Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Shogun, dawniej Pajero a gdzieniegdzie Montero
Autor Wiadomość
wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2025, 14:27   

Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałem że jest kiła rodzajów mocowań siłowników. Rozważałem zakup takich jak na tej aukcji:

https://a.aliexpress.com/_ExaV8T8

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-05-2025, 08:03   

Tak mają działać poprawnie siłowniki maski, że musisz pomóc masce się otworzyć i dopiero na samym końcu siłowniki lekko ją unoszą i trzymają.

Tak patrzę na przód Twojego auta i te reflektory aż się proszę o malowanie wewnątrz na czarny połysk. Wyglądały by wtedy kozacko :wink:

edmunek 
Forumowicz

Auto: Shogun 4
Kraj/Country: UK
Wysłany: 13-05-2025, 09:37   

Weź nie kuś :D
W UK chyba szesnastym już właścicielem jest kolejna osoba która sprzedaje MK3.
Porobionego na maksa, tylko dziwnym trafem co go ktoś kupi to pół roku później znowu ogłoszenie że jest do kupienia.
Znajdę zdjęcia to podrzucę, ale ma właśnie czarne reflektory z efektem "Halo".
Fajnie to wygląda, tyle że tylko na zdjęciach.
Widziałem te przeróbki na żywo i jak się człowiek przypatrzy to zazwyczaj widać "rzeźbę".

Podjechałem wczoraj do mechanika.

Niestety, pierwsze próby zakończyły się niepowodzeniem.

Czy namierzyliśmy od razu problem?
No nie...
Bo mechanik uznał, że to być może maszyna oszukuję,
bo wystarczy że ktoś tam z klientów się oparł, ona się poruszyła i waga wywala złe wyniki i potem test nie przechodzi.
Niby ma to sens, ale i tak rozebrałem dojście do przyłączy.
(tym razem, wiedząc co i jak poszło o wiele szybciej bo już po 10 minutach ściągnąłem grill, nakładkę plastikową (ten trójkąt) oraz wentylator)

Rozebraliśmy górne przyłączę, na wszelki wypadek wymieniliśmy oring
i następne napełnienie poszło bez żadnego problemu.

550g czynnika załadowane (530 plus minus 20), klima chodzi świetnie.
Od razu zaznaczam, że jeśli w waszych LWB (longwheelbase) nie zaślepialiście rurek
i wciąż działa wam tylna klimatyzacja, to ilość czynnika jest inna i (o ile pamietam) wynosi 870 (plus minus 20)

A jak już mi sie nudziło tak testowałem klucz udarowy z Chin vs M18 Fuel

Powiem tak. Ten chiński dawał radę na podobnym poziomie jak Milwaukee ustawione na 3/4 mocy.
Więc jak za 350 zł to naprawde nie ma na co narzekać :D

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 20-05-2025, 16:34   

Z cyklu: nic nie zrobiłem ale wpis będzie

Taką ostatnio Toyotę spotkałem na drodze z centrum miasta.
Ale się "odznaczała" od innych aut na drodze.
Aż pozazdrościć lifta.

https://youtu.be/VMKAkBALy6I

Ale jak dobrze wiemy, powyżej pewnej granicy to potem zaczynają się naprawdę spore wydatki.

W weekend pojechałem na wycieczkę.
Potrzebowałem chwilę odpocząć.

Już w sobotni poranek trafiłem na krótkiego Shoguna.
Przerdzewiały bardziej niż mój :)

ale kurcze... zapomniałem że krótki Barbarian ma tak przepiękne felgi.

Ja wiem że ja celuję w swoje felgi i spore opony a nie 20" czarne ładne, ale kurcze ładny wzór mają, ładnie się prezentują.

Kilkanaście kilometrów później znalazłem sobie wiejską ścieżkę i przetestowałem w końcu czy nowe amortyzatory i sprężyny to był dobry wydatek.

