Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA
Autor Wiadomość
joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-11-2025, 00:00   

Sensacji nie szukam. Ludzkość zwierzętom i ogólnie środowisku zagraża dużo bardziej i do udowodnienia tego nie trzeba nawet guglać. :P

Kawa.

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2025, 07:42   

Kot to kot - moj ma swoje wejście u mnie w domu w dzrwiach- wczoraj przyniósł zywa mysze, jakiś czas temu ptaka.
Nie mam kreta odkad jest kot i myszy w domu no chyba ze przyniesie i taka mu ucieknie
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 13-11-2025, 15:37   

Winić kota za to że poluje to tak jakby winić muchomora za to że trujący jest. :lol:

Odniosę się teraz (bo wczoraj nie miałem czasu) do linków - poszedłem tropem pierwszej rewelacji i poczytałem u źródła odnośnie liczby upolowanych zwierząt w USA (artykuł w nature.com). Owszem, to niemałe liczby. Ale:

1. sami autorzy przyznają że to z oczywistych względów liczby szacunkowe
2. miażdżącą większość powodują koty bezdomne/bez opieki, które siłą rzeczy zabijają by przeżyć
3. jak każdy inny drapieżnik, łupem kota padają osobniki najsłabsze, co stanowi znakomity przykład naturalnej selekcji. Tu należy wspomnieć że w świecie dzikich zwierząt przeżywalność (czyli w uproszczeniu ile procent urodzonych "dzieci" dożyje do wieku reprodukcyjnego) jest znikoma, niezależnie od tego czy kot poluje czy nie.

Dalej piszą co następuje:
Cytat:
Żarłoczność kotów domowych sprawiła więc, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat wiele gatunków zniknęło bezpowrotnie. Koty okazały się bardziej groźne dla ekosystemu, niż myśliwi i kłusownicy, a także postępująca industrializacja. Nawet domowa chemia, która na środowisku również odciska ogromne piętno, nie jest tak dla niego groźna.
Kompletnie żadnego źródła owej rewelacji, na dokładkę okraszonej katastroficzno-alarmującym określeniem "żarłoczność" - jak każdy inny drapieżnik (poza człowiekiem) dla przyjemności nie zabija. Widział ktoś kiedyś tłustego (czyli że żarłocznego) bezdomnego kota? Czysta demagogia.

Co do wzmiankowanej tamże Nowej Zelandii - owszem, fakt. Endemiczne gatunki wyginęły (lub za jakiś czas mogą) z powodu kociej obecności. Tylko KTO koty tam sprowadził? Same ocean przepłynęły? I teraz jeden z drugim wini nie tego kogo trzeba. Powołam się na to samo źródło (interia). Proszę:

https://zielona.interia.pl/przyroda/news-lazik-poludniowy-jak-jeden-kot-zgladzil-caly-gatunek-ptakow,nId,5815276

I co, kota wina? No jasssssssssssssne. :P

Idę po zimne piwko. 8)

jou

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 13-11-2025, 22:27   

Koty były zawsze, i zawsze będą. Te większe, i mniejsze, domowe, dzikie...
Wszystkie mają instynkt, który pozwala im przeżyć bez ciepłego domku, i pełnej miski.

I kto jest debeściak?

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 14-11-2025, 06:58   

Kto jest przekot, powiedziałbym. ;)

Kawa poranna. :)

jou

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 14-11-2025, 11:24   

Jacek, te mikołajki aktualne :) Widzimy się w sobotę 06.12.25 u mnie o 11:00
:iroc:
No i :drinkers: dla wszystkich :D
http://www.mmdzieciom.pl/

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 14-11-2025, 12:15   

Zdrówko.

