|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Bicie piany. |
| Autor |
Wiadomość |
ledziu
Forumowicz
Auto: Toyota/mitsu
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2025, 08:17
|
|
|
| robertdg napisał/a: | Jeżeli ktoś jezdzi na dozywocie, jak producent zalecił to jak najbardziej, swiadomych uzytkowników znam kilku co maja przebiegi miedzy 200-600tyś km
ledziu napisał/a:
P3 jest na płycie fordowskiej, wiec zawieszenie, hamulce i układ kierowniczy jest powielony, wiadomo że nie jest to fiat tipo, ale nie jest to tez BMW
Napewno lepsze to niż OPEL |
Troszeczkę kolego powtarzasz randomowe historie z których ochoczo korzystają Ci co już dokonali "udanych" zakupów.
Oczywiście biorąc pod uwagę dokonania producentów aut z dzisiejszych czasów to problematyczny automat nie jest jeszcze najgorszą awarią jaka może Cię spotkać ale piszemy o starym aucie za około 50k.pln.gdzie już inny jest przelicznik napraw w stosunku do wartości niz byłby np.przy 100k.pln.
Teraz idąc bardziej szczegółowo tam są dwie skrzynie w zależności od rocznika i obie mają sporo za uszami. Znam xx przypadków wysypania się tych skrzyń notabene aktualnie mojemu koledze się wysypała i zmieniał olej co 60k.km.
Trzeba sprawdzić dokładnie od którego roku była ta opcja nowsza i jakie miała oznaczenie ale (nie pamiętam fokładnie) coś...aisin tf....
Możesz spokojnie wyszukać i wpisać na wyszukajkach info.dające Ci pogląd w sprawie. Nawet gdzieś kolega mi pokazywał że kiedyś skrzynia z jego Volvo była na liście najbardziej awaryjnych automatów obok takich tytanów jak seelspeed
A co do motywu współpracy z Fordem to pominę ten aspekt bo można duuużo o nim pisać i niekoniecznie w superlatywach.
P.s.
Pomijam to że ten automat kastruje jazdę Volvo nawet w najfajniejszych opcjach. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 14-11-2025, 19:57
|
|
|
| ledziu napisał/a: | | Troszeczkę kolego powtarzasz randomowe historie z których ochoczo korzystają Ci co już dokonali "udanych" zakupów. | Znam tez zajechane przypadki, ale wiem ze posiadanie takiego auta od nowości albo od niskiego przebiegu i jego prawidlowe serwisowanie nie przysparza problemow.
| ledziu napisał/a: | Teraz idąc bardziej szczegółowo tam są dwie skrzynie w zależności od rocznika i obie mają sporo za uszami. Znam xx przypadków wysypania się tych skrzyń notabene aktualnie mojemu koledze się wysypała i zmieniał olej co 60k.km.
| Czyli nie wiesz o jakiej skrzyni pisze ale sie wypowiadasz - jasno okresliłem to w pierwszej swojej wypowiedzi, czego dotyczy. Nie interesuje mnie jakiego strupa kupił kolega, jak napisałem wyzej jezeli auto było prawidłowo serisowane to robi duze przebiegi, a do tego jest tanie w eksploatacji bo ma wspólna plyte podłogowa, jezeli Tomek szuka auta w okreslonym przedziale cenowym z okresonymi wymaganiami, to przy tej cenie można znalezc auto które napewno bedzie mialo historie serwisowa. Albo można kupic strupa za polowe ceny, zrobic remont skrzyni czy calego zawieszenia - co kto woli
Zamiast wylewac swoje żale zaproponuj cos, a nie tłuczesz piane bo masz jakies urazy motoryzacyjne, Tomek wybierze to co mu sie podoba i napewno nie kupi zajechanego strupa |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
|
Wysłany: 14-11-2025, 23:32
|
|
|
| robertdg napisał/a: | | Zamiast wylewac swoje żale zaproponuj cos, a nie tłuczesz piane bo masz jakies urazy motoryzacyjne, Tomek wybierze to co mu sie podoba i napewno nie kupi zajechanego strupa |
Żywiołowo zareagowałeś, idąc dalej powinienem inaczej napisać ale sorki nie będę "papugował"
Podsumuje: skrzynia Aisin starsza i nowsza jest "sprawdzona" ale w złym tego słowa znaczeniu a xc60 jest fajnym autem ale nie było/jest tanim w serwisie i naprawach.
