Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kocioł zgazowujący drewno
Autor Wiadomość
honda2 
Forumowicz

Auto: PHEV 2,0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2025, 08:58   

Krzyzak napisał/a:
rury puściłem w ociepleniu poddasza, właściwie pod ociepleniem, centrala jest na strychu a cały strych ociepliłem wełną 15cm

To praktycznie remont generalny :roll:

Krzyzak napisał/a:
nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale ja co tydzień wycierałem z okien czarną pleśń - na dole się gromadziła, na uszczelce

Właśnie tak się dzieje, ja dodatkowo mam akwarium 300l z hydroponiką co dodatkowo podnosi wilgotność.
A tak orientacyjnie ile Cię wyniosła cała instalacja? Poczytałem trochę i są też rekuperatory naścienne do jednego pomieszczenia, ale to chyba taki gadżet.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-04-2025, 13:04   

Ja robiłem sam, koszt rekuperatora to niecałe 2000zł, wziąłem najmniejszy a i tak muszę obroty zjechać na minimum i jest nadal przepływ ciut za duży. Reszta, tj. rury nadmuchowe, rury spiro z ociepleniem, kominki w płytę g-k, anemostaty, łączniki, uszczelki, sterowanie przez internet oraz skrzynki rozprężne to kolejne ale niecałe 2000zł z czego z 50m rury nadmuchowej zostało mi z 15-18 i sprzedałem to komuś za stówkę bodajże.
Ocieplenia strychu nie liczę, bo i tak bym robił, ale tu miałem z 80m2 w jakiejś dobrej cenie wyprzedażowej.
Rurę kupiłem 9cm średni, ale znacznie łatwiej by się robiło mniejszymi - 7,5 cm albo 6cm (wtedy się liczy i jak trzeba to puszcza 2-3 do jednej puszki. Miałem 2 miejsca, gdzie musiałem ściankę działową podcinać bo była zbyt blisko jętek.
Ogólnie praca przyjemna - na strychu wystarczy miejscami odchylić wełnę od stropu poddasza i przesuwać rurę między jętką a stelażem do płyt g-k. To wszystko się podłącza to takich skrzynek w potem skrzynki grubą rurą ocieplaną do rekuperatora. Instalację elektryczną już miałem wyprowadzoną, bo planowałem na strychu powiesić dużą plandekę i zrobić kino.
Wiercenie otworów na anemostaty poszło ładnie - żona od spodu przykładała miskę a ja ze strychu wierciłem - nawet paproszka nie było do sprzątania.

Z dodatkowych kosztów to kupiłem anemometr do sprawdzenia przepływu aby to ustawić - ok. 60zł.

EDIT: też mam akwarium, mniejsze trochę
a co do rekuperacji ściennej - nie chciałem wiercić w ścianie otworu 20cm średnicy (już widziałem ten syf po takiej operacji) a ponadto koszt jednego dobrej jakości (tanie są głośne) to od 2500zł wzwyż - mi się to nawet nie opłacało

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 08-04-2025, 22:14   

Też mieliśmy kiedyś problem z wilgocią. Na kominie wentylacyjnym zamontowałem kulę do poprawienia ciągu w tym kanale. W zasadzie od tamtej pory problem zniknął. W pokoju syna na oknie pojawia się rosa, ale tam nie ma tego urządzenia w wentylacji. Trzeba będzie zamontować.
Minusem tego rozwiązania jest to, że wyciąga dużo powietrza i tym samym chłodzi pomieszczenia. W przypadku rekuperacji nie ma tego efektu.

Zbiorniki mam dwa. Jeden 200l, a drugi dziesięć razy mniejszy z Bojownikiem.

honda2 
Forumowicz

Auto: PHEV 2,0
Wysłany: 09-04-2025, 09:35   

Krzyzak napisał/a:
EDIT: też mam akwarium, mniejsze trochę

jacek11 napisał/a:
Zbiorniki mam dwa. Jeden 200l, a drugi dziesięć razy mniejszy z Bojownikiem.

Widzę, że jest nas więcej co lubią popatrzeć na szkło :lol:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-04-2025, 20:31   

Ale nie demonizujcie rekuperacji. Wilgoć na oknach się robi od wilgoci w powietrzu w pomieszczeniach. Można ją usunąć na różne sposoby nie tylko rekuperacją, ale pytanie jaka wilgotność potem jest w pomieszczeniach ponieważ jak spada poniżej 40% to też nie jest przyjemnie.

Odpowiedz do tematu