Gdzie założyć LPG Outlander PHEV?? |
Autor |
Wiadomość |
Michalj
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubihi Outlander Phev
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-02-2025, 21:09 Gdzie założyć LPG Outlander PHEV??
|
|
|
Kogo polecacie do założenia instalacji LPG w Outlanderze PHEV z 2013 roku- rejon centralnej Polski? I czy warto założyć gaz do tego modelu? |
|
|
|
 |
MarceliMar
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER III
|
Wysłany: 18-02-2025, 23:29
|
|
|
Jeno jest pewne, w miejscu gdzie zdejmują kolektor do wiercenia. Też takiego gazownika szukam. |
|
|
|
 |
nemmooo
Mitsumaniak
Auto: Outlander PHEV
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 216 Skąd: Kraków/Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 19-02-2025, 09:52
|
|
|
Ja zakładałem w Gdowie, już prawie dwa lata i 50kkm temu, bez problemów, tylko wymiana filtrów i sprawdzenie luzów zaworowych. Na forum LPG jest cały wątek o instalacji w PHEVie. Ważne jest to, że trzeba zmienić układ wydechowy jeśli chcesz mieć butlę pod autem. Pasuje tłumik końcowy z Hondy Civic. |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 188 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 19-02-2025, 20:25
|
|
|
Czy warto założyć gaz ?? Istotne pytanie..Ja mam juz dwa i pół roku..Jesli się dużo/często jeżdzi po autostradach to opłaca się nawet pomimo kwestii luzu zaworowego którego nieunikniona regulacja z powodu komplikacji może być kosztowna. W jeżdzie typowo miejskiej i podmiejskiej Outlander phev jest sam z siebie oszczędny w zużyciu benzyny. Jak będę wymieniał swojego pheva na nowszego,to nie planuję zakładac gazu do tego nowszego-tak przynajmniej dziś mi się wydaje.. W sierpniu miałem regulacje luzu i zobaczymy jak będzie się ten luz zaworowy teraz degenerował.. po regulacji właczam gaz tylko na trasach. dookoła komina jężdże na prądzie i benzynie.. |
|
|
|
 |
nemmooo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-02-2025, 22:33
|
|
|
Mnie się opłaciło, a generalnie jeżdżę lokalnie, na gazie zrobiłem dokładnie 52.6kkm (z 64.6kkm mojego przebiegu), zalałem 3690l za ponad 11k PLN. Po zakupie outlandera nie planowałem LPG i przejechałem 11kkm na PB i prądzie. Tankując wtedy 480l PB za ponad 3.3k PLN. Koszt instalacji z podmianą wydechu i zakupem i instalacją haka wyszedł nieco ponad 6k PLN. Obliczona oszczędność na różnicy kosztów pomiędzy PB i LPG przy przeliczniku LPG = 0.85PB daje oszczędność na dystansie 52kkm rzędu 5k po odliczeniu wszystkich kosztów. Wliczam w to też regulację zaworów, droższe przeglądy i filtry do lpg. Reasumując jeśli planujesz zmienić auto po roku-dwóch nie instaluj lpg, jeśli planujesz dłużej go trzymać i robić przebiegi rzędu 20-25kkm rocznie to w mojej opinii się opłaca. Chociaż nie wiadomo jak to będzie z cenami LPG, handicap względem PB się zmniejsza. |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 188 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 21-02-2025, 16:26
|
|
|
Napisz kolego dokładnie z której Hondy civic-generacja wersja silnikowa. Może jakieś zdjecie wrzuciłbyś.. |
|
|
|
 |
Bult25
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander Phev 2.0 LPG
|
Wysłany: 23-02-2025, 18:26
|
|
|
W moim Outlanderze 2014 r instalację założyłem od razu po zakupie (kupiony w 2020r.) Instalacja BRC z dotryskiem benzyny (3 tyś złociszy) po 20 tyś km regulacja luzów zaworowych (3 tyś złociszy ) od tego czasu zrobione 140.000 km i zero problemów . Tankowanie , serwis olejowy i serwis gazowy (wymiana filtrów ) i nic poza tym. Nie czuć różnicy czy jadę na PB czy LPG. Co do tłumika pojechałem do pierwszej lepszej firmy w moim mieście i założyli tłumik na drugą stronę bez problemu ( nie wiem z czego - po prostu dopasowali). Licząc ostatnio po 5 latach zaoszczędzone w porównaniu do PB mam 43400 zł odejmując instalację i regulację do przodu jestem całe 37400 zł. Teraz rozglądam się za 2.4 ponieważ potrzebne mi trochę więcej mocy. |
|
|
|
 |
Michalj
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubihi Outlander Phev
|
Wysłany: 25-03-2025, 16:15
|
|
|
Jaki tłumki założyć przed instalacja gazową (Outlander PHEV 2013r.)? Gazownik założy gaz tylko nie wie jak przerobić tłumik i jaki końcowy tłumki założyć. |
|
|
|
 |
lydi10
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander PHEV
|
Wysłany: 25-03-2025, 16:26
|
|
|
nemmooo napisał/a: | Ja zakładałem w Gdowie, już prawie dwa lata i 50kkm temu, bez problemów, tylko wymiana filtrów i sprawdzenie luzów zaworowych. Na forum LPG jest cały wątek o instalacji w PHEVie. Ważne jest to, że trzeba zmienić układ wydechowy jeśli chcesz mieć butlę pod autem. Pasuje tłumik końcowy z Hondy Civic. |
Parę km od Gdowa 😉
A dokładniej
Wiatowice 105
32-420 Gdów
PHEVy które wyjechały ode mnie śmigają bez problemu. |
|
|
|
 |
nemmooo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-03-2025, 16:52
|
|
|
lydi10 napisał/a: | nemmooo napisał/a: | Ja zakładałem w Gdowie, już prawie dwa lata i 50kkm temu, bez problemów, tylko wymiana filtrów i sprawdzenie luzów zaworowych. Na forum LPG jest cały wątek o instalacji w PHEVie. Ważne jest to, że trzeba zmienić układ wydechowy jeśli chcesz mieć butlę pod autem. Pasuje tłumik końcowy z Hondy Civic. |
Parę km od Gdowa 😉
A dokładniej
Wiatowice 105
32-420 Gdów
PHEVy które wyjechały ode mnie śmigają bez problemu. |
No tak:) Moim właśnie phevem zajmował się @lydi10. Obecnie mam 65kkm przejechane z LPG bo nie można powiedzieć że tylko na LPG:D Jakieś 30% tego to prąd. |
|
|
|
 |
|