Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Shogun, dawniej Pajero a gdzieniegdzie Montero
Autor Wiadomość
edmunek 
Forumowicz

Auto: Shogun 4
Kraj/Country: UK
Wysłany: 10-12-2024, 10:06   

Trochę z opóźnieniem i mimo dosyć marznącej mżawki w powietrzu (tylko 2 tygodnie za sąsiadami)

Oczywiście wylądowały dookoła domu

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2024, 09:49   

Jako że przyszła kolejna paczka z aliexpress i w weekend rozpieszczała pogoda (od 9 do 13'C)
to zabrałem się za kilka rzeczy przy obydwóch autach.
W Sobotę głównie wymiana sondy lambda w Fordzie (który niestety się trochę rozchorował) a w Niedzielę pobawiłem się trochę przy Shogunie.
Dopóki się nie przyjrzałem to nie byłem świadomy w jak kiepskim stanie są uszczelki dookoła komory silnika.

Tak więc wypiałem starą uszczelkę, wszystko wyczyściłem (wliczając dużą ilość roztopionej/przyklejonej starej gumy) i dopiero wtedy położyłem nową uszczelkę.

Dzisiaj chyba zamówię również nową na przód maski oraz te dwie w głębszej części.
Też są w tragicznym stanie.

Jako że nie robiłem to po raz pierwszy, tak szybko mi zeszło aby rozebrać boczek drzwi aby wymienić ten zastępczy głośnik:

Wstawiłem głośnik Rockforda, wszystko ładnie skręciłem, zapiąłem, odpalam radio a głośnik nie działa.
Trochę głupio że nie sprawdziłem zanim złożyłem wszystko w całość.

Tak więc rozebrałem drzwi ponownie, głosnik na stół:

Jak sprawdziłem, tak wyszło że drucik idący od strony głośnika musi być gdzieś przerwany.
Preóba zdrapywania brudu z tego mikroskopijnego drucika była za duzym ryzykiem (żeby dodać trochę cyny) że uszkodzę gniazdo.
Tak więc wymyśliłem, że nie ma co się bawić w fabryczne rozwiązania.
Przewierciłem obudowę, dolutowałem własny przewód (od przodu do tyłu).

I na razie działa :)

Na koniec znalazłem resztkę uszczelki drzwi garażowych z których powycinałem fragmenty.
Te zostały wykorzystane w łapkach bagażnika żeby metalowe łapki nie rysowały (bardziej) relingów.

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2024, 12:01   

Mały update. Ccena końcowa: suma do zapłaty za wszystkie uszczelki jest trochę za wysoka jak na zakup przedświąteczny.
Chyba przełożę to na "po nowym roku" :D

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 06-01-2025, 14:36   

Witamy w Nowym Roku 2025.

Dużo się nie zmieniło choć na chwilę spadł śnieg (kilka cm) powodując krajowy paraliż nie tylko na lotniskach ale również na drogach.

Hitem jest przełęcz gdzie kierowca nie poradził sobie z lodem.

https://www.bbc.co.uk/news/articles/cvg9ygvqw75o

Biorąc pod uwagę jak sam jeździłem rok temu a jak jeździłem wczoraj (czy dzisiaj),
to sprawdza się że to nie tylko kwestia napędu ale głównie opon (a to Ci zaskoczenie co nie?)

I tak na szosowych oponach pamiętam jak mogłem trochę się nacieszyć napędem na tylną oś (rok temu) na przymrożonych drogach, tak dzisiaj rano, na ATkach nie udało mi się zrobić nic fajnego.
Całkowicie inna trakcja i przyczepność.
Nawet nie wspominając że przecież latałem z niesprawnym amortyzatorem.

I tak płynnie przechodzimy, że namierzyłem iż półoś ociera mi o moje nowe amortyzatory (o jeden tak dokładnie).

A dowiedziałem się jak kompletnie z rozjechaną zbieżnością i tak pojechałem w dwa różne parki narodowe. Nosiło nas na Święta a miałem obsuwę z zawieszeniem.