Tomek wklejanie Ci linka całkowicie ogólnego i dalej możesz przewertować temat. Nie jest straszny ale warto o nim pamiętać.
https://www.wyborkierowco...krzynie-biegow/
Do tego płyta podłogowa Forda jak najbardziej ułatwia serwis ale wszystko to co się powtarza awaryjnie jest już w volvowych cenach.
Podam Ci kilka pozycji które ogólnie dotyczą Volviaków, sprawdź to tanio.
Stacyjka z programowaniem kluczyka
Tylny zamek albo klameczka z mikrostykirm
Przepustnica od 3,2 albo ceweczka OEM
I pewnie bym Ci jeszcze zapodał kilka smaczków.
Piszę to dla dopełnienia wiedzy o danym aucie a nie że to auto jest złe.
Tak jak wspominałem wcześniej przy dzisiejszych wynalazkach typu miękkie hybrydy albo mikro pojemność silnika z pięcioma turbinami (dotyczy to też Volvo) nie ma tam nic strasznego ale ... |
| Ostatnio zmieniony przez ledziu 15-11-2025, 01:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2025, 03:33
|
|
|
ledziu, jak dojrzejesz i nauczysz się obiektywnie patrzyć na motoryzację to przestaniesz cytować to co wyczytasz w jakichś artykułach i usłyszysz od kolegów, bo tym stwierdzeniem | ledziu napisał/a: | | a xc60 jest fajnym autem ale nie było/jest tanim w serwisie i naprawach. | zaprzeczasz wszystkiemu co dotąd napisałeś, udowadniając że nie masz pojęcia o czym piszesz,
Idąc Twoim tokiem rozumowania plulbym na kazde auto czy to Renault, audi, BMW, Mercedes, Toyota, Lexus, Honda etc bo znam przypadki serwisowania, które decydowały o odsprzedaniu za bezcen problemu, a to: | Cytat: | Stacyjka z programowaniem kluczyka
Tylny zamek albo klameczka z mikrostykirm
Przepustnica od 3,2 albo ceweczka OEM
I pewnie bym Ci jeszcze zapodał kilka smaczków.
| jest w wielu przypadkach zwykła eksploatacja
Zejdź na ziemię, mówimy o motoryzacji ostatniej dekady(klameczka z mikrostykiem/ami jest bolączką wielu marek) czy też 1.5 dekady, czyli o okresie gdzie samochody budowało się z kalkulatorem w ręku. Uważasz że każdy posiadacz takiego auta serwisuje go w salonie z logiem marki? Jakieś naciągane i naiwne dyrdymaly, skoro już w tym kierunku idziesz, to absolutnie każdy samochód takiego segmentu przy awarii automatycznej skrzyni i próbie naprawy jej w ASO nadaje się do kasacji ze względu na koszty
Kiedy znajomemu padła stacyjka w audi różnica w cenie jaka była przy kalkulacji niezależnej a ASO 8krotna .
Proszę sobie porównać
https://www.vsklep.com/ce...(30684245).html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90919-02258-cewka-zaplonowa.html
Wszystko co jest w eksploatacji psuje się, chcąc być obiektywnym dla motoryzacji swoją wiedzy warto oprzeć nie tylko na literaturze ale też na doświadczeniu wynikającym z tego jak coś jest użytkowane, serwisowane. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
| |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2025, 08:34
|
|
|
Spokojnie nie masz co się tak strasznie unosić bo cała dyskusja wzięła się z tego że największa wadę tego auta wymieniłeś jako zaletę co raczej nie sugeruje znajomości modelu
Usterki które wymieniłem nie dotyczą każdego auta i nie są serwisem. Dotyczą niemalże każdego modelu Volvo z małymi technologicznymi zmianami.
Dalej uważam że to jak na dzisiejsze czasy nie jest źle a samo w sobie auto jest ok.tylko trzeba mieć świadomość kosztów USTEREK i dopiero do tego liczyć serwis/eksploatację. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2025, 10:47
|
|
|
Wyciągasz źle wnioski, nigdzie nie napisałem że jest to zaleta.
Jest mi to ambiwalentne jaki jest to samochód, odnoszę się do opinii które są mi znane i potwierdzone.