Nie żeby to był wykrzyż jak w Patrolu, ale rzadziej "dobijałem" zawias zjeżdżając z góry czy po kamieniach/głazach (muszę się nauczyć żeby żona po prostu wyszła i robiła zdjęcia a nie siedzi w środku i zaciska dłonie na rączce drzwi).
Na 18" felgach to podejrzewam że w ogóle byłaby bajka (a na większych/grubszych oponach to jak nic będzie jeszcze lepiej).
Na moich 20" felgach jest twardo. Nie przeskoczysz :)

Ale.. wciąż wyróżnia się na parkingach:

Ale, jak zazwyczaj na wsi, tak nie sposób nie było zauważyć że wciąż króluje L200 z lat 2000-2004.
Wpadłem nawet (i to nie raz) na kilka zaparkowanych Ineosów Grenadierów, ale żona jak się przyjrzała to uznała że jednak jej się nie podobają. Faktycznie. Im częściej je widzę, tym mniej mi podchodzą.
Ja wiem, że to przecież kalka Defenderów, ale mają coś niepasującego. Nie wiem jeszcze co :D

Jakieś 20-30 km przejechałem się otoczony sportowymi samochodami. Przelecieliśmy naprawdę przepiękną widokową trasę, a przy poboczu zauważyłem że nagle stałem się "częścią" jakiegoś rajdu.

Pozostało mi cyknąć kiepską fotę na pożegnanie.

Po powrocie na "bazę" (czytaj na farmę) tak moim autem zainteresowały się lokalne owce:

https://youtube.com/shorts/emyF0kpaQb0

Skąd takie zainteresowanie?
Wspominałem wcześniej że ostatnio odrobinę zapsikałem podwozie za pomocą Lanogaurda.
A ten jest na bazie lanoliny, czyli tłuszczu/wosku pochodzenia owczego.
Więc owcom coś nie pasowało :D

W ostatni dzień (przedłużyłem sobie weekend) nawet zrobiliśmy sobie piknik
(Shogun dobrze robi za parawan aby osłonić się przed wiatrem)

I tyle. Niby nic, a tak wiele :)
Shoguna czeka porządne mycie.

A później? Później muszę rozplanować co rozbieram i za co się zabieram.
W Fordzie do wymiany pasek, napinacz, rolki, termostat.
W Shogunie warto byłoby jakoś rozwiązać problem że boczne progi z przodu odstają już tak mocno, że jest to "mocno widoczne". A tam nie ma co ratować bo się uchwyty "rozkruszyły".
Ściągnąć i probować robić coś samemu z jakiś rurek/płaskowników?

wojtas 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2025, 11:18   

Ostatnio przeglądając ogłoszenia sprzedaży napotkałem zdjęcie które przedstawia próg z profili stalowych. Nie wygląda na skomplikowany. Choć widać że mocowania zostały wykorzystane orginalne.
https://photos.app.goo.gl/ZsDJ5odzHW3dE1E78

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 21-05-2025, 12:55   

No właśnie.
U mnie z tego mocowania to nie zostało prawie nic.
Tylko przednie, bo nikt nigdy tego nie zabezpieczył a tamtędy jest odpływ z szyberdachu.
Więc jak pada, a szyberdach też jest w stanie agonalnym (jego rama) tak pod uszczelkę wchodzi woda, idzie do odpływu i kapie sobie po przednim mocowaniu progu.
1000 zł za jeden próg to trochę sporo.
A to co "wpada" na rynek jako dawca części to albo już nie ma progów bo odpadły, albo są w bardzo podobnym stanie.
Nie pozostaje mi nic innego jak spróbować to "odkręcić" i zacząć zarabiać samemu nowe mocowanie. Wyciąć to co się rozpada, jakieś płaskowniki, kawałek profilu stalowego, zespawać razem a potem kombinować gdzie wywiercić dziury na śruby.
Nigdy takich rzeczy nie robiłem więc będzie to chyba projekt na zimę.
Ściągnąć te progi późnym latem/jesienią i sobie jesienią/zimą pracować w garażu.

Jeden zakład kiedyś mi oferował żeby to w ogóle ściągnąć i on robi progi ale rurowe (takie typowe rock slidery). Ma giętarkę, spawa, buduje typowe potwory na offroad.
Ale.. jego jakość produkcji pod względem estetycznym często pozostawia wiele do życzenia, bo on ma podejście że "ma działać a nie wyglądać".

kaczul 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 21-05-2025, 13:07   

1000 zł za próg? Masakra ;-)
A jak widzicie to - https://sektorbhp.pl/ ?
Ostatnio zmieniony przez kaczul 09-06-2025, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  

wojtas 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2025, 13:20   

Nowy ori próg to 1400zł szt. Za profile i kątownik w PL to max 400zl. Trochę zabawy w garażu ze spawarką i temat będzie ogarnięty.

https://www.google.com/se...C73APb0ZHoDQ_43

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 21-05-2025, 14:48   

No właśnie myślę bardziej żeby samemu fabrykować.
Podrzuciłeś linka. I tak.. Aliexpress. 750 zł za dwa. Super cena. Wysyłka 1500 zł.
Amayama (oryginalne części) - 1500 zł za próg.
Mitzybitz (lokalny sklep) - 663 zł co wydaje się super ceną.
Tyle że brak na stanie (wiele razy łapię się na tym że "O! i problem rozwiązany, zamówię i będzie spokój").
Podobnie jest zazwyczaj z ramą/szybą szyberdachu.