O ile udało się zamontować Iron Mana przód i tył, tak nie było szans wycinać śrub zbieżności bo te zintegorwały się z tulejkami wahaczy.
Przyszły nowe wahacze, poszedł dzień u mechanika żeby wyciąć wszystko z tyłu i wstawić nowe i jeszcze okazało się, że śruby są tak miękkie że nie ma możliwości ich skręcić nawet do połowy momentu dokręcenia.
Mimo że zamówiłem śruby z innego źródła tak dotarły dopiero przed Nowym Rokiem.
Tak też 1-ego Stycznia zmieniłem śruby:

A w Sobotę pojechałem ustawić zbieżność.

Ociera/ocierał tylko lewy przód i tylko kiedy mam zapięty napęd na 4 koła.
Obecnie mam kilka teorii.

Teoria numer 1:
Z racji że mam wstawione sprężyny które oczekują dodatkowego obciążenia 50-150kg (czyli jak zamontuje stalowy zderzak z wyciągarką) tak wahacz jest niżej.
Jak dojdzie obciążenie tak ściśnięta sprężyna powinna być delikatnie mniejsza/niższa a wahacz powinien pójść delikatnie wyżej i półośkoa powinna (w teorii) też pójść wyżej (bo koła pójdą głębiej w nadkole).
Jako że amortyzator idzie "pod kątem" w stronę kielicha, tak pomiędzy półosią a amortyzatorem spodziewam się odrobinę więcej przestrzeni.

Teoria numer 2:
Wahacz ma wyrobione tulejki i cała zwrotnica idzie "w tył" przy przyśpieszaniu.
Buczenie/szuranie pojawiało mi się tylko jak miałem zapięty napęd 4H i tylko przy mocnym obciążeniu jak przyśpieszałem.

Ale... będąc u mechanika jeździłem przód i tył i nie zauważył (leżąc pod autem... BHPowiec by zawału dostał) żeby były luzy:

Teoria numer 3:
Wstaw większe koła.
Półoś zmieni położenie i będzie ok

Teoria numer 4:
Większość (co widziałem na necie) montowała przód i tył Nitrogas, a ja z przodu założyłem o wiele większe Foamcell. Może IronMan nie jest tego świadomy? (nie wiem czy do nich nie napiszę).

Tak więc na razie zdrapało trochę farby.
Czy buczy dalej? Na pewno nie tak samo jak w Święta.
Z racji że jedna osłona przy DPFie wpada mi w jakiś rezonans (już bardzo długo), tak muszę ogarnąć ten hałas i będę dalej "nasłuchiwał".

Gdzieś z 2-3 tygodnie temu w oko wpadł mi taki Shogun z pięknymi kołami.
Fajny rocznik, fajny kolor i prześliczne koła.
Nawet żona mi powiedziała, żebym sprzedał swojego Shoguna i Focusa i kupił tego brązowego.
Wszystko na tak, gdyby nie tapicerka w środku :D
Jak to zobaczyła to od razu - "o nie, nie ma mowy" :D

Ładny co nie ? :D

Jak zobaczyłem ile takie felgo kosztują... no cóż.
trochę drogo.

Zacząłem się więc rozglądać za felgami 18" żeby zmienić te moje 20" 265/50/20 AT (co daje jakieś 30") na 18" i chyba 275/60/18.

Choć odnoszę wrążenie, że to byłoby coś za mało bo różnica to tylko 0.5 cala.

Przed Świętami trafiłem na jakiegoś wariata na drodze i ratując się żeby go ominąc walnąłem tak w krawężnik że jedna z obecnych 20" felg mocno oberwała
(na szczęście na autostradzie nie wali/trzęsie więc aż tak się nie skrzywiła).
Na wiosnę planuję nauczyć się odnawiać.
Filler mam, narzędzia mam, brakuje tylko praktyki ;)

Tydzień temu znalazłem lokalnie (ten sam od którego kupowałem głośnik) oryginalne felgi Shogunowe 18" (5 sztuk) za 1000 zł, ale ja nienawidzę tego wzoru z tymi sztucznymi "śrubkami".

I mimo że cena była naprawdę atrakcyjna, to ja wiem że na koniec będę patrzył na auto i nie będzie mi się podobać.
W okolicach tych śrubek zawsze są bąble i brudzi się to w tych miejscah w taki sposób że to zawsze wygląda jak zardzewiałe.
I wiem że wygląd to nie wszystko, ale jednak wstrzymam się na razie i poszukam czegoś innego.

