|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Rura wydechowa w Mitsubishi Outlander phev |
Autor |
Wiadomość |
pawelek2086
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 30 Kwi 2025 Posty: 4 Skąd: Pisarzowice, pow. bielski
|
Wysłany: 22-05-2025, 07:55 Rura wydechowa w Mitsubishi Outlander phev
|
|
|
Dzień dobry.
Mam taki objaw odnośnie rury wydechowej w moim Mitsubishi Outlander phev z roku 2014. Otóż podczas jazdy eską zaczął głośno silnik pracować. Słychać było, że to wina wydechu (dziura albo wypaliło uszczelkę). Po dojechaniu do domu i sprawdzeniu okazało, się, że rura odpadła od kołnierza, który jest przykręcony do katalizatora. Jak się przyjrzałem to poprostu zgniło. Pomyślałem, że wytoczę pierścień stalowych na średnicę rury i przyspawam do rury i do kołnierza. Jakie było moje zdziwienie, że nie chce się spawać. Rura nie wygląda jakby była ze stali węglowej tylko coś w rodzaju żeliwa albo staliwa. Czy ktoś wie z jakiego materiału jest zrobiona? |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 186 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 22-05-2025, 19:33
|
|
|
W moim było dokładnie tak samo w tym samym miejscu..Kupiłem używany katalizator, kilkuletni..działa..Mechanik-kolega powiedział mi że ludzie co sie zajmują wydechami są w stanie zrobić taką obudowę z nierdzewki.. |
|
|
|
 |
pawelek2086
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-05-2025, 20:57
|
|
|
waran73 napisał/a: | W moim było dokładnie tak samo w tym samym miejscu..Kupiłem używany katalizator, kilkuletni..działa..Mechanik-kolega powiedział mi że ludzie co sie zajmują wydechami są w stanie zrobić taką obudowę z nierdzewki.. |
Dzięki za odpowiedź.
Lecz masz rację obudowę z nierdzewki ale jakoś ją do tej rury trzeba przyspawać a trzeba wiedzieć co to za materiał jest. U mnie kołnierz po stronie katalizatora jest w dobrym stanie ale odpadł po stronie rury. Mało tego jest tam rura fi43.5 a takiej nie ma, nawet nie ma takiej kryzy. Jest kryza jako zestaw naprawczy od Hondy ale na fi 45. |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 186 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 23-05-2025, 08:17
|
|
|
Było to powiedziane tak: ,,najtańszy i najlepszy sposób to jest ten najdroższy" --jesli chcesz trzymać auto dłuzej to wbijasz do gości od wydechów ../co dorabiają/ i masz spokój z tematem do końca życia auta.. |
|
|
|
 |
pawelek2086
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2025, 14:40
|
|
|
Ja myślałem, że forum jest od wzajemnej pomocy a nie wysyłania do serwisu gdzie biorą chore pieniądze.
Ale pomijając te wypowiedzi, materiał rury to staliwo, spawać trzeba odpowiednią elektrodą, elektroda ESAB OK 92.18 (Ni-Cl) 2.5 x350, prąd spawania to 60A, więc kto ma możliwości to może sobie sam pospawać, tłumik przed spawaniem wyjąłem, wcześniej natrasowałem wspomnianą w innym wątku kryzę dokąd sięga na rurze i jak ma być postawiana aby pasował rozstaw śrub, otwory pod śruby, które kupiłem oryginalne trzeba rozwiercić na fi 12, po spawaniu w całości pomalowałem farba do rur wydechowych. Jest cicho i komfortowo. |
|
|
|
 |
|
|