Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłaczenie kamery cofania
Autor Wiadomość
yamashi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-05-2025, 21:42   Podłaczenie kamery cofania

Witam, mam problem z połączeniem kamery cofania w Mitsubishi ASX 2015 rok. Po zakupie samochodu kamera cofania nie działała i wiem, że poprzedni właściciel wymieniał radio. Wyjąłem więc radio i kamerę z tyłu i widzę, że kamera nie jest podłączona dlatego nie działa. Problem mój jest taki - kamerka ma taką wtyczkę jak na zdjęciu https://zapodaj.net/plik-uE5Lgzz7PD natomiast radio z tyłu ma takie gniazdo https://zapodaj.net/plik-XpPE8LXN9f Jak to teraz podłączyć? Szukałem jakiejś przejściówki ale nie znalazłem nic takiego. Nie wiem też który pin w gnieździe radia odpowiada pinom (kolorom) na mojej wtyczce. Czy da się to w ogóle połączyć żeby działało? Ktoś pomoże laikowi :) ?

[ Dodano: 19-05-2025, 12:19 ]
Nikt nie jest w stanie nic pomóc?

Wiktorrr 
Nowy Forumowicz

Auto: mi
Wysłany: 21-05-2025, 13:10   

Cześć!
Najprawdopodobniej masz po prostu niekompatybilne złącza – kamera ma dedykowaną wtyczkę pod oryginalne radio Mitsubishi, a obecne radio (podejrzewam, że to jakaś jednostka aftermarketowa) ma klasyczne wejście RCA (żółte gniazdo typu "video in").

Jeśli tak – rozwiązanie jest dość proste: potrzebujesz adaptera z fabrycznego złącza kamery na RCA. Tylko że takich gotowców pod ASX-a może być mało. Wtedy pozostaje albo:
1/ rozciąć przewód kamery i ręcznie dolutować końcówkę RCA (żółtą),

2/ zidentyfikować piny w kamerze (zasilanie, masa, sygnał video) i podłączyć je odpowiednio do zasilania +12V (np. z lampy cofania) i wejścia video w radiu.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 21-05-2025, 14:07   

Wiktorrr napisał/a:
albo:

Zamontować kamerę ze złączami RCA.

Odpowiedz do tematu