|
Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA |
| Autor |
Wiadomość |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-01-2026, 11:54
|
|
|
| Krzyzak napisał/a: | | Prognozy na początek przyszłego tygodnia mówią o -22 dla mojej okolicy. Zobaczymy... Jak było -14 to 2x rozpaliłem w kominku - bardziej dla nastroju, bo kontrolowany ogień za szybą jest przyjemny dla oka. Tymczasem faktycznie już czas na kawę. |
Ja tak samo w mrozy, spaliłem ze dwie taczki bo mam do zutylizowania brzozę która juz 4 rok czeka, jest na okesy przejsciowe do kotła na ekogroszek zanim podajnik uruchomie.Ocenie chodzi non stop od Pazdziernika i pochłonał jakieś 1400kg geoszku, ale faktycznie przyjemnie sie siedzi przy ogniu. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24587 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Wczoraj 8:00
|
|
|
| Bym palił częściej, ale regulator od kotła gazowego mam dość blisko i jak nagrzeję za mocno, to się kocioł nie włączy i na poddaszu będzie koszmarnie zimno - wiadomo, zawsze się szybciej wychładza jak zamiast litej ściany są skosy z wełną... Druga sprawa to szyba - po jednym paleniu się brudzi strasznie. Ostatnio płyn do mycia silnika i szczoteczka do zębów poszła w ruch a i tak z 1.5h się męczyłem. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: Wczoraj 8:10
|
|
|
| Cytat: | Druga sprawa to szyba - po jednym paleniu się brudzi strasznie. Ostatnio płyn do mycia silnika i szczoteczka do zębów poszła w ruch a i tak z 1.5h się męczyłem.
| No w sobote zrobie ci zdjecie szyby po kilku paleniach, środkiem nadal widać ogień. A czysczenie to jest 5 min recznikiem papierowym.
Co do czujnika doskonale rozumiem.
Ponuro dziś. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: Wczoraj 8:29
|
|
|
6 na plusie, deszcz i wiatr. W kominku palę od czasu do czasu (akurat wczoraj kupiłem trochę drzewa zatem wczoraj też "czas" był), szyby nie mam, więc nie ma czego czyścić.
Kawa.
Na piąteczek wziąłem wolne, najbliższy poniedziałek jest wolny ustawowo, czyli długi weekend! |
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: Wczoraj 10:47
|
|
|
| Cytat: | | No w sobote zrobie ci zdjecie szyby po kilku paleniach, środkiem nadal widać ogień. A czysczenie to jest 5 min recznikiem papierowym. | Ja wiem, że są takie kominki, wielokrotnie widziałem u innych - a u mnie chyba problem stanowi deflektor spalin bo się dym kotłuje zamiast wylecieć a dodatkowo nie mam tych systemów nadmuchu powietrza na szybę. Ot - prosty sprzęt z przeznaczeniem na awarie a nie główne źródło ciepła.
Dodatkowo tak steruję dopływem powietrza przez popielnik, żeby właśnie nie podnieść temperatury za szybko - nie chcę mieć w salonie 25° bo ja się dobrze czuję przy 20-21.
Może wyjmę ten deflektor na próbę...
[ Dodano: 30-01-2026, 10:51 ]
| joujoujou napisał/a: | | szyby nie mam, więc nie ma czego czyścić | u mnie nawet z szybą czuć w domu zapach palonego drewna a dodatkowo potrafi sęk strzelić - pewnie w takim to bym w ogóle nie palił, może za wyjątkiem jakiegoś wielkiego pomieszczenia jak w zamku |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
|
Wysłany: Wczoraj 11:10
|
|
|
Darek, a jak otworzysz drzwiczki to dym wychodzi na pokój?
Jeśli tak to może kiepski cug masz .
Co do mycia szyb, to najlepiej to robić po zakończeniu palenia jak szyba jest jeszcze ciepła, nie gorąca. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: Wczoraj 13:53
|
|
|
| Bizi78 napisał/a: | | jak otworzysz drzwiczki to dym wychodzi na pokój? | a to zależy - bo w początkowej fazie nawet trzymam lekko otwarte, żeby zwiększyć spalanie bo inaczej zgaśnie
jak potem zamknę to się dym kotłuje w środku - gdybym wtedy otworzył to oczywiście pójdzie - także - na pokój
później już cug sam zamyka drzwi ale w tym momencie to szyba jest czarna
tak myślę - że spróbuję bez deflektora - to kawał żeliwa montowany na górze, żeby spaliny szły okrężną drogą
kominek ma też szyberek, na dole wkładu mam dopływ powietrza (także aby wkład chłodzić), też z przepustnicą do regulacji
a rozpalam od góry - polana buku, brzozy, grabu i dębu, na to karton i szczapy a jak mi się spieszy to palnik gazowy używam, drewno z 15 lat ma |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: Wczoraj 14:38
|
|
|
| Co do deflektora, to niekiedy zabezpiecza on dodatkowo tylną płytę w kominku przed przewróceniem. |
 |
|
|
|
 |
MitsuMT
Forumowicz

Auto: ASX Int+ 2020, Colt Invi 2023
|
Wysłany: Wczoraj 15:49
|
|
|
Właśnie przed chwilą sprzedałem swojego ASX
Smutno trochę... |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: Wczoraj 17:24
|
|
|
A podobno człowiek jest szczęśliwy jak kupuje i jak sprzedaje swoje auto .
Mnie też zrobiło się smutno jak mój MSS poszedł na żyletki. |
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: Wczoraj 21:36
|
|
|
Jest piątek, tak więc po raz sześćdziesiąty szósty w tym temacie ogłaszam łikend
Bez kominka, za to w doborowym forumowym towarzystwie |
|
 |
|
|