Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprężyny tył space ster
Autor Wiadomość
KLEM 
Nowy Forumowicz

Auto: Space star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-09-2025, 13:57   Sprężyny tył space ster

Witam na początek mam space stara z 2020 tylne sprężyny są tak miękkie że dwie osoby z tyłu i auto na progach dobija na maxa teraz pytanie czy ktoś wymieniał sprężyny na mocniejsze z czego mogą pasować

Jozefg 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,2 CVT 2018
Wysłany: 23-09-2025, 15:15   

A kiedy wymieniałeś amortyzatory z tyłu? I jaki przebieg?

KLEM 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-09-2025, 16:15   

Nie wymieniane przebieg 22 tys myślę że to wina sprężyn

Jozefg 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,2 CVT 2018
Wysłany: 24-09-2025, 06:09   

Mam to samo, u mnie przebieg to 60 tys km
Przód też potrafi stukać na progach.
Chyba ten typ tak ma. Jest to dość dziwne bo to niewielkie autko generalnie jest twarde, rzekłbym że to jest komfort wozu drabiniastego. Przyznaję że bardzo dobrze trzyma się drogi.
Mam zamiar z tym powojować, jak na razie to jestem na etapie przeglądania wszelkich dostępnych materiałów a tego jest niewiele.
W katalogach te same sprężyny i amortyzatory figurują jako do space stara i carismy co już wydaje mi się nieporozumieniem - te autka różnią się masą.
Przymierzam się do wymiany amortyzatorów na Kayaby , chcę tylko sprawdzić jak się sprawuje na śliskim a to już chyba blisko bo w tej chwili +2*C za oknem.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 24-09-2025, 09:41   

Jozefg napisał/a:
W katalogach te same sprężyny i amortyzatory figurują jako do space stara i carismy co już wydaje mi się nieporozumieniem - te autka różnią się masą.

Chyba koledze się generacje space stara pomyliły :wink: .
Do nowego space stara po 2014r. od carismy to na milion procent nie podejdą.
Tutaj jest wątek, że KYB cos sztywniejszego na tył wypuściło ale niedostępne w Europie.
https://mirageforum.com/forum/showthread.php/4691-KYB-Rear-Springs
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-09-2025, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

KLEM 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-09-2025, 16:04   

Byłem na stacji diagnostycznej i lewy tył amortyzator 35%i prawy 32% sprawności sprawdzane bez obciążenia tylko kierowca co o tym sądzicie?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-09-2025, 12:14   

Cóż - ja byłem kiedyś Seatem, którego mam od nowości z przebiegiem 25 000km i jeżdżony po autostradzie głównie i wyszło mi jak pamiętam 67% na 65%. A 2 dni później Sharanem, który ma 10 lat, kupiłem używany i ma przebieg 210k i sprawność równa na strony jak pamiętam 88%... Ta sama stacja.
A i Galantem kiedyś przyjechałem z nowymi fabrycznie amortyzatorami i pokazało 78% (inna stacja).
Nie wiem jak to interpretować, chociaż sprawność w okolicy 30% to raczej śmietnik.

KLEM 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-09-2025, 14:25   

Dziś wymieniłem amortyzatory na nowe KYB348083 kayaba roboty 30 min i nie to auto inna jazda bardziej sztywny zobaczymy jak będzie z pasażerami z tyłu jak dalej będzie dobijać na progach to wymienię sprężyny też na kayaby nowe skóry ciężko wcisnąć tłoczyło do środka a stare jednym palcem i nie wracają

Odpowiedz do tematu