dwa Tyskie w sobote i po temacie:)
Nie zapominajmy tez o wymianie uszczelniaczy.

Marino 
Mitsumaniak
żółte niepozorne

Auto: Colt CJ0 1.3 twenty
Wysłany: 05-06-2007, 16:38   

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, o co pytała Zosia
Zosia napisał/a:
Jak moge sprawdzic czy pasek byl wymieniany

Ślady na śrubie świadczyć będą, że była tam ingerencja klucza a to daje pewną nadzieję, że pasek był wymieniany. Być może poprzedni właściciel zrobił wymianę (co widać na śrubie) ale nie dokonano mu wpisu.
W przeciwnym wypadku, jeżeli wszystko jest fabrycznie nietykane to trzeba się tym zająć jak najszybciej.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 08:39   

Marino napisał/a:
Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, o co pytała Zosia
Teraz wszystko jasne. 8) Tak czy inaczej ze swojej strony zalecam wymianę. Koszt niewygórowany, a będzie pewność, że pasek został wymieniony.
I jeszcze jedna sprawa: Zosia, określ jasno swoją płeć. W profilu jesteś kobietą, a piszesz:
Zosia napisał/a:
sprowadzilem colta z 97roku

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 06-06-2007, 23:05   

oprócz paska do wymiany rolki inapinacz

[ Dodano: 06-06-2007, 23:12 ]
wymienia się to jako komplet . Jeśli szczeli pasek koszty naprawy 10 razy ??? większe sprawdż czy nie ma kartki obok zawiasu górnego drzwi kierowcy Ja mam tam wklejoną z ilością km do wymiany

[ Dodano: 06-06-2007, 23:23 ]
co do przebiegu km prawie wszystkie COLTY z Niemiec mają przebieg ok 130000 km a właściciel to osoba w podeszłym wieku :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: po prostu w niemczech rejestruje się samochody na dziadka lub babkę opłaty są mniej sze licznik wColcie cofa się w parę minut a w papierach pisze się to czego oczekuje klient Ilość km oceń po stanie tapicerki anie po stanie liczmika przy okazji sprawdz filtr powietrza ,paliwa ,iolej w silniku

[ Dodano: 06-06-2007, 23:34 ]
wejdż na forum jest wkilku miejscach owymianie paska chodzi o typ ,producenta są ceny akupić morzesz u najleprzego sprzedawcy dla COLCIARZY Japanaze MAREK MALIK PABIANICE 602224584 lub 0422154402 podajesz rok typ silnika iczęści są do twego COLTA

[ Dodano: 06-06-2007, 23:38 ]
wymiana w stacji Mitsubishi drogo

[ Dodano: 06-06-2007, 23:38 ]

[ Dodano: 06-06-2007, 23:39 ]

dzino3
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 12:46   

Miroslaw1305 napisał/a:
oprócz paska do wymiany rolki inapinacz

[ Dodano:, 23:12 ]
wymienia się to jako komplet . Jeśli szczeli pasek koszty naprawy 10 razy ??? większe sprawdż czy nie ma kartki obok zawiasu górnego drzwi kierowcy Ja mam tam wklejoną z ilością km do wymiany

[ Dodano:, 23:23 ]
co do przebiegu km prawie wszystkie COLTY z Niemiec mają przebieg ok km a właściciel to osoba w podeszłym wieku :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: po prostu w niemczech rejestruje się samochody na dziadka lub babkę opłaty są mniej sze licznik wColcie cofa się w parę minut a w papierach pisze się to czego oczekuje klient Ilość km oceń po stanie tapicerki anie po stanie liczmika przy okazji sprawdz filtr powietrza ,paliwa ,iolej w silniku

[ Dodano:, 23:34 ]
wejdż na forum jest wkilku miejscach owymianie paska chodzi o typ ,producenta są ceny akupić morzesz u najleprzego sprzedawcy dla COLCIARZY Japanaze MAREK MALIK PABIANICE lub podajesz rok typ silnika iczęści są do twego COLTA

[ Dodano:, 23:38 ]

[ Dodano:, 23:38 ]

[ Dodano:, 23:39 ]
panowie jak nie ma kartki z przebiegiem to paska ja nigdy nie sprawdzam tylko wymieniam bo to sa grosze w porownaniu z konsekwencjami

Bolo
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2007, 21:47   

Mój Colcik też nie miał żadnej adnotacji w książce serwisowej odnośnie rozrządu. Wymieniłem cały komplet plus olej, filtry oleju, paliwa i powietrza i paski. Zapłaciłem z częściami i robocizną 930 zł. A w serwisie w Szczecinie chcieli tylko za rozrząd 1.300 zł ...

Tybek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-06-2007, 09:19   

Strasznie drogo!

Ja zapłaciłem w warsztacie mitsubishi za rolke, rozrząd (gwarancja na cały okres eksploatacji paska :) ), klinowy i świece (części + robocizna) 430 zł... oleje i filtry chyba ok. 200zł. Co daje 630zł.

Do tego zrobili podpórke pod klape z maski, bo była zardzewiała i zaczepy na akumulator, plus tylnią wycieraczke bez dodatkowych kosztów :)

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 11-06-2007, 10:24   

Jezeli Bolo robił na oryginałach (pasek, uszczelniacze, napinacz czyli komplet) to tyle mniej wiecej wyjdzie. Na zamiennikach faktycznie można się zmieścić w 500zł

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

Tybek 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-06-2007, 11:19   

Co jest oryginał, co jest zamiennik...?

Ja mam rozrząd firmy Gates. Świece, to chyba nie ma czegoś takiego jak zamiennik :) no a klinowy, to nie wiem. Poprostu mechanik mi powiedział, że do wszystkich mitsubishi dają te części i nigdy nie mieli reklamacji, więc nie kombinowałem po swojemu, w końcu to jest warsztat mitsubishi, więc pewnie się znają.

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 11-06-2007, 18:34   

Oryginał czyt. z napisem Mitsu na opakowaniu lub na części - pasek, uszczelniacze, napinacz

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

Tybek 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-06-2007, 10:31   

A to o to chodzi :) jeśli te części co mi wstawił są dobre, to po co przepłacać tylko dlatego, że jest napis mitsu heh

Odpowiedz do tematu