Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zbyszekm2
06-05-2019, 08:14
[Pajero] pompa wtryskowa 3.2DI-D
Autor Wiadomość
pijo23 
Nowy Forumowicz
Pijo

Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2019, 17:31   

zbyszekm2 napisał/a:
pijo23 napisał/a:
Witam Ponownie proszę o pomoc :( pajeroIII 3,2 did automat 2006r zimny pali od kopa ciepły zależy ale w większości ciężko po odpaleniu pracuje równo przyspieszenie spoko chociaż zauważyłem na wolnych obrotach chwilową zmianę pracy na sekundę może ? kontrolki nie świecą

Sprawdź rozrusznik

Rozrusznik Wymieniony kręci aż miło Ale :( niestety nic się z paleniem nie zmieniło a nawet czasami spadają obroty (trakuje) i potrafi zgasnąć przy ruszaniu ????

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 18-01-2019, 08:34   

pijo23 napisał/a:
zbyszekm2 napisał/a:
pijo23 napisał/a:
Witam Ponownie proszę o pomoc :( pajeroIII 3,2 did automat 2006r zimny pali od kopa ciepły zależy ale w większości ciężko po odpaleniu pracuje równo przyspieszenie spoko chociaż zauważyłem na wolnych obrotach chwilową zmianę pracy na sekundę może ? kontrolki nie świecą

Sprawdź rozrusznik

Rozrusznik Wymieniony kręci aż miło Ale :( niestety nic się z paleniem nie zmieniło a nawet czasami spadają obroty (trakuje) i potrafi zgasnąć przy ruszaniu ????

Trzeba dać pompę do weryfikacji

seven9 
Nowy Forumowicz

Auto: (byl) Shogun 3.2 '06
Kraj/Country: UK
Wysłany: 20-01-2019, 09:42   

Witam,
Ja bym spróbował jeszcze dolać do baku z małą ilością paliwa (max 1/3 baku) LIQUI MOLY 2666 Oczyszczacz wtryskiwaczy. Taką mieszankę wyjeździć aż się rezerwa zapali. Niewiele kosztuje, a może pomoże.
Pozdrawiam.

pijo23 
Nowy Forumowicz
Pijo

Auto: Pajero III
Wysłany: 30-04-2019, 18:30   

wszystko sprawdzone ,rady Zbyszka wykonane ,niestety nic się nie zmieniło :( Prawdopodobnie trzeba pompę dać do regeneracji Kogo polecacie ? Słyszałem że diesel technika z lublina robi dobrze ? jakieś opinie ?

Gruby_50 
Nowy Forumowicz
Gruby_50

Auto: Pajero IV
  Wysłany: 01-05-2019, 17:00   Pompa, a benzyna poproszę o pomoc

Witam
przez nieuwagę zatankowałem benzynę do Pajero IV z silnikiem 3,2 DID. Przejechałem nieświadomy 87 km. Po tym okresie auto postało i zaczęły się problemy.
Paliwo zlane wlana ropa
- silnik pracuje nierówno
- nie wkręca się na obroty
- dymi na biało - niebiesko i śmierdzi
- komputer nie pokazuje żadnych błędów

Co mam zrobić aby niepotrzebnie nie wydawać worka kasy

Z góry dziękuje

Machal11 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3Long
Wysłany: 26-09-2019, 22:51   

Witam wszystkich którzy mają problem z pompą zexel ,miałem i ja pajero III 3.2 did long 237000 przebiegu 2006 r. Obdzwoniłem w tym temacie chyba większość firm które tym problemem się zajmują wszędzie słyszałem chore ceny za usługę oraz bajki na temat ile to czasu się pompę wyjmuje oraz naprawia i ponownie montuje .Wreszcie trafiłem na mały warsztat w miejscowości Wojciechów 79 koło Nałęczowa u Pana Wojciecha Zygo ,pompę wyjął w pół godziny rozebrał skorygował zepsute części wyczyścił wymienił co zepsute i zamontował ponownie wszystko to w cztery łącznie godziny przy okazji wymienił oraz naprawił parę innych rzeczy pełny profesjonalizm polecam bo wiedza i fachowość to dzisiaj rzadkość co do ceny to mniej więcej połowa tego co proponują inni zero naciągania
Pozdrawiam PM
Ostatnio zmieniony przez Machal11 01-10-2019, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-09-2019, 14:56   

Sprawdzałeś w jakim stanie jest zbiornik paliwa "od środka"?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Machal11 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3Long
Wysłany: 29-09-2019, 16:10   Pompa zexel pajero 3.2 did

