Dziwne wartości napięcia w sieci auta |
Autor |
Wiadomość |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 533 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-09-2025, 17:15
|
|
|
bobiJeżeli masz problemy z ładowaniem, to poszukaj przyczyny tego stanu rzeczy a nie kombinuj z poprawianiem fabryki! Na czym te Twoje problemy z ładowaniem polegają? |
_________________ Piotr63 |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1946 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 16-09-2025, 17:46
|
|
|
pitt63, przeczytałeś od początku?
Powiedz jak jest u Ciebie.
Ja mam taką samą sytuację, a dowiedziałem się jak dostałem ładowarkę z wyświetlaniem napięcia. Ładuje podczas hamowania silnikiem i jak zapalę światła mijania.
To jakaś wada programowa w systemie ładowania i jak wyjęcie wtyczki problem rozwiązuje to ja też tak zrobię. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 16-09-2025, 18:26
|
|
|
Problem ładowania przerabiałem w styczniu tego roku. Nie miałem pojęcia, że w ASX-ach jest "inteligentny" system ładowania, cokolwiek to oznacza. Zupełnie nie potrzebnie zabrałem się za alternator a po jego sprawdzeniu i wymianie już zużytych nieco szczotek nic się nie zmieniło. Elektryk, który mi to robił uświadomił mnie właśnie o w/w systemie. Tak, jak to jest wyżej opisane z ładowaniem, tak ma być i wszystko jest w porządku. Dlatego pytam kolegę bobi w czym jest problem? Co do aktualizacji oprogramowania się nie wypowiadam. Nie zgłębiałem się w temat m.in dlatego, że mam jeszcze oryginalny akumulator, który ma sześć lat z haczykiem. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-09-2025, 20:31
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Tak, jak to jest wyżej opisane z ładowaniem, tak ma być i wszystko jest w porządku |
No właśnie nie jest w porządku.
U mnie dość często doładowywałem akumulator. Przy codziennym użytkowaniu auta problemów nie było, ale jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało.
A nawet miałem już błędy o za niskim napięciu.
Niedawno zacząłem jeździć na światłach mijania i akumulator jest prawie całkowicie naładowany. Moja codzienna trasa to ok. 130 km.
Teraz odpiąłem wtyczkę i za tydzień sprawdzę jak jest naładowany akumulator. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 650 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24421 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-09-2025, 07:28
|
|
|
apikus napisał/a: | jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało | to raczej jest oznaka końca akumulatora a nie problemów z ładowaniem |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 17-09-2025, 08:11
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | apikus napisał/a: | jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało | to raczej jest oznaka końca akumulatora a nie problemów z ładowaniem |
Dokładnie, masz rację. Każdy akumulator wymaga doładowania raz na jakiś czas. Ja swój przynajmniej raz w roku podłączam do prostownika i wszystko gra. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-09-2025, 08:33
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | to raczej jest oznaka końca akumulatora a nie problemów z ładowaniem |
Skoro nie ładuje, bo podczas jazdy na światłach dziennych napięcie jest na poziomie 11,9V to raczej jest problem z ładowaniem niż z akumulatorem.
pitt63 napisał/a: | Każdy akumulator wymaga doładowania raz na jakiś czas. |
Ale nie co tydzień, a u mnie tak jest - permanentnie rozładowany akumulator.
