![Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna](/gfx/banner-250x188-[logo].gif) |
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mały zasięg nowego modelu PHEV Eclipse Cross |
Autor |
Wiadomość |
pawcio137
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse Cross 2.4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-12-2024, 18:39 Mały zasięg nowego modelu PHEV Eclipse Cross
|
|
|
Dzień dobry,
chciałbym podpytać o prawidłowy zasięg na bateriach modelu Eclipse Cross PHEV 2.4.
Samochód z rocznika 2024, odebrany w lipcu, na ten moment ma przejechane 2400 km, użytkowany praktycznie w małym mieście.
Na początku przy odebraniu samochodu zasięg wskazywał na 50km i tak było przez jakiś czas, potem stopniowo spadał, aż do momentu, że pokazuje 20-25 km. Samochód codziennie garażowany.
W ASO powiedzieli, że nie widzą żadnych problemów, aczkolwiek powiedzieli, że żywotność baterii ma 85%, to trochę dziwne jak na 5 miesięcy użytkowania.
No i pytanie - Czy taki spadek zasięgu jest czymś normalnym?
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Piotr7
Nowy Forumowicz
Auto: eclips cros phev
|
Wysłany: 04-01-2025, 10:29
|
|
|
odnośnie ładowania , totalnie inny problem niż ma kolega Pawcio . Mój Eclips normalnie używany w mieście jeżdżący tylko na prądzie ładuje się do ok. 42 km na wskaźniku auta. Wczoraj byłem troszkę dalej i pozwoliłem autu samodzielnie decydować na jakim paliwie ma jechać .Wróciłem z 10 kilometrami zasięgu na prądzie . Po powrocie podłączyłem ładowanie i po 3 h był max . Na wskaźniku jest 65 km. zasięgu .
Tu nasuwa się pytanie .Cieszyć się z takiej odległości ,czy wręcz przeciwnie . Coś się zepsuło i teraz doładowuje akumulator bez bufora 20 %.
[ Dodano: 05-01-2025, 18:26 ]
Nawiązując do wczorajszego wyniku ładowania. Dzisiaj czyli w dniu następnym .Autem przejechałem na prądzie 15 km wg licznika .Wskazanie kilometrów do przejechania na prądzie 25 km. Czyli gdzieś zaginęło
25 km. Ale podczas ładowania pobrało 3,5 kw prądu.. Można przyjąć że tyle powinno zużyć
3,5kw x 100km : 22,5kw średniego poboru na 100 km =15,5 km. czyli wszystko jest ok.
ALE JAK KOMPUTER OBLICZA ODLEGŁOŚCI ? |
_________________ Piotrek |
|
|
|
|
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 436 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 05-01-2025, 21:30
|
|
|
Zasięgiem podanym przez auto bym się specjalnie nie sugerował ale, że serwis powiedział że sprawność baterii jest już 85% to nie dobrze. A jak to sprawdzili? |
|
|
|
Torkil
Nowy Forumowicz 4x4
![](images/avatars/20022644096774111f41fa0.jpg)
Auto: Mitsubishi Pajero II
|
Wysłany: 13-01-2025, 09:47 Re: Mały zasięg nowego modelu PHEV Eclipse Cross
|
|
|
pawcio137 napisał/a: |
|
Chyba tak. Z zasięgiem elektryków jest jak ze spalaniem: z górki, bez siedzień i akumulatora, bez lusterek itp... wychodzi, ze spala 4/100. A rzeczywistość idzie swoją drogą. Podobnie z zasięgiem elektrycznym. Jest zima, jest wilgotność powietrza, że już nie wspomnę, że inaczej jest jak autem jedzie 45kg kobieta a np 100kg dwumetrowy facet. Dużo zmiennych. W każdym razie do "fabrycznych" zasięgów bym się absolutnie nie przywiązywał. |
|
|
|
nemmooo
Mitsumaniak
Auto: Outlander PHEV
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 205 Skąd: Kraków/Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 13-01-2025, 11:00 Re: Mały zasięg nowego modelu PHEV Eclipse Cross
|
|
|
pawcio137 napisał/a: | Dzień dobry,
chciałbym podpytać o prawidłowy zasięg na bateriach modelu Eclipse Cross PHEV 2.4.
Na początku przy odebraniu samochodu zasięg wskazywał na 50km i tak było przez jakiś czas, potem stopniowo spadał, aż do momentu, że pokazuje 20-25 km. Samochód codziennie garażowany.
W ASO powiedzieli, że nie widzą żadnych problemów, aczkolwiek powiedzieli, że żywotność baterii ma 85%, to trochę dziwne jak na 5 miesięcy użytkowania.
Pozdrawiam
Paweł |
Nie jest to normalne, jak również nie jest normalne 85% stanu baterii po kilku miesiącach. Mój O3 PHEV (2014) po przejechaniu 100kkm na prądzie ma stan baterii 77% i zasięg 23km zimą, latem zasięg jest wyższy. |
|
|
|
|
|