Zbiornik wymieniony na plastikowy jakiś czas temu ,wlew również opiłków ani świecących elementów w baku ani w filtrze nie było (rozebraliśmy go na części) tylko pompa była wadliwa w kilku elementach ,mechanik którego opisywałem powyżej przy mnie ją rozbierał więc widziałem optycznie zatarcia i rysy na konkretnych elementach opiłki były pod nastawnikiem
Pozdrawiam PM
Ostatnio zmieniony przez Machal11 01-10-2019, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-09-2019, 20:36   

Czyli tam gdzie zwykle ;)
Powodzenia :)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Daroot 
Forumowicz
Daroot Garage

Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Wysłany: 17-02-2020, 08:18   

Witam. Dzisiaj moje pajero strzeliło fochem.
Podczas jazdy przestało reagować na pedał gazu, dokulałem się na wolnych obrotach do pracy.
Objawy: zapalił idealnie, od kopa, chodzi równiutko na wolnych, przy próbie dodania gazu, bardzo powoli wkręca się na obroty, szarpie silnikiem i dymi na biało, nie udało się więcej niż 2,5 tyś obr - ewidentnie układ paliwowy - sama praca silnika nadal bardzo przyjemna, cicha. Na desce brak błędów. Zalecenia? :)

EDIT: po ponownym uruchomieniu silnika już wszystko działa, rwać pompę od razu ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 17-02-2020, 08:50   

Daroot napisał/a:
Witam. Dzisiaj moje pajero strzeliło fochem.
Podczas jazdy przestało reagować na pedał gazu, dokulałem się na wolnych obrotach do pracy.
Objawy: zapalił idealnie, od kopa, chodzi równiutko na wolnych, przy próbie dodania gazu, bardzo powoli wkręca się na obroty, szarpie silnikiem i dymi na biało, nie udało się więcej niż 2,5 tyś obr - ewidentnie układ paliwowy - sama praca silnika nadal bardzo przyjemna, cicha. Na desce brak błędów. Zalecenia? :)

EDIT: po ponownym uruchomieniu silnika już wszystko działa, rwać pompę od razu ?

Zdejmij filtr paliwa i wytrzeb go z dwuch stron do kuwety, zobacz czy sa opiłki. W p4 nie siada pompa. Prawdopodobnie coś z układem paliwowym. Moze EGRem.

Daroot 
Forumowicz
Daroot Garage

Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Wysłany: 17-02-2020, 09:12   

Dzięki Zbyszek - filtr paliwa wymieniałem miesiąc temu, czyściutko było w środku.
Trzeba będzie pod kompa najpierw się podpiąć, ale podobne objawy w innym dieslu miałem to zawór SCV wysiadł.

[ Dodano: 22-02-2020, 12:06 ]
Dzisiaj miałem chwilę czasu (w końcu sobota) to wymieniłem ten SCV. Kupiłem oryginał Denso made in japan, 340zł w Gordonie. Problemu ustąpiły, zrobiłem 10km, auto się rozgrzało, jeździ jak trzeba. Wcześniej idealnie po 2,5km wywalało problem :) Może się komuś przyda na przyszłość.

janusz66p 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 22-10-2020, 14:19   

Witam.
Pozdrawiam Wszytkich
Ja również doczekałem się problemów z pompą wtryskową. Czy ktoś z z kolegów mógłby wskazać jakiś pewny serwis do regeneracji pompy z okolic Będzina (woj. Śląskie). Pajero 3, 2002 rok. Przejechane ok. 150tys. 3.2DI-D.
Z góry dziękuję.

Filateam 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 27-12-2024, 10:18   

Machal11 napisał/a:
Witam wszystkich którzy mają problem z pompą zexel ,miałem i ja pajero III 3.2 did long 237000 przebiegu 2006 r. Obdzwoniłem w tym temacie chyba większość firm które tym problemem się zajmują wszędzie słyszałem chore ceny za usługę oraz bajki na temat ile to czasu się pompę wyjmuje oraz naprawia i ponownie montuje .Wreszcie trafiłem na mały warsztat w miejscowości Wojciechów 79 koło Nałęczowa u Pana Wojciecha Zygo ,pompę wyjął w pół godziny rozebrał skorygował zepsute części wyczyścił wymienił co zepsute i zamontował ponownie wszystko to w cztery łącznie godziny przy okazji wymienił oraz naprawił parę innych rzeczy pełny profesjonalizm polecam bo wiedza i fachowość to dzisiaj rzadkość co do ceny to mniej więcej połowa tego co proponują inni zero naciągania
Pozdrawiam PM

Dzięki, że udostępniłeś to info. Potwierdzam- Pan Wojciech Zygo zna się na rzeczy! Wprawdzie ja swoja pompę sam zregenerowałem i wysłałem jedynie do weryfikacji i ustawienia, ale to była wisienka na torcie :) . Bardzo pomocny człowiek i chyba jedyny, który uczciwie wycenił i przedstawił sytuację.

Odpowiedz do tematu