Niestety.
Jest to jedna z tych spraw że jak się psuje, to zazwyczaj ludzie po prostu wycinają/usuwają progi.
Ile aut na rynku bez progów to nie zliczę.

Po prostu naprawa tego jest dla majsterkowiczów a nie dla lokalsów którzy po prostu chcieliby wymienić, ale cena odrzuca.
Podobnie jest z szyberdachem. Każdy by chciał naprawić, ale nie ma jak.
Jeden ostatnio zamówił z Emiratów.
Poszło chyba 4000 zł za ramę z szybą i uszczelką z przesyłką, opłatami i podatkami.
4000 zł...

Ja wiem... niby "naprawa na lata" tyle że mówimy o autach gdzie cena rynku też potrafi się wahać od 15 000 zł do 70 000 zł.
Rozbieżność jest spora.
Ile razy widziałem jak ludzie włożą kasę żeby coś naprawić, potem wystawiają (w dobrym stanie auto)
ale starsze i droższe niż młodsze ale zajechane i spada fala krytyki że "jak śmiesz za tyle próbować to sprzedać"?
Na nic tłumaczenie, że wszystko naprawione a te tańsze to właśnie stan agonalny.

Ronin78PL 
Forumowicz

Auto: L200 136KM AT 2007
Wysłany: 22-05-2025, 11:42   

edmunek napisał/a:
... starsze i droższe niż młodsze ale zajechane i spada fala krytyki że "jak śmiesz za tyle próbować to sprzedać"?

Nie ma co z takimi dyskutować i tłumaczyć, ps. odnośnie wcześniejszych postów dot pomalowania wew. lamp na czarno, tego bym nie dotykał, ale ten chromowany grill jakby zmienił się w czarny mat mogłoby być "bardziej offroad'owo" - ja w swoim malowałem strukturalnym spray'em do zderzaków K2 i wyszło super, karcher nie odrywa, fajna szybka robota, zmatowić, odtłuścić np zmywaczem do hamulców i moment zrobione.

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2025, 13:15   

O. Dziękuję bardzo. Nie omieszkam sprawdzić :)
Czekają na mnie ramki do przednich świateł.
Podobne (choć nie takie same) do tych:

srebrne. dostałem gratis od kogoś z neta.
Myślałem właśnie żeby je przejechać papierem, wyczyścić (bo są srebrne mat) i zrobić je na czarno.
Może z czarnym grillem miałoby to sens?

Wrzuciłem w AI żeby mi zrobił symulację to mi wypluł coś tak pięknego :D

Wszystko super.
Gdybym miał polifta i gdybym miał taki piękny grill ze wzorem w plaster miodu :D

Ronin78PL 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2025, 14:39   

Będę w domu wrzucę foto jak to u mnie wygląda, co prawda L200, ale na full black zdecydowanie lepiej. Świecidełka nie pasują do 4x4 :-)

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2025, 15:45   

Haha! Aż poszukałem na necie.
Znalazłem niezłe szkaradztwa :D

Ronin78PL 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2025, 17:21   

U mnie L200 straciło srebrne nadkola, amelinowy próg, szare wloty powietrza (grill) srebrny znaczek i chromowany dół "kangura". Full black zdecydowanie na plus, koszty może okolica 150zł-200zł na spray, taśmy, zmywacz do hamulców.

edmunek 
Forumowicz

Wysłany: 23-05-2025, 10:20   

Zamówiłem pomarańczowe bo początkowo myślałem że wylądują na czarnych szybach bagażnika/trzeciego rzędu, jednak żona potwierdziła że to nie ma sensu i lepiej będzie dać za szybą na ostatnim słupku.
Teraz się zastanawiam czy nie zamówić czarnych.

Odpowiedz do tematu