Od dzisiaj całą drogę 14 -14,2V więc sprawdzę jutro rano poziom naładowania. |
|
|
|
|
 |
bobi
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2.0 CVT 4WD
|
Wysłany: 17-09-2025, 09:09
|
|
|
chodzi o to, że doładowywanie akumulatora nie jest OK, mam jeszcze kia optima II 2.4 sprowadzony z USA (magentis II - Europa) rocznik 2006 i jest w nim 2 akumulator od nowości pierwszy miał 14 lat nigdy niewyciągany i niedoładowany nawet po miesięcznym postoju. We wcześniejszych autach też nie ładowałem akumulatorów z wyjątkiem pierwszego „maluszka” z prądnicą, który przy jeździe całodobowej na światłach nie wydalał. Z tego co wiem to baterie nie lubią nagłego przyrostu prądu. Dziennie jeżdżę ok. 15 km i wskazanie na akumulatorze po chwilowym postoju to 11,8 -12 V trochę mało. Mam dodatkowo podpięte światła dzienne, które włączają się powyżej 13 V, więc nieraz jadę bez świateł. Dodatkowy problem to wideorejestrator VIOFO A229 pro, który w trybie parkingowym często się wyłącza (jest wpięty na zasilaczu, który przy spadku prądu odcina urządzenie). Ładowanie jest dobre, pod warunkiem że jest, więc chyba niestety to ten „super” system ładowania. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 650 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24421 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-09-2025, 13:33
|
|
|
apikus napisał/a: | podczas jazdy na światłach dziennych napięcie jest na poziomie 11,9V to raczej jest problem z ładowaniem niż z akumulatorem | ale skoro zaraz po zgaszaniu auta odpali a po tygodniu już nie, to przecież nie jest kwestia ładowania
jeśli akumulator od tylko tygodniowego nieużywania traci swoje parametry, to wg mnie kończy swój żywot |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-09-2025, 13:47
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | ale skoro zaraz po zgaszaniu auta odpali a po tygodniu już nie, to przecież nie jest kwestia ładowania |
Jeżeli akumulator jest naładowany do 15% swojej pojemności to jeszcze na drugi dzień odpali, ale po tygodniu już nie. Choćby nie wiem jak było samochód pobiera prąd podczas postoju (alarm, podtrzymania pamięci i tak dalej). Pobór ze 100%, a pobór z 15% robi różnicę. |
|
|
|
 |
bobi
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2025, 14:30
|
|
|
pitt63 proszę, powiedz mi po co robiłeś z alternatorem skoro wszystko jest w porządku i dlaczego jeszcze nie wymieniłeś akumulatora skoro uważasz, że wszystkie problemy to jego wina. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 17-09-2025, 15:34
|
|
|
apikus napisał/a: | Pobór ze 100%, a pobór z 15% robi różnicę. | To prawda, ale wciąż rozmawiamy o pojemności aktualnej a nie nominalnej. Efekty starzenia powodują, że te 15% w nowym to powiedzmy 10Ah a w starym 3.
I zaskakujące, że sterowanie nie odcina urządzeń po spadku napięcia poniżej pewnej krytycznej wartości. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 17-09-2025, 16:35
|
|
|
bobi napisał/a: | pitt63 proszę, powiedz mi po co robiłeś z alternatorem skoro wszystko jest w porządku i dlaczego jeszcze nie wymieniłeś akumulatora skoro uważasz, że wszystkie problemy to jego wina. |
Tak, jak napisałem wyżej alternator ruszany zbędnie. Akumulatora nie wymieniałem, bo nie było i nie ma takiej potrzeby. W styczniu solidnie go podładowałem prostownikiem i jest ok do dzisiaj. Myślę jednak, że na jesień, a później na wiosnę podłączę prostownik. tak aby co pół roku akumulator doładować.
[ Dodano: 17-09-2025, 16:41 ]
pitt63 napisał/a: | Każdy akumulator wymaga doładowania raz na jakiś czas. |
Ale nie co tydzień, a u mnie tak jest - permanentnie rozładowany akumulator.
Zapytam tylko żeby być pewnym. Nie masz podłączonych jakiś urządzeń, które kradną prąd? W jaki "wieku" jest Twój aku? |
|
|
|
|
 |
bobi
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2025, 17:47
|
|
|
Jak już wcześniej pisałem mam podłączony wideorejestrator, ale przed jego podłączeniem było podobnie. Autko jest z końca 2018 roku i akumulator od nowości, czyli mniej więcej w wieku Twojego akumulatora. Po postoju 2-3 dniowym (większego nie było) nie ma problemu z odpaleniem, więc akumulator jest sprawny, ma dobry prąd rozruchu tylko jest notorycznie niedoładowywany. Niestety ekologia nas „zabija” zresztą jaka to ekologia jak niszczymy akumulatory które trzeba zutylizować, albo żarówki i lampy żeby było ładowanie. Jeśli chodzi o ładowanie akumulatora to mieszkając w bloku jest to problem, bo muszę go wyciągnąć z auta i resetuje wszystkie ustawienia. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-09-2025, 20:37
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | To prawda, ale wciąż rozmawiamy o pojemności aktualnej a nie nominalnej. |
To nie ma znaczenia, skoro nie jest doładowywany podczas jazdy.
Jak zużywam prąd podczas rozruchu, a potem nie ma ładowania, bo podczas jazdy jest 11,9 V to nawet nowy akumulator nie wystarczy na długo.
Nawet jak teraz miałbym połowę początkowej pojemności, ale doładowane do 90% to i tak jest więcej jak cała początkowa pojemność doładowana do 15%. |
|
|
|
 |
|