Twoim tokiem rozumowania, skoro mój znajomy ma serwis skrzyń biegów i na obecną chwilę naprawiają najwięcej skrzyń do Toyota i Lexusa, powinienem uznawać te auta za wyjątkowo wadliwe? Bo skoro coś się psuje to jest to wyjątkowa wada |
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2025, 14:25
|
|
|
| Cytat: | | Wyciągasz źle wnioski, nigdzie nie napisałem że jest to zaleta. |
A tak sorki to jest zły wniosek
| Cytat: | | tymbardziej skrzynia PowerSHIT, volvo ma sprawdzonego AISINA hydrokinetyk, |
| Cytat: | | odnoszę się do opinii które są mi znane i potwierdzone |
Tu sądzę że kolegja Tomek sobie sprawdzi
| Cytat: | | Twoim tokiem rozumowania, skoro mój znajomy ma serwis skrzyń biegów i na obecną chwilę naprawiają najwięcej skrzyń do Toyota i Lexusa, powinienem uznawać te auta za wyjątkowo wadliwe? |
To pojedź do kolegi i zapytaj czy naprawia skrzynie eCvt z hybryd czy cvt ze zwykłych pb?
Zapytaj czy skrzynia 6b z np.lexus sc430/ls430 fl to to samo co "taka sama" skrzynia 6b z Gs MK3 a na końcu zapytaj o skrzynie z nowszego RX 200t i is200t...Ciekawe czy jest takie pojęcie jak skrzynia lepsza i gorsza ?
| robertdg napisał/a: | | Bo skoro coś się psuje to jest to wyjątkowa wada |
Nie ściemniaj że nie zrozumiałeś. 2jz się psuje, 4g63 też się psuje i 1,6thp albo 1,0 ecoboost też się psuje
Widzisz jakąś różnicę? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2025, 14:38
|
|
|
| ledziu napisał/a: | To pojedź do kolegi i zapytaj czy naprawia skrzynie eCvt z hybryd czy cvt ze zwykłych pb?
Zapytaj czy skrzynia 6b z np.lexus sc430/ls430 fl to to samo co "taka sama" skrzynia 6b z Gs MK3 a na końcu zapytaj o skrzynie z nowszego RX 200t i is200t...Ciekawe czy jest takie pojęcie jak skrzynia lepsza i gorsza ? | Jakie to ma znaczenie skoro | Cytat: |
A co do motywu współpracy z Fordem to pominę ten aspekt bo można duuużo o nim pisać i niekoniecznie w superlatywach.
|
| Cytat: | Usterki które wymieniłem nie dotyczą każdego auta i nie są serwisem. Dotyczą niemalże każdego modelu Volvo z małymi technologicznymi zmianami.
| Sam splaszczasz marke Volvo,
Pogadamy o samochodach jak wyrosniesz z piaskownicy | Cytat: | Nie ściemniaj że nie zrozumiałeś. 2jz się psuje, 4g63 też się psuje i 1,6thp albo 1,0 ecoboost też się psuje
Widzisz jakąś różnicę? | oczywiscie, do Ciebie nie trafia czym jest zużycie eksploatacyjne a wada technologiczna, jak się czyta wybiórczo to tak wyglada |
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2025, 15:19
|
|
|
| robertdg napisał/a: | | Jakie to ma znaczenie skoro |
| Cytat: | | Sam splaszczasz marke Volvo, |
Zapętlasz się
Temat jest prosty wszystko się psuje tylko są elementy/auta które się częściej psują niż średnia i nie z powodu wieku czy przebiegu.
| Cytat: | | oczywiscie, do Ciebie nie trafia czym jest zużycie eksploatacyjne a wada technologiczna, jak się czyta wybiórczo to tak wyglada |
Do mnie nie dociera
Już chyba jaśniej Ci nie wytłumaczę dlatego, zapytaj kolegi o skrzynie które pisałem. Czy wszystkie są tak samo trwałe
Masakra. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2025, 16:44
|
|
|
| ledziu napisał/a: | | Temat jest prosty wszystko się psuje tylko są elementy/auta które się częściej psują niż średnia i nie z powodu wieku czy przebiegu. |
https://www.youtube.com/w...&themeRefresh=1
Gośc powieddział co jest czesta przyczyna awarii tych skrzyń
| ledziu napisał/a: | | Już chyba jaśniej Ci nie wytłumaczę dlatego, zapytaj kolegi o skrzynie które pisałem. Czy wszystkie są tak samo trwałe | Jak będe zainteresowany Toyota to bede pytał co się w jakich kosztach naprawia, a nie jakie są niezawodne skrzynie, bo tak rynek funkcjonuje że teraz naprawia sie wszystko decyduje o tym przebieg i obsluga.