W Sobotę podjechałem też do mechanika (bo zimno a na podjeździe mi czasami za bardzo wieje) i zmieniłem płyn chłodniczy:

Łatwy serwis.
Demontaż dolotu, nawet airboxa wyciągnąłem.
Płyn z płaszcza silnika spuszczony, obok koła (lewy przód) kranik, wylanie ze zbiornika wyrównawczego a potem uzupełnić i "voila".
Nie odkryłem (nawet zbytnio nie szukałem) jak spuszcza się (łatwo) płyn z tylnej nagrzewnicy.
Weszło tak właściwie niecałe 8 litrów (zamiast 10.5 dla LWB z tylną grzałką).
Stary płyn był idealnie zielonkawo-szmaragdowy i był prawie pod korek więc mogę chyba uznać, że ktoś jednak przede mną ten płyn niedawno zmieniał.

Mimo że bardzo ładnie uzupełniłem płyn, tak pod domem na noc zostawiłem go tyłem w górze i z odkręconym korkiem co by się jeszcze poodpowietrzał:

W Shogunie pozostało mi jeszcze zmienić płyn hamulcowy, ale biorąc pod uwagę rdzę, to strach dotykać odpowietrzników przy zaciskach.
Coś czuję że skończy się, że będę musiał wymienić wszystkie 4 zaciski :(

Na koniec mojego super interesującego wpisu (żarcik/ironia/sarkazm).

Zdarza mi się przeglądać jakieś swoje stare wpisy.
Z czasów kiedy maks co ja potrafiłem zrobić to założyć koło zapasowe.
Boję się myśleć co ja będę robił wokół samochodów za 5 czy 10 lat.
Przeraża mnie też myśl jeśli będę zmuszony oddać gdzieś komuś auto do zrobienia.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2025, 10:36   

Ładna historia się pisze, jak dbasz tak masz - a u ciebie bedzie dobrze na długo bo serce wkłądasz widac.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2025, 11:54   

Niestety wczoraj buczenie wróciło.
Tak więc dzisiaj jeździłem na 2H (mimo oblodzonej/zeszronionej jezdni to przyczepność była bez zarzutów).
Pozostanie mi znaleźć przyczynę i kto wie - może będę musiał przemyśleć czy nie wstawić nowych przednich wahaczy.

Dosyć przypadkiem trafiłem na filmik na facebooku gdzie grupka facetów wybrała się na offroad w warunkach zimowych.
Za pionowy format najmocniej przepraszam.

https://youtube.com/shorts/B6h2K_bTfDA?feature=share

Najlepsze że o ubezpieczeniu to mogą zapomnieć bo poza drogami nie obowiązuje.

Wspominałem o tych śrubach zbieżności tylnych wahaczy i jaka kiepska była jakość.
Zanim je wyrzucę do śmieci to podrzucam zdjęcia.
Warto zwrócić uwagę jak głęboki jest gwint (w szczególności tam gdzie jeszcze go widać)

Za śruby (całkiem przypadkiem, bo nawet nie chciało mi się otwierać sprawy) dostałem właśnie zwrot pieniędzy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-01-2025, 13:13   

To był komplet? w sensie śruba i nakrętka? Bo wygląda, jakby miały różny skok gwintu i ktoś na siłę, bardzo dużą siłę, to skręcił...

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2025, 16:42   

Taki komplet przyszedł.
To zniszczenie (końcowe gdzie widać jak jest zjechane) to już zrobiłem przy odkręcaniu jak sprawdzałem czy to w ogóle da się dokręcić :D
One już po wyjęciu z opakowania wyglądały jakby gwint na śrubie to był wykonany ołówkiem :)
Mechanik spojrzał, mówi że jakieś lipne te śruby.
Wstawił, delikatnie zaczął przykręcać, mówi że on nawet nie będzie tego próbował "złapać" bo jest masło.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik
Wysłany: 08-01-2025, 17:55   

A są sygnatury na łbach?

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 09-01-2025, 08:16   

jacek11 napisał/a:
A są sygnatury na łbach?

No chinczyk nabił to co chciałeś mieć na papierze.

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2025, 10:50   

Dokładnie :)

Jakieś 20 lat temu byłem w Chinach (na 3 tygodnie).
Odwiedziłem kilka fabryk i nadzorowałem papierologię
i komunikację z producentem części (głównie stalowych).

Do tej pory pamiętam, że mieliśmy pewnego rodzaju zamówienie na pewnego rodzaju rurki
i było 2-tygodniowe opóźnienie (na pół kontenera),
bo Chińczyk jak dostał część na wzór to nie zauważyliśmy że po jednej stronie była mała rysa.
Jak możecie zapewne przewidzieć, opóźnienie wynikało bo ten na każdej rurce robił tą samą rysę.

A osobna sprawa jak były tabelki gdzie w zależności ile stali nierdzewnej miało być w 100% stali nierdzewnej, tak też zmieniała się cena.
Czy nawet "ile stali będzie w stali".
Oczywiście możemy dyskutować że są różne stopy,
ale tu głównie chodziło ile będzie stali a ile będzie "wypełniacza".

W Polsce wystarczyło to złożyć z kilkoma podkładkami, uszczelkami
i na pudełko było "Wyprodukowane w Polsce".

Z takich zagranicznych wojaży za czasów podlotka to pamiętam też jak wylądowałem w Kijowie (gdzieś z 18 lat temu?).

Ja na naukę cyrylicy się nie załapałem a to nie były czasy gdzie smartfony robiły za tłumacza.
Internet przez sięc komórkową to była prędkość modemowa a ceny roamingowe raczej nie były w zasięgu ręki normalnych śmiertelników.

O ile pamiętam to kierowcy w taksówkach
(czytaj: kierowcy na stopa bo nauczyłem się szybko w Kijowie że lepiej po prostu stanąć przy krawężniku i łapać na stopa) cieszyli się jak im Bluetoothem przesyłałem jakieś kiepskiej jakości krótki klipy z polskich teledysków czy śmieszne filmiki
(rozdzielczość 320x240, format pliku to było coś w rodzaju 3gp?)

Na targi Expo ciężko mi było trafić bo np. jak tłumaczyłem że chce się dostać do Metra to pewnego razu wylądowałem na drugim końcu Kijowa pod supermarketem o nazwie Metro :D

Nawet nie chce też mówić jak zajrzałem do sklepu spożywczego i chciałem sobie kupić jakieś piwo.
I za nic nie mogłem zrozumieć wywieszonych cen bo na kalkulatorze mi się nie zgadzało.

I teraz takim prostym angielskim łamanym przez polsko-ukraińskim pytałem czy to cena za piwo czy za butelkę jako "kaucja".
A ludzie w sklepie mi odpowiadali że tak - to cena za butelkę bo nie mogli zrozumieć jak chciałem się dopytać o kaucję :D
Chyba nawet w którymś momencie się pytałem czy to cena za butelkę z piwem w środku
(weź znajdź jak przetłumaczyć co to jest kaucja jak druga osoba nie mówi po angielsku :D )
Musiałem brzmieć jak wariat w tym sklepie, ale co poradzisz jak ceny były tak śmiesznie niskie, że po przeliczeniu wychodziło że za piwo płaciłem chyba 0.60 zł :D

Przez podobny błąd (gdzie nie mogłem zrozumieć cen) to na stacji metra w maszynce kupowałem żetony/tokeny na metro i chyba skończyłem mając z 50 żetonów.
Fajnie było.
Za śmieszne pieniądze można było szaleć :D

Ok. Kończę wspominki :)
Odpłynąłem nieźle.
Miało być o śrubach i jakości a skończyłem jak kupowałem piwo czy żetony na metro w Kijowie :D

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik
Wysłany: 09-01-2025, 16:42   

edmunek napisał/a:
Miało być o śrubach i jakości a skończyłem jak kupowałem piwo czy żetony na metro w Kijowie

Ale ciekawie piszesz, i dobrze się to czyta.

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2025, 10:46   

Przyszedł nowy rok, miałem nie wydawać pieniędzy.

Tak jak poprzednio odrzuciłem te 18" felgi ze sztucznymi "śrubkami" na ramionach,
tak też w Niedzielę na jednej z grup pojawiło się ogłoszenie że gośc ma felgi do sprzedania na prawie nowych zimowych oponach oraz dodatkowo 4 prawie nowe AT-ki.
Odrobina negocjacji, zgodziłem się na cenę i pojechałem prawie że w ciemno przez pół kraju do owianej złą sławą miejscowości o nazwie Bradford.
(internet żyje hasłem żeby motoryzacyjnie nic nie kupować w Birmingham lub w Bradford).

Dostałem najpierw jeden adres, potem drugi (że po drugiej stronie ulicy)
a na koniec już w trasie dostaję update żeby podjechać do "jego ojca",
bo felgi leżą u niego w garażu.

No ale jak już się powiedziało A, to teraz jak ta owca robi się i "Be-e-e-e".

Wyjechałem prosto z pracy i niestety ze względu na warunki drogowe,
podróż w jedną stronę zajęła mi 3.5 godziny.
Na miejscu nie miałem zbytnio jak zaparkować. Krążąc po głównej ulicy dostaje wiadomość:

Ok.
To "podążąm" :)

https://youtu.be/NiEeafwUWTU

Wiem wiem..
Sporo czerwonych lampek ale widocznie to jeszcze nie był ten dzień żebym pożegnał się z życiem :D

Zapłaciłem, spakowałem 4 kółka do bagażnika (nawet nie trzeba było składać siedzeń):

w okolicach 23-ciej zameldowałem się w domu.

Objechałem park narodowy dookoła :)

Wczoraj wieczorem koła obmyłem i sprawdziłem ich stan.
Idealne nie są.
Środek jest mocno "złoto/brązowy" i gdzieniegdzie ten złoty kolor przechodzi na front.
Jedna felga ma węcej odprysków i bąbli.
Pozostałe 3 są takie 6.5/10.

Przymierzyłem (tylko wizualnie) jak Shogun będzie wyglądał z takimi felgami i jest o wiele lepiej niż myślałem:

Opony mnie kompletnie nie interesują więc na razie kółka po myciu wylądowały w garażu.
Żona stwierdziła że przyszłym roku będę mógł kontynuować projekt (bo mam mocno obcięty budżet na ten rok).

Wg moich najnowszych wyliczeń, najbardziej optymalnie byłoby przejść z 265/50/20 na 275/70/18.

Dałoby to zmianę z 30" na 33".

I tu dochodzi kolejny punkt "projektu" czyli - a co z kołem zapasowym?
Po pierwsze - musiałbym kupić piąte 18" koło (bo nie widzę sensu próbować wykorzystać 20" zapas jako piąte koło).
Po drugie - 33" nie wejdą za nic na tylną klapę wraz z osłoną/pokrywą.

I tu będę musiał się chyba uśmiechnąć do znajomego który organizował stalowe zderzaki.
Od niego właśnie kupiłem zderzak (który wciąż czeka na montaż).
On projekt swojego zakończył i rozwiązał problem zapasowego koła za pomocą własnoręcznie zrobionej płytki i kompletnego demontażu osłony koła zapasowego.
Z resztą. Co ja będę pisał. Wystarczą zdjęcia.

Muszę przyznać, że z Raptorem to mu ładnie to auto wyszło.
Ale - jak usłyszałem ile za to wszystko tak marzenia prysły w mgnieniu oka :D

Już za tydzień jadę na przegląd.
Zobaczymy co jeszcze "wyjdzie" z niespodziewanych wydatków.

Na koniec zostawiam zagadkę dla czytających.
Ile zapłaciłem za te cztery felgi?
(może jak zobaczę odpowiedzi to nie będzie mi przykro że zapłaciłem za dużo za używane felgi które wymagają odrobiny odnowienia)

EDIT:
Właśnie zauważyłem, że dołączyłem do tego forum równo 2 lata temu.
Jak ten czas szybko zleciał :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 16-01-2025, 16:13   

z 400 funtów dałeś za te felgi. Komptenie nie sprawdzam ceny nigdzie tak strzelam z głowy

Odpowiedz do tematu