|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
wypadanie zaplonu |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek12345
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI GALANT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-02-2025, 17:16 wypadanie zaplonu
|
|
|
Witam wszystkich. mam problem.... wypadanie zaplonow w moim galancie. na biegu jalowym skrzynia w trybie parking i neutral glownie na rozgrzanym silniku ale zdarza sie tez na zimnym na pb i lpg czuc wyrazne przerywanie silnika i jego nie równomierna prace.. obrotomierz pokazuje lekkie wachania obrotow mniejwiecej o 50 gora dol. dzwiek z wydechu tez wskazuje na jego przerwania bo slychac wyraznie ze nie pracuje rownomiernie. po wbiciu napedu czy to drive czy do tylu problem ustepuje i wszystkie objawy znikaja. podczas jazdy tez zero problemow.. tylko na jalowym. Wykrecalem swiece ngk ktore maja okolo 15 tys przebiegu i sa dosyc usmolone. wtryski zostaly wyczyszczone myjka ultradzwiekowa i rowniez brak popawy.. czasem po odpaleniu przy gwaltownym starcie gaz w podloge potrafi nie wkrecic sie na obroty i zablokowac sie oraz dlawic sie na 1200-1300 obrotow po czym po 2 sekundach dostaje kopa i jedzie normalnie. Chcialbym przychylic sie do wymiany swiec i przewodow zaplonowych bo sa glownymi podejrzanymi.. co polecacie? nie do konca pamietam jakie swiece mam aktualnie czy irydowe czy standardowe aczkolwiek duzo osob i znajomych polecaja swiece irydowe.. problem jakiej marki i ktory model bo podzial zwolennikow ngk - denso jest ogromny. dodajac ale wydaje mi sie ze to zbieg okolicznosci problem zaczal nastapywac po zatankowaniu paliwa na molu pb98.. zawsze tankuje shell/orlen i wczesniej nie bylo problemow |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24306 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-02-2025, 17:35
|
|
|
Jak miałem dziwne objawy z szarpaniem (tylko na LPG z włączoną klimą i na wolnych obrotach, bieg D) to winne były przewody zapłonowe. |
|
|
|
|
 |
Piotrek12345
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI GALANT
|
Wysłany: 16-02-2025, 18:55
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Jak miałem dziwne objawy z szarpaniem (tylko na LPG z włączoną klimą i na wolnych obrotach, bieg D) to winne były przewody zapłonowe. |
to u mnie jest na biegu P i N, roznicy nie robi czy mam wlaczone radio... czy klime masz moze polecic jakies dobre przewody zaplonowe bo chcialbym kupic porzadne tak samo ze swiecami |
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24306 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-02-2025, 07:57
|
|
|
Nie wiem czy będą dostępne, bo pisałem o modelu EA a nie E5, ale akurat wtedy miałem szczęście, bo ktoś zlecił mi wymianę przewodów i zapytałem czy jego stare NGK mogę wziać. Uzyskałem zgodę i zamontowałem.
Wtedy pamiętam, że włożyłem rękę pod kolektor, bo to w V6 idą 3 przewody od aparatu - szukałem, czy nie spadł mi wężyk podciśnienia od LPG i dostałem ostrego strzała w paluchy. Już wiedziałem wtedy, że jest przebicie i przewody do wymiany.
Świece bym kupił Denso - ważne, żeby były made in japan, jak masz rzędową 4-kę to nie ma sensu przepłacać za platynowe. |
|
|
|
 |
|
|