Tomek szuka auta, a Ty bijesz piane nie wiem po co, bo naprawde nie napisales niczego ciekawego, ani nie poleciles mu zadnej alternatywy. jestes tutaj tylko po to by trolowac. |
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
|
Wysłany: 15-11-2025, 19:08
|
|
|
Panowie proszę wyluzować troszeczkę . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2025, 20:14
|
|
|
| Cytat: | | proszę wyluzować troszeczkę |
Ok. Robi się
Zmieniam zdanie XC 60 jest tani w serwisie a Aisin sprawdzony.
P.s.
W 15min trochę mnie zmartwiło stwierdzenie przy okazji pokazania gdzie ukryto filtr oleju iż żeby przy 200k.km.zrobić tak żeby skrzynia zrobiła następne 200k.km.to trzeba wyjąć skrzynie i ją rozpołowić.
Może faktycznie niewiele osób idzie tą ścieżką "serwisowa" i potem gotowe problemy.
Znalazłem jeszcze jeden filmik i tak szczegół po szczególe można coś wywnioskować:
https://youtu.be/RDrWgIkzjKE?si=V3TzBdsDc5LnyJ8k
Tu dla odmiany skrzyniasz nie upatruje wielkich różnić w skrzyni 5 i 6b.
Mówi o wymianie oleju ale skrzynia na stole ma 200k.km. Pokazuje problem zapchanego filtra bo ktoś nie wymieniał często oleju ale dynamicznie. Podejrzewam że w związku z umiejscowieniem tego filtra trzeba ten olej wymieniać dynamicznie i często hmm tylko co to znaczy często jak auto było w miarę serwisowane i ma około 200k.km.
Do tego od 7.30min jest mowa o usterkach nie związanych z olejem a b.częstch. Sekwencja od kuszą C1...
Ogólnie sporo to wyjaśnia i mnie utwierdza że przy starym aucie lepiej jednak nie liczyć na poprzednich właścicieli. |
| |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2025, 21:04
|
|
|
| Bizi78 napisał/a: | Panowie proszę wyluzować troszeczkę . |
Tu się nic nie naciąga
| Cytat: | | W 15min trochę mnie zmartwiło stwierdzenie przy okazji pokazania gdzie ukryto filtr oleju iż żeby przy 200k.km.zrobić tak żeby skrzynia zrobiła następne 200k.km.to trzeba wyjąć skrzynie i ją rozpołowić |
Dziwne, wczesniej wypowiadałes się jakby te skrzynie nie były Ci obce, to chyba uprzedzenia wzięły górę.
Napisałbyś w końcu jakiś swój typ auta zgodny z wymaganiami autora tematu i zakończył te gierki.
Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę. |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2025, 21:15
|
|
|
Aktualne Aisiny serii AF też mają jednakową budowę, montowane są nawet w BMW, usterki konwerterów są dla nich ponoć norma przy przebiegach 200+, należy jednak brać pod uwagę że każde z tych skrzyń (zarówno TF jak i AF)najcześniej zabija długi interwał wymiany i przegrzany olej. Jednostkowe przypadki - jak to powiadają w naturze, jedna jaskółka wiosny nie czyni.
W obecnych skrzyniach automatycznych elementy koszy albo kosze wykonują z aluminium, i to też jest często przyczyną awarii, po prostu o wiele szybciej się zużywają, kapitalizm - co by robili gdyby dobrze zrobili. |
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2025, 21:46
|
|
|
Nie wpadłem na pomysł żeby zdrową skrzynię przy 200k.km.przygotowywać do dalszej jazdy przez przepołowienie jej albo żeby często wymieniać olej dynamicznie.
Może faktycznie brak tego rodzaju "pedantyzmu" serwisowego tłumaczy to że są problemy.
Zresztą na innych filmikach pokazana jest wymiana statyczna oleju która jednak akurat przy tej opcji umiejscowienia filtra średnio się sprawdzi.
Reasumując dla mnie jest jeszcze gorzej niż myślałem (pominę info z drugiego filmiki o usterkach nieolejowych) bo liczenie na tego typu podejście poprzednich właścicieli do skrzyni automatycznej w starym aucie jest max ryzykowne. Znakomita większość automatów z którymi miałem styczność (w tym moje) wymieniany ma olej statycznie i co około 50-60k.km.auta jeżdżą i nikt skrzyń nie rozpoławia w ramach serwisu i to przy jakich przebiegach ! |
| |
|
|
|
 |
|
|
|