|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
stuki, skrzypienia tylne zawieszenie |
Autor |
Wiadomość |
mar1907
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2025, 08:55 stuki, skrzypienia tylne zawieszenie
|
|
|
Mam problem od lat prawie od nowości na początku mały ale teraz głośniejszy.
ASX 2010 benzyna jadąc pod górę, w górach pod ostre wniesienie w tylnym zawieszeniu pojawia się hałas stuki, skrzypienie bardzo głośne wrażenie ,że samochód się rozpada. Po płaski nawet na dziurach cisza. Sprawdzone na stacji amorki, szarpaki cisza wszystko ok. Mam nawet w okolicy domu taka górkę gdzie w jednym miejscu od nowości skrzypi. Może głupio zapytam ale czy jadąc pod górę pod pewnym nachyleniem zmienia się rozkład nacisku i tylnie zawieszenie nie dociska do podłoża, inaczej pracuje. Co robić? |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 510 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 24-04-2025, 15:23
|
|
|
Gumy stabilizatora sprawdzałeś? Przeważnie skrzypienie pochodzi właśnie z tych elementów zawieszenia. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Misin3
Forumowicz
Auto: Space Star 1,6 2004, Asx 1,6
|
Wysłany: 24-04-2025, 19:09
|
|
|
Nad końcowym tlumikiem jest oslona termiczna. Ja mialem calkowicie urwaną . |
|
|
|
 |
mar1907
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-04-2025, 16:13
|
|
|
Gumy zostały wymienione. Osłonę już wcześniej została dokręcona. Ona faktycznie potęgowała efekty akustyczne. . Ostatnio wyczytałem ,że jadąc pod górę nacisk na tył się zwiększa. Czy amortyzatory mogą inaczej pracować (hałasować) jak są dociśnięte. Czy ktoś w ASX miał coś podobnego? Pozdrawiam i dziękuję za nadesłane uwagi. |
|
|
|
 |
jonas29
Nowy Forumowicz
Auto: pajero
Kraj/Country: France
|
Wysłany: 29-04-2025, 08:53
|
|
|
Zmienny rozkład masy i pracy zawieszenia
Tak, podczas jazdy pod górę zmienia się rozkład masy pojazdu — przód się unosi, tył jest bardziej dociążony. To może powodować, że:
zawieszenie z tyłu pracuje w innym zakresie,
elementy gumowe, tuleje, sworznie, łączniki stabilizatora mogą wtedy ujawniać luz lub skrzypienie.
Sama zmiana kąta pracy zawieszenia może powodować:
skrzypienie tulei gumowo-metalowych, które na płaskim terenie nie są słyszalne,
stukanie luzem w łącznikach stabilizatora lub wahaczach, które tylko w określonej pozycji (np. przy skręceniu/ugięciu) wykazują objawy. |
|
|
|
 |
mar1907
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-04-2025, 10:23
|
|
|
Dziękuje za pełna informację. W sumie to skrzypienie było słychać już po roku od nowości ale głownie jazda po płaski lub lekko nachylonym. Jak można to wyczaić w warsztacie który element jest do wymiany. W tamtym roku byłem u mechanika, wymienił łącznik satbilizatora ale mało pomogło. |
|
|
|
 |
|
|