Miałem na dziś zaplanowaną robotę u kolegi (w ramach przyjacielskiej pomocy), ale zadzwonił że mocno chory i odwołał. Zatem nigdzie nie jadę, a skoro nie jadę to browara zaraz łyknę. :D

jou

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 14-11-2025, 15:15   

Udanego weekendu. W Tczewie pada jak by co.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 14-11-2025, 16:59   

Łyknąłem, ale później niż planowałem. Pojechałem do pobliskiego miasteczka, umyłem corolkę u Litwińców i zrobiłem zakup w celu uzupełnienia zapasu browarów. Albowiem zrobiło się niebezpiecznie mało - mniej niż 20 butelek. Także dokupiłem 37 i już jestem spokojniejszy. 8)

jou

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 15-11-2025, 11:24   

Nadrabiają wczorajsze zaległości, po raz pięćdziesiąty ósmy w tym temacie ogłaszam łikend :!: :!: :!:
Teraz kawa :)

Artur, dobra to wiadomość :D

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 15-11-2025, 13:56   

Uzupełniony wczoraj zapas zacznę dziś uszczuplać - konkretnie to za kilka minut, przy grilku.

Wprawdzie nie jest zbyt ciepło, raptem 8 stopni, północno wschodni wiatr wzmaga uczucie chłodu, na całe jednak szczęście nie pada (ale jest pochmurno).

Zdrówko forumowiczów! :mrgreen:

jou

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 15-11-2025, 14:28   

O tak, dziś u nas też słonecznie i dość ciepło. Wycinam jabłoń, która owoców nie daje. Grilla nie będzie, bo kompletnie zmieniłem swoją dietę - niestety zdrowie wymusza. A piwo to w ogóle ciężko kupić, bo większość dostępna w sklepach to syf. Kto pamięta niepasteryzowany Specjal albo Namysłów to pewnie potwierdzi...

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 16-11-2025, 07:48   

Z niepasteryzowanych został Kasztelan, cośtam z Łomży, dwa litewskie i Inish Mac Saint z północnej Irlandii (zdecydowanie najlepsze z nich). Przy czym to ostatnie trudno dostępne - trzeba szmuglować przez granicę, ale jest tego warte. ;)

jou

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-11-2025, 10:43   

jacek11 napisał/a:
Koty były zawsze, i zawsze będą. Te większe, i mniejsze, domowe, dzikie...
Wszystkie mają instynkt, który pozwala im przeżyć bez ciepłego domku, i pełnej miski.

I kto jest debeściak?

w XIIIw. Grzegorz IX uznal je za diabelskie stworzenia, strach pomyslec co by było gdyby sie tak skonczyło jak z za Mao Zedonga - kampania walki z 4 plagami
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 16-11-2025, 19:20   

joujoujou napisał/a:
cośtam z Łomży
mój wujek był kiedyś szefem tego browaru - jeszcze w latach 90 produkowali tam piwo, potem (jak zwykle) ktoś ich kupił i zaczęło się to co wszędzie - maksymalizacja zysku
kosztem oczywiście jakości produktu i cen półproduktów
świeży chmiel to już praktycznie nie jest widziany nigdzie (bo szybko pleśnieje), drożdże dolnej fermentacji - też rzadkość, skrócenie czasu produkcji zawsze na plus maksymalizacji zysku...
sam jako dzieciak bywałem w słodowni, gdzie dojrzewał jęczmień i palono go potem na słód - moja mama była tam dyrektorem, potem to już się zmieniło - przyjechała Australia na prywatyzację, słodownia została zlikwidowana, bo taniej było przywieźć gotowy produkt (już jako ekstrakt) z innego kontynentu... i dyrektorowała w EB ale piwo stało się masowym śmieciem...
ostatnie lata, gdzie można było kupić piwo to lata 90...

teraz przerabiamy to samo - downgrade w każdej gałęzi, szczególnie jedzenia bo to artykuł pierwszej potrzeby... ile chemii trzeba dowalić, żeby się opłacała uprawa, spedycja i sprzedaż np. bananów z Ekwadoru i były tańsze od polskich jabłek - dziedzinie, w której jesteśmy potentatem...

teraz piwo to najczęściej górna fermentacja, ekstrakt z chmielu, ekstrakt ze słodu i chemia, żeby było więcej alko i krótszy czas produkcji... wystarczy sobie sprawdzić np. wg tabeli jaka jest maksymalna ilość alko przy danej ilości stopni Ballinga
w niektórych "piwach" - np. Tatra - fizycznie nie da się uzyskać takiej ilości alkoholu przy danej gęstości brzeczki - zatem dodaje się chemię do fermentacji albo spirytus...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga

Odpowiedz do tematu