Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
2.4 MIVEC 170 KM i LPG - wasze doświadczenia - podsumowanie
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2020, 09:03   

Tak jak napisali koledzy wyżej, niech gazownik ustawia jak powinno być bo żadne błędy nie powinny wyskakiwać a jak się pojawiają to nie najlepiej jednak świadczy o tym gazowniku bo dobrze wykonana instalacja i dobrze wyregulowana nie powinna dawać żadnej różnicy w jeździe.
Firma Alex to producent wtryskiwaczy Barracuda :) Reduktor ACR01 czarny do 150KM jest jedynym chyba ewenementem bo obrabia prawie 200KM :) ale bywa zawodny co zależy od partii. Jedne wytrzymają bez problemów ponad 100 tys a inne i po 20 tys mają problemy z ciśnieniem. Do około 250KM świetny i niedrogi jest reduktor Magic 3 Compact.
Jeśli reduktor puszcza w podciśnienie to lepiej odrazu go wymienić bo to może być niebezpieczne, może dojść do wybuchu kolektora ssącego podczas odpalania auta.
Jeśli reduktor jest dobrany odpowiednio do mocy a instalacja przełącza się na benzynę przy gwałtownym przyspieszaniu to oczywiście może być jego wina ale tez bardzo często tego przyczyną jest zła regulacja górnego zakresu a w zasadzie jej brak. To właśnie regulacja z sondą AFR za to odpowiada. Wielu gazowników to bagatelizuje a wtedy ten zakres jest najczęściej bardzo przelany a więc wtryski leją wtedy jak z wiadra więc ciśnienie spada na tyle że instalacja się przełącza na benzynę. Auto na dodatek pali więcej i jest bardziej mułowate przy przyspieszaniu.

PeWu_88 
Nowy Forumowicz

Auto: Golf VII 1.4 140 KM
Wysłany: 31-05-2025, 21:10   

Patrząc na datę ostatniego posta, czuje się jak ostatni naiwniak licząc, że ktoś mi odpowie jednak nie mam nic do stracenia a temat idealnie wpisuje się w kontekst mojego pytania.

Jeśli zdecyduje się na zakup OT2 to będzie to PB. Interesuje mnie kwestia prześwitu i zabezpieczenia zwisającej pod autem butli. Na jednym z ogłoszeń zauważyłem, że butla wystaje dość poważnie poniżej zderzaka. Może kwestia perspektywy a może nie.
Trochę bez sensu brać auto 4x4 i zastanawiać się czy nie będę szorować butlą jadąc po polnych koleinach.
Jak to wygląda u Was Panowie? Da się jakoś zminimalizować "zwis"? Butla w bagażniku zabiera potrzebną mi przestrzeń czyniąc go niepraktycznym.

m4rud3r 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Wysłany: 17-06-2025, 22:32   

Zależy jaką butlę weźmiesz. Ja miałem do wyboru bodajże 45 lub 52l , wziąłem 45. 52 wystawała by parę cm więcej. Póki co o nic nie zahaczyłem, zdarza mi się jeździć autem po placach budowy. Z tyłu mam sprężyny Lesjoforsy i 3 rząd siedzeń. Jak nie zapomnę to postaram się zmierzyć ile mam od dołu butli do podłoża w obecnym stanie auta.

PeWu_88 
Nowy Forumowicz

Auto: Golf VII 1.4 140 KM
Wysłany: 17-06-2025, 22:47   

m4rud3r napisał/a:
Zależy jaką butlę weźmiesz. Ja miałem do wyboru bodajże 45 lub 52l , wziąłem 45. 52 wystawała by parę cm więcej. Póki co o nic nie zahaczyłem, zdarza mi się jeździć autem po placach budowy. Z tyłu mam sprężyny Lesjoforsy i 3 rząd siedzeń. Jak nie zapomnę to postaram się zmierzyć ile mam od dołu butli do podłoża w obecnym stanie auta.

Będę wdzięczny. Ewentualnie jakaś fotka na butle z poziomu krawędzi zderzaka. przypatrując się OT2 parkującym tu i ówdzie zauważyłem, że niektóre butle wystają mniej. Ile litrów wchodzi Ci do 45? 80% tj. 36?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-06-2025, 06:52   

Wygięcie pływaka daje możliwość zatankowania więcej niż 80%.

m4rud3r 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Wysłany: 29-06-2025, 00:50   

Mam butle jednak 52L :D
Do dolnej krawędzi butli mam ok 30 cm.
Do wieszaka na koło zapasowe (bo w nim siedzi butla) jest ~26 cm.
Tłumik końcowy jest niżej niż butla ;-)

Odpowiedz do tematu