|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] Geometria kół tył prawy poza zakresem |
Autor |
Wiadomość |
Mayday998
Nowy Forumowicz
Auto: asx 1,6 Pb 117KM, 2011 rok
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-12-2020, 14:10 [1.6] Geometria kół tył prawy poza zakresem
|
|
|
Mam pytanie dlaczego dało sie wyregulować kąt PK lewy tył a prawego nie? Majster na stacji powiedzial tyle że nie da rady. ??? Czy tak moze być czy wrócić i niech poprawia?
Tył lewy:
Kąt pk- pierwotny -0*57** bieżący -0*52** i tu jest ok
Tył prawy:
Kąt pk- pierwotny -1*27** bieżący -1*30**
Tolerancja -0*55 - 0*05** |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 11-01-2021, 20:22
|
|
|
No, jeżeli auto jest po kolizji, to jest to jak najbardziej normalne. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 479 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 08-02-2024, 20:19
|
|
|
Ma ktoś może normy geometrii zawieszenia? Głównie interesują mnie kąty pochylenia kół. Tylne mam lekko poza zakresem i z opinii wykonującego geometrię 3D wynika, że trzeba wymienić wahacze poprzeczne górne. Macie jakieś doświadczenia z tym związane?
Już sprawdziłem i potwierdziłem. Jest tak, jak w pierwsxym poście. Po konsultacji w ASO i innym specjalistą od geomatrii stanęło na tym, że wszystko jest ok. Nie ma oznak nieprawidłowego zużycia starych opon, auto nie ściąga, nie trzęsie itp. Jeździć obserwować.
[ Dodano: 02-02-2025, 09:42 ]
Wracam do tematu po roku jeżdżenia na nowych oponach. Po przejechaniu 10 tysięcy km ponownie pojechałem na sprawdzenie geometrii. Zasadniczo nic się nie zmieniło i kąty pochylenia tylnych kół są nadal nieznacznie poza zakresem. Z opinii warsztatu wykonującego tę czynność wynika, że nie ma się czym przejmować. Tej wersji się będę trzymać tym bardziej, że opon nie bierze a auto prowadzi się dobrze. Mam jednak pytanie odnośnie wysokości pojazdu. Pan sprawdzający geometrię pomierzył wysokość pojazdu z przodu i z tyłu. Wydawało mi się, że za bardzo tył siedzi i tak faktycznie jest, bo przód to 74 cm a tył 73. Niby nie dużo ale jednak efekt wizualny jest. Stwierdził także, że parametry geometrii mogą wrócić do normy po podniesieniu tyłu, czyli wymianie sprężyn. Może ktoś pomierzyć w swoim aucie i podzielić się swoimi wynikami? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
|
 |
Grzesiek17
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 2013
|
Wysłany: 04-02-2025, 16:09
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Wydawało mi się, że za bardzo tył siedzi i tak faktycznie jest, bo przód to 74 cm a tył 73. Niby nie dużo ale jednak efekt wizualny jest. Stwierdził także, że parametry geometrii mogą wrócić do normy po podniesieniu tyłu, czyli wymianie sprężyn. Może ktoś pomierzyć w swoim aucie i podzielić się swoimi wynikami? |
A jak było to mierzone? podłoże -> górna krawędź błotnika? |
_________________ Grzesiek |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 05-02-2025, 18:38
|
|
|
Grzesiek17 napisał/a: | pitt63 napisał/a: | Wydawało mi się, że za bardzo tył siedzi i tak faktycznie jest, bo przód to 74 cm a tył 73. Niby nie dużo ale jednak efekt wizualny jest. Stwierdził także, że parametry geometrii mogą wrócić do normy po podniesieniu tyłu, czyli wymianie sprężyn. Może ktoś pomierzyć w swoim aucie i podzielić się swoimi wynikami? |
A jak było to mierzone? podłoże -> górna krawędź błotnika? |
Dokładnie tak, jak piszesz. Od podłoża poprzez piastę koła do błotnika. Zaznaczam, że mam nakładki na błotnikach. W międzyczasie zmierzyłem taksówkarzowi na postoju wysokość i u niego jest 77cm tył i 78cm przód. ASX taki sam jak mój i z tym samym wyposażeniem więc wersja ta sama. Dokonałem jeszcze pomiarów dwóch innych ASX-ów i wymiar jest taki sam jak u tej taksówki. Ciekawa sprawa, jak sądzicie? |
|
|
|
 |
Grzesiek17
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 2013
|
Wysłany: 05-02-2025, 23:57
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Dokładnie tak, jak piszesz. Od podłoża poprzez piastę koła do błotnika. Zaznaczam, że mam nakładki na błotnikach. W międzyczasie zmierzyłem taksówkarzowi na postoju wysokość i u niego jest 77cm tył i 78cm przód. ASX taki sam jak mój i z tym samym wyposażeniem więc wersja ta sama. Dokonałem jeszcze pomiarów dwóch innych ASX-ów i wymiar jest taki sam jak u tej taksówki. Ciekawa sprawa, jak sądzicie? |
To u mnie jest tył 75 cm, a przód 76 cm |
_________________ Grzesiek |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 06-02-2025, 10:32
|
|
|
Dzięki serdeczne za odpowiedź. O to mi chodziło. Wygląda to podobnie, jak u mnie czyli jest ok. |
|
|
|
